MENÜ

Ezen a traktoron jó páran megtanultak traktorozni...

Oldalszám: 80-81
2014.03.17.

Baranya megye északi részén fekvõ Mágocs helységben, Kincses és Társa Kft-nél 2009. május végén tettünk látogatást. Horváth Gábor cégvezetõ alkalmazottaival éppen egy rakodógépen végzett felújítást.

 A cég indulásáról kérdezve Gábor elmondja, hogy 1993-ban alakult a társaság, akkor 10 ha saját földterületen kezdve meg a gazdálkodást. Kezdetektõl napjainkig búza, kukorica, õszi árpa a fõ termesztett növény.

 


 Gépparkján végigtekintve számos teherautó és munkagép között 3 db Valtra traktort fedezünk fel. Jelenleg a 6400, T130 és T180-as típusok foghatóak munkára. Kez-detektõl Valtra traktorokat használnak, legelsõ volt a sorban a legendás 465-ös 3 hengeres, turbós 70 Le-s modell, melyet 1998-ban cseréltek a most legkisebb 6400-as típusú traktora, melyben 8150 üzemóra van. 2005 és 2006-ban vásárolták a két T szériás Valtrákat, ezekkel 3200 és 1200 üzemórát dolgoztak. A T 180-as elõdje a 8750-es Valtra volt a társaságnál, melytõl igen nehezen váltak akkor meg. Jelenleg hozzávetõlegesen 200 ha saját tulajdonú földet mûvelnek, és 600 ha terület teljes bérmunkáját szolgáltatásként végzik. Emellett igen jelentõs a kombájn béraratásuk, ami 2000 hektár aratását teszi ki. Jelenleg a tulajdonoson kívül 5 fõ alkalmazott vég-zi a napi teendõket. Az alkalmazottak mindegyike szerelõ végzettségû és teherautó jogosítvánnyal is rendelkezik. Nem csak mezõgazdasági munkákkal, hanem fuvaro-zással, szállítmányozással és gépi földmunkával is foglalkoznak. Évente több tízezer tonna szerves trágyát rakodnak, fuvaroz-nak és szórnak ki.Gábor szerencsésnek mondja vállalkozást amiért a mezõgazdasági termelés mellett szolgáltatást is végez, mivel így a szûkebb években is bizakodóan tud elõre tervezni. Sajnos a Növénytermesztés árbevétele, így jövedelmezõsége is igen ingadozó, szerinte nem lehet 24.000 Ft-os tonnánkénti felvá-sárlási ár mellett gazdaságosan termelni. Kiváltképp náluk, ahol a 8-10 aranykoronás agyagos homokon kell elõállítani a terményt. Gépesítése, traktorai felöl érdeklõdve Gábor elmondja, hogy a Valtra traktorokat igen megbízható, gazdaságosan üzemeltethetõ,könnyen szervizelhetõ traktornak tartja. „Ezen a traktoron-mutat a 6400-asra- jó páran megtanultak traktorozni, most léptük át a 8000 üzemórát. Strapabíró, egy-szerû felépítésükbõl és könnyû kezelé-sükbõl adódóan ezekre a traktorokra nem szükséges magasan kvaliy kált ke-zelõket tenni. A Valtra traktorok kezelé-sét kb 2 óra alatt bárki - aki tud autót vezetni - megtanulja.”

 


 Elmondja még azt, hogy a környékbeli gazdák sokáig kétkedve fogadták Gá-bortól a Valtra traktorokon mért fogyasz-tásokat. Egészen addig, míg egy más márkájú, hasonló teljesítményû traktor-ral össze nem hasonlították a szántó-földön. Ugyanabban a táblában, ugyan-azzal az ekével közép mély szántásban a Valtra hozzávetõlegesen 20%-kal fogyasztott kevesebbet hektárra vetítve. Õszi szántások idején amikor más gazdák nem tudtak a trakto-raikkal szántani, a Kincses Kft gépei szántottak. Nagyon jó a T –s traktorok súlyelosztása, a motor tömege teljes egészével a mellsõ hídon nyugszik,emiatt a vonóerõ leadása kiváló, az elsõ kerekek nagyot fognak. Összesen már öt Valtrája volt, egyik-ben sem csalódott. A traktorok üzemeltetési költségeit nézve szerinte a Valtra egyike a leggazdaságosabban üzemeltethetõ traktoroknak. Keveset költenek alkatrészekre, jó az üzemanyag fogyasztás, értékállóak a gépek. A termelési kapacitás nagyon pontosan meghatározható, mivel nincs állásidõ, így a munkákat pontosan össze tudják hangolni az igényekkel.

 


 Az idei évrõl, és a kilátásokról kérdezve bizakodó választ kapunk:” Hallomásból tudom hogy az Alföld nagy részén jelentõs aszály miatt aggódnak a gazdatársaim. Igen kétséges milyen árbevétellel fogjuk zárni az évet. Eddig felénk szerencsésnek mondható az idõjárás, volt párszor kiadós esõnk. Most emel-kednek a felvásárlási árak, viszont a várható termés mennyisé-ge még mindig nehezen jósolható. Reménykedünk abban, hogy a megélhetésen felüli kis nyereséggel zárhatjuk le az évet.”

 

Valkon 2007. Kft.

Cím: H-6000 Kecskemét,Mindszenti krt. 55.

Tel.: +36 76 579 008,

Fax: +36 76 579 009

E-mail: [email protected]  Jócsák Attila - Erõgépek

Mobil: 30/6974-225

Dobos Péter - Munkagépek

Mobil: 30/6974-224

www.valkon.hu