MENÜ

Szálastakarmány betakarítás Vicon változókamrás bálázókkal

Oldalszám: 6-7
2014.03.18.

 

A Kverneland Group a világ egyik vezetõ gépgyártója és szállítója. A Kverneland csoport gépei egyediségükkel és kiemelkedõ minõségükkel széles termékválasztékot kínálnak a gazdálkodók, bérvállalkozók és kereskedõk számára a talajmûvelés, vetés, növényápolás és szálastakarmány-termesztés területén.

 A világpiacon, ennél közelebb is az európai piacokon már korábban is érezhetõ volt a hangsúly eltolódás a változókamrás bálázók irányába, immáron Magyarországon is egyre jobban érezhetõ ez a folyamat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2008-as magyarországi körbálázó értékesítés, melybõl kitûnik, hogy a fix- és változókamrás bálázók megközelítõleg fele-fele arányban kerültek eladásra. Ezen tendencia hátterében a változókamrás bálázók sokrétû felhasználhatósága, megbízhatósága, halk üzemeltetése, alacsony teljesítmény igénye és az ebbõl adódó alacsony üzemanyag-felhasználása áll. A 2007-es év végén bemutatott Vicon RV 2160/2190 bálázó család elsõ „munkával töltött” éve a 2008-as év volt. A gépek meggyõzõ teljesítményrõl adtak tanúbizonyságot igen szélsõséges körülmények között is.

 


 Az RV 2160/2190 modellek szerkezeti felépítése alig néhány dologban tér el a nagy elõdöktõl, az RV 1601/1901 modellektõl. Hogyan lehetséges ez? A lényeg az egyszerûségben rejlik. A Vicon által gyártott változókamrás bálázók felépítését tekintve a piac legegyszerûbb, legáttekinthetõbb bálázóihoz tartoznak, kerülve a komplikált megoldásokat. A több, mint két évtizedes múltra visszatekintõ körbálázó gyártási tapasztalat, a folyamatos kommunikáció a vevõkkel, eredményezi ezt a páratlanul letisztult szerkezeti kialakítást. Ennek eredményeként minimálisra csökkent a technikai kialakítás módosításának szükségessége.Az RV 2160 bálázóval 0,8 m-tõl 1,6 m-ig, míg az RV 2190 bálázóval 0,8 m-tõl 1,85 m-ig lehetséges bálákat készíteni. A bálázók elérhetõek adagoló rotor nélkül, ekkor a termény továbbítását a rendfelszedõ után egy adagoló fülekkel, és terelõ csigákkal ellátott fekvõ henger látja el. A rotor nélkül szerelt bálázók átömlési keresztmetszete a legnagyobb, hiszen a rendfelszedõ és a fekvõ henger felett áthaladó anyag útjába semmilyen limitáló tényezõ nem kerül, ezáltal biztosított a szabad terményáram. Ez a kialakítás verhetetlen teljesítményt tesz lehetõvé száraz anyag bálázásában, miközben a teljesítményigényének egy 80 LE-s traktor is tökéletesen megfelel.

 


 Az adagoló rotoros kivitelnél a Vicon védjegyévé vált „Integral” rotor technológia került alkalmazásra, melynek lényege hogy a rendfelszedõ utáni térben elhelyezkedõ nagyméretû terelõ csigák és bedobó fülek egy tengelyre kerültek. Így nagymértékben leegyszerûsödik a hajtáslánc, lerövidül a termény útja a bálakamráig, valamint kevesebb lánc és lánckerék szükséges a rendszerhez. A rotorral szerelt bálázók a nehéz, összetapadt rendekkel is könnyedén megbirkóznak. A szenázsbálák készítéséhez nélkülözhetetlen aprítást a Vicon hevederes bálázói 14, illetve 23 késes szeletelõ egységgel látják el, így igazodva a különbözõ igényekhez.

Az elõzõ generációs hevederes bálázóhoz képest a legnagyobb fejlesztésen a hálókötözõ egység esett át. Kötözéskor a hálóadagoló egység sebessége 90%-a a bála forgási sebességének, így a rendszer állandó feszességet biztosít a hálónak a kötözés teljes idõtartama alatt. Az elõfeszítési áttétel variálhatósága, a legrövidebb és legközvetlenebb hálóadagolási út, valamint a háló szétterülését elõsegítõ spirál alkalmazása együttesen eredményezi a tökéletes hálókötözést. A Vicon által alkalmazott hálókötözõ rendszer lehetõvé teszi, hogy a normál szélességû hálót ráfeszítve a bála szélein túlra, még alakhelyesebb bálákat kapjunk. Az RV bálázók a 2008-as évben két kezelõegységgel, a monochrom kijelzõs Focus, és a színes kijelzõs, ISO 11783 kompatibilis Tellus monitorokkal voltak rendelhetõek.

Az RV bálázók ISO kompatibilitása révén, lehetõvé válik, hogy egy ISO kompatibilis traktor termináljáról legyen vezérelhetõ a bálázó. A Focus kezelõegység megegyezik a Kverneland csoport egyéb munkagépein alkalmazott Focus terminálokkal, ezért ezek a kezelõegységek kompatibilisek egymással. Tehát ha egy Kverneland mûtrágyaszóróhoz már vásároltunk egy Focus kezelõegységet, akkor az a kezelõegység alkalmazható a bálázóhoz is. A 2009-es évtõl az RV bálázókhoz rendelhetõ kezelõegységek köre tovább bõvült az AutoPlus kezelõegységgel, ami formavilágban emlékeztet a Vicon fixkamrás bálázóin alkalmazott vezérlõpanellel. Ám tudását tekintve messze túlmutat azon. A Focus és Tellus kezelõegységek tudásszintjével rendelkezõ AutoPlusszal, az összes fontos beállítás elvégezhetõ a traktorkabinból, mint például a kívánt bálaméret és bálanyomás beállítása, kötözés típusának és kötözési paramétereknek a megválasztása. A kezelõ a bálázás minden folyamatáról tájékoztatást nyer a kezelõpult által, mint a kamra töltöttségi állapota, a követendõ haladási irány, kötözés kezdete, befejezése, a felhasznált és még felhasználható háló mennyisége és természetesen az elkészített bálák száma területenkénti, illetve összesített leosztásban.

 


 A Vicon gyár 2008 év végén elnyerte a Holland GIO díjat, melyet újratervezett bálázói mûszaki tartalmának, és küllemi megjelenésének rangos elismeréseként kapott. A Holland Designlink által odaítélt Good Industrial Design Award (Kítûnõ formatervezés díja) díj megszerzéséhez az alábbi kategóriákban kellett maximális pontszámot elérni: technikai funkcionalitás, ergonómia az ember és a környezet figyelembevételével, tervezés, eredetiség. Mindezen tényeket figyelembe véve elmondható, hogy aki a Vicon hevederes bálázóit választja, a magas minõségi színvonal és a megbízhatóság mellett teszi le a voksát.Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63

Tel.: 56/527-015

Fax: 56/240-380

E-mail: [email protected]

Internet: www.kvernelandgroup.hu