MENÜ

UTS biogáz erõmû épül Kapuváron

Oldalszám: 106
2014.03.19.

A Kisalföldi Mezõgazdasági Zrt. Kapuvár-miklósmajori szarvasmarhatelepén az UTS Biogas Kft. és a Stallprofi Kft. közös kivitelezésében hamarosan átadásra kerül a telep komplett fejlesztésének részeként megvalósuló biogáz erõmû. Ezt követõen megkezdõdhet a felfûtési szakasz.

 

 


 

 

Az erõmû évente mintegy 25 000 tonna szarvasmarha hígtrágya, 5200 tonna szarvasmarha almostrágya, 500 tonna takarmánymaradék és 2200 tonna kukorica-szilázs felhasználásával fog villamos- és hõenergiát elõállítani. Az 526 kW teljesítményû konténeres gázmotorral termelt villamos energia közhálózatba való betáplálása mellett a keletkezõ hõenergia jelentõs része is felhasználásra kerül az új építésû fejõházban fûtésre és tejhûtésre.Szajkó Lóránt, a Kisalföldi Mezõgazdasági Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint a projekt megvalósítását hosszú, csaknem három éves elõkészítés elõzte meg. Ennek során megismerkedtek szinte valamennyi biogáz technológiával foglalkozó céggel, aki a német és az osztrák piacon komolyabb referenciával rendelkezett. A számos ajánlat közül végül az UTS-t választották. Ennek oka az volt, hogy a referencia látogatások meggyõzték õket arról, hogy az UTS technológia egyszerre rugalmas és robosztus. Alkalmas többféle alapanyag kezelésére különbözõ hõmérséklet-tartományokban és nagyon megbízhatóan mûködik a beépített technológiai elemek magas minõsége és biztonságos méretezése miatt. A döntésben természetesen szerepet játszott a meglévõ hazai szervizháttér és nem utolsó sorban a kedvezõ ár is.2007-ben az UTS GmbH a Stallprofi Kft.-vel közös vállalkozást hozott létre a hazai megrendelõk professzionális kiszolgálása érdekében. A Stallprofi istálló- és hígtrágya technológiai beruházásokban megszerzett 10 éves tapasztalata, és a már három éve az UTS külföldi biogáz üzemeit szerelõ, 3–6 fõs szervizcsapat jelenti a garanciát a gördülékeny lebonyolításra és karbantartásra. A cégcsoport célja, hogy teljes körû szolgáltatással segíthesse az állattartó telepek istállótechnológiai és trágyakezelési rendszerének rekonstrukcióját valamint biogáz üzemek építését.Az UTS többek között olyan szabadalmakkal rendelkezik,  mint a szervizkamra, amely egy eszközként ötvözi a keverõk beállításának és gyors kiszerelésének lehetõségét, a biztonsági lefúvatót, a gázelvétel kialakítását és a fermentorba való betekintés lehetõségét. Szintén egyedülálló megoldás a hidraulikus keverõk alkalmazása, amelynek hatásfoka felülmúlja a villamos keverõjét, üzemeltetési és szervizelési költsége alacsonyabb. A tartályok által közrezárt lefalazott tér maga a kompakt kivitelû, jól áttekinthetõ szivattyúház. Itt kap helyet a nagy teljesítményû központi centrifugálszivattyú, az automata szubsztrátelosztó rendszer, és az üzem érintõképernyõs vezérléstechnikája. A kedvezõ helykihasználásnak köszönhetõen ide kerül a hõközpont is.A szilárdkomponens beadagolás berendezései sem lógnak ki a sorból. A megerõsített tépõhengerekkel és elektronikus mérleggel ellátott 45 m3-es fogadógaratból zárt szállítószalagon, majd ferdecsigán keresztül áramlik az „energia” a fermentorba.

 

A vasbeton tartályok építésében a számos kiváló hazai referenciával büszkélkedõ WOLF System Kft. vesz részt. Nemzetközi tapasztalatuk, megbízható és kiforrott zsalutechnikájuk, alapanyag beszállítói kapcsolataik valamint dolgozóik hatékony és gyors munkavégzése elengedhetetlen a profi kivitelezéshez. A Kapuvár-Miklósmajorban épített fer-mentorok és végtározók (összesen 20 000 m3) felépítéséhez kevesebb, mint két hónapra volt szükség!