MENÜ

Én már használom - Rally Q

Oldalszám: 49
2014.03.18.

2008 évi tapasztalatok a Rally Q* SC-vel a villányi borvidéken

 

 

2008-ban a lisztharmat elsõként a villányi borvidéken jelent meg. A levél fonákán a jellegzetes tünetek már május elsõ dekádjában megjelentek, amely elõrevetítette egy jelentõs járvány kialakulását.A Bock Pincészet Ördögárokban található kékoportó ültetvényében a Rallyra alapozott védekezési technológiát hajtottunk végre. A terület mikroklímája és az érzékeny fajta különös figyelmet követel a lisztharmat szempontjából. Tapasztalatom szerint Villányban igen korán el kell kezdeni a komoly védekezést. Ez azt jelenti, hogy már 15–20 cm-es hajtásállapottól felszívódó anyagokat használunk. Már a 2. fordulótól kezdve, a lémennyiséget is figyelembe véve emeltem a Rally Q SC adagját. Az látható volt, hogy a kéthetes permetezési forduló nem tartható a lisztharmatjárvány erõsödése miatt, ezért10–12 napos idõintervallummal végeztük a permetezéseket. A Rally Q mellé kontakt kénkészítményt is tettünk a tankkeverékbe. Két Rally Q-s forduló után, a virágzás vége felé a tebukonazol hatóanyagot alkalmaztuk, utána következett még egy Rally Q.

Összességében megállapítható volt, hogy a Rally Q kiválóan megvédte a termést, a szõlõ megfelelõ minõségben került be a pincébe. Villányban a strobilurinokra alapozott védekezési technológiákat le kell váltani más típusú anyagokra, és ennek egyik jó alternatívája a Rally Q. Az egyik komponens (a Systhane duplo*) már évtizedek óta bizonyított a borvidéken, a quinoxyfennel történt kiegészítés csak javított a hatásfokán. Úgy tûnik, hogy a járható út a lisztharmat ellen olyan anyagok használata, amelyek több ponton támadják a kórokozót. Célszerû a hatóanyagok váltogatása, a permetezési fordulók között eltelt idõ csökkentése, az alkalmazott lémennyiség emelése.2009 sem lesz könnyebb a lisztharmat szempontjából, hiszen tél alig volt, az elõzõ évben bõven keletkezett áttelelõ képlet, jelenleg pedig már elértük a kedvezõ hõösszeget a fertõzés elindulásához. Már csak egy kis csapadék hiányzik.

Összegezve: véleményem szerint a Rally Q Villányban fontos láncszeme a lisztharmat elleni küzdelemnek.HASZNÁLJA ÖN IS!Mészárosné Pólya Diána

 


* a Dow AgroSciences LLC védjegye