MENÜ

Mospilan 20 SP

Oldalszám: 35
2014.03.18.

Az ütõs megoldás a kukoricabogár imágók ellen

 

 

A kukoricabogár imágók Magyarországon többéves adatok alapján június végétõl szeptemberig folyamatosan rajzanak és károsítanak. A nõstények a petéiket az érési táplálkozást követõen folyamatosan és nagy mennyiségben rakják le.

A bogarak fõ kártételi idõszaka a kukorica virágzására esik, amikor a kukoricabajusz lerágásával közvetlenül veszélyeztetik a termést.

A gyakorlat a védekezéseket ekkora idõzíti, hogy a gazdasági kárt elkerülje.

Évenként eltérõ nagyságú a bogárinvázió. A tapasztalatok szerint az elõzõ évjárat erõsségétõl függetlenül bármelyik évben komoly gazdasági kárt okozhatnak a kukoricabogarak, ha a kelésük idején az idõjárás megfelelõ és ha a kelés kukoricavirágzás/-termékenyülés idejére esik (2.; 3. ábrák).

 


 

 

 

Óriási mennyiségû tojás kerül a talajokba, és a lerakott tojások zavartalanul áttelelnek. A lárvák általában május második felében kelnek és kezdik meg a kukoricák gyökereinek a rágását (1. ábra).

 


 

 

Természetesen a növénydõlés a csõképzõdés után csak akkor marad el, ha jó a csapadékellátás és a gyökeresedés a fertõzött területeken.

A rajzó bogarak ellen való védekezésre géppel és vegyszerrel idõben fel kell készülni. Tapasztalataink szerint mindenki tanult a korábbi évek eseteibõl, így jelentõsebb rendelésekkel és készletekkel vág neki az idei védekezési szezonnak MOSPILAN 20 SP-bõl.Az imágók elleni védekezést igazán hatékonyan csak térségi védekezéssel lehet biztosítani, amikor az adott határban egyszerre kezelnek minden fertõzött kukoricatáblán, amivel a bogarak ide-oda vándorlását, ill. a visszafertõzõdést mérsékelni lehet.

Az alkalmazott rovarölõ szerrel szemben két alapkövetelmény van. A készítménynek gyorsnak, taglózónak és hosszú hatásúnak, ugyanakkor a hasznos rovarokra, elsõsorban a méhekre teljesen veszélytelennek kell lennie.A kukoricabogár imágók elleni védekezés során a méhekre többek között azért kell különösen tekintettel lenni, mert a permetezés idõszakában a napraforgó virágzik és a méhek a kukoricáról és a gyomnövényekrõl is gyûjtenek virágport. A kezelt kukoricák nagy területet tesznek ki, így a méhek e területeken való átrepülésének is biztonságosnak kell lennie.A MOSPILAN 20 SP e követelményeknek messzemenõen megfelel. 150 g/ha-os dózisa a kukoricabogár imágókat kiválóan irtja. A MOSPILAN hatása gyors, hatástartama hosszú, 8-10 napos, felszívódó, ugyanakkor a méhekre biztonságos készítmény. A kezelés hatékonysága SPUR adalékanyag hozzáadásával fokozható.A kukoricabogarakra hatékony dózis a kukoricában károsító levéltetveket is irtja, továbbá a kezelésnek a hernyókártevõkre is számottevõ hatása van. A MOSPILAN nem csak a kukoricabogarak elleni védekezésben, hanem a bevethetõ szerek közötti árversenyben, ill. a hektárköltséget tekintve is megállja a helyét!További információ: www.summit-agro.hu  Jáger Ferenc

Summit-Agro Hungária Kft.