MENÜ

Hét-, nyolcezer bála évente

Oldalszám: 50
2014.03.18.

Apró András végzettségét tekintve növénytermesztõ gépész. 1966 óta foglalkozik mezõgazdasággal. A rendszerváltás után két fiával családi vállalkozásba kezdett Pálmonostoron. Fõ tevékenysége a növénytermesztés, valamint az ezzel kapcsolatos szolgáltatás. Saját területe 50 ha, de a szolgáltatással együtt ennek többszörösét mûvelik.
Éves szinten 7-8 ezer bálát készítenek, melynek összetétele szalma, széna, lucerna és kukoricaszár.


 

 

Az elsõ Mascar bálázót 2003-ban vásárolta, egy fixkamrás bálázót keresett a hevederes Hesston helyett. Kedvezõ ára, valamint masszív, átgondolt, egyszerû konstrukciója miatt döntött a gép mellett.

Használat során a gép megbízhatósága, egyszerû felépítésébõl adódó könnyû kezelhetõsége, valamint közepes karbantartási igénye is bebizonyosodott.2006-ban az elsõ bálázót újra cserélte egy Mascar 2150 típusra. Ennek fõ oka, hogy az új gép felszedõje az 1,7 m helyett már 2 m volt, ami lényegesen hatékonyabbá tette a munkát. Szélesebb kerekek is kerültek a bálázóra, mely a lazább talajokon való munkák miatt volt szükséges. A gép elektromos kötözésindítással is fel van szerelve, így egyetlen gombnyomással választható, hogy hálós vagy zsineges bálakötözésû legyen a bála.

Gyakorlati tapasztalatokA bálázó teljesítményigénye 50–60 LE. Akár MTZ-550 traktorral is üzemeltethetõ.

12 órás mûszak alatt terménytõl függõen átlagosan 250–300 db bálát készítenek vele.

A hosszú élettartam a megfelelõ karbantartáson múlik. A láncok olajozását automata rendszer végzi, az egyéb zsírozások és tisztítások – fõleg a kötözõ szerkezeté – napi karbantartási feladat.A megfelelõ tervezés és anyagminõségnek köszönhetõen még nem kellett a vásárlás óta cserélni a rúdláncokat, ellentétben más gyártmányú, hasonló kialakítású bálázóknál.

Egy komolyabb meghibásodás volt: megrepedt az alváz a járókerék tengelynél. Ezt megerõsítették, azóta nem volt vele probléma.

 


 

 A megnövekedett bálázási igény, valamint a területek távolsága miatt szükségessé vált egy új bálázó beszerzése.

Az elõzetes tapasztalatok alapján egy Mascar Corsa 150L típusra esett a választása.