MENÜ

Induljon a szezon Vicon fûkaszákkal!

Oldalszám: 6
2014.03.21.

A Kverneland Group a világ egyik vezetõ gépgyártója és szállítója. A Group-hoz tartozó gépek egyediségükkel és kiemelkedõ minõségükkel, széles termékválasztékot kínálnak, a gazdálkodók, bérvállalkozók és kereskedõk részére, a talajmûvelés, vetés, növényápolás és a szálastakarmány-termesztés területén.

 Hamarosan indul a kaszálási szezon, és sokak elõtt még nyitott kérdés a megfelelõ eszköz kiválasztása. Az Ön egyedi igényeihez leginkább megfelelõ fûkasza kiválasztásához kíván segítséget nyújtani a Kverneland csoporthoz tartozó Vicon cég, széles modellkínálatával, és több évtizedes gyártási tapasztalatával.A megfelelõ munkagép kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a kaszálni kívánt növényi kultúra. Õsgyepes területeken, ahol a talajkörülmények elég mostohák, elsõsorban dobos fûkaszákat ajánlunk. A nagy átmérõjû dobok alsó csúszó tányérja nem engedi „belefeküdni” a kaszát az õsgyepes területeken gyakran elõforduló mély hasadékokba, repedésekbe. Azon gazdaságok számára, akik kisebb, rossz területi adottságú területeken kényszerülnek dolgozni, a CM 168/188/218-as típusok egyike lehet a megoldás, melyek 165, 185 és 210 cm-es munkaszélességûek. Ezek a kaszák egyszerû, ám robosztus felépítésüknek köszönhetõen szélsõséges körülmények között is megállják a helyüket. Az ékszíjas hajtástovábbítás, a biztonsági kuplungos kardántengely és a biztonsági reteszes védelem együttesen védi a kaszát az esetleges, külsõ tényezõk okozta károsodásoktól.

Nagyobb területteljesítmény igénye esetén a Vicon a CM 269 és 299 típusát ajánlja, ezek a kaszák 265 vagy 295 cm munkaszélességgel dolgoznak. Ezeknél a kaszáknál érdemes megemlíteni a tavalyi évben bemutatott FlexProtect burkolati elemet, amely a kasza szélsõ részén helyezkedik el. Ez a rugalmas, polietilénbõl készült elem oszloppal, fával vagy egyéb nem kívánt tárgyal való érintkezés esetén, kitér annak útjából, majd visszaáll eredeti helyére, sérülés és maradandó alakváltozás nélkül. Az elõbb említett két típus 4 dobbal van ellátva, két nagy átmérõjû külsõ dobbal, és két kisméretû belsõ dobbal. Ez a kialakítás jelentõsen megrövidíti a száradás idõtartamát, hiszen az összeforgó és különbözõ méretû dobok a rend közepére egy „vályút” képeznek, minek köszönhetõen a rend jobban képes szellõzni. Nagygazdaságok számára, ahol fontos a nagy területteljesítmény, az elõbbi két típus valamelyikével és egy CM 271F vagy CM 296F front fûkaszával kombinálva, közel 6 méteres munkaszélesség érhetõ el.

 


 A 3 méteres munkaszélességû kasza kategóriában szerepel a CMP 3001A típusú vontatott fûkasza is, amely szársértõ nélkül vagy akár ujjas szársértõvel is felszerelhetõ. Egyedülálló talajkövetõ rendszere minden körülmények között biztosítja a megfelelõ talajnyomást. A dobos fûkasza család XXL-s tagja a CM 909-s típus, mely magában hordozza a dobos fûkaszák elõnyeit. Munkaszélessége csapáthelyezéssel változtatható, így az 7,9 m, 8,2 m és 8,5 m is lehet, üzemeltetéséhez azonban elégséges egy 160 LE-s traktor is.Telepített fûfélék, lucernások és általában jobb talajkörülményekhez a tárcsás fûkaszáinkat ajánljuk. Amikor Vicon tárcsás fûkaszákról beszélünk feltétlenül meg kell említeni néhány egyedi, csak a Vicon kaszákon alkalmazott sajátos megoldást. Ilyen például a háromszög alakú vágótárcsa, amelyen a tárcsánkénti három penge, minden körülmény között biztosítja a tökéletes vágást. Minden modellen páros számú tárcsával szerelt, így azok – páronként összeforognak, ezzel biztosítva a tökéletes átfedést. Az ék profilú gerendely kialakítás szavatolja a felszíni akadályokon történõ könnyed átsiklást, továbbá a tökéletes terményáramlást, amely tényezõk együttesen nagyobb munkasebességet tesznek lehetõvé a vágás minõségének romlása nélkül. A Vicon kínálatában szereplõ függesztett tárcsás fûkaszák 1,65 m-tõl 4,0 m-ig állnak rendelkezésre.A CM modellek függõleges irányban maximálisan 90°-ig, lejtõirányban 45°-ig képesek üzemelni. Míg a nagyobb testvér, a DMP széria függõleges irányban maximálisan 90°-ig, lejtõirányban pedig 36°-ig képes dolgozni. Ezáltal ezek a gépek alkalmasak gátoldalak, árkok kaszálására is.A DMP modellek kétféle méretben, 2,40 m és 3,00 m munkaszélességben ujjas szársértõvel, illetve gumihengeres szársértõvel 2,40 m munkaszélességben állnak rendelkezésre. Az ujjas szársértõt fõként fûfélékhez ajánljuk, mivel ezzel a szársértõvel sokkal agresszívebb szársértõ hatás érhetõ el. Viszont ez a fajta szársértési mód lucernafélék kaszálásánál fokozott levélveszteséget okoz, ezért lucernához a gumihengeres szársértõ használata ajánlott.

A gumihengeres szársértõ megroppantja a lucernaszárat, melyen keresztül a növény sokkal hamarabb képes leadni a nedvességet. A Vicon hengeres szárroppantó hengerek két, profilos hengersorból állnak.

Az azonos szélességû kasza gerendely és az összeforgó hengerek biztosítják a gyors terményáramot. A hengerek gondoskodnak a kíméletes és hatékony szársértésrõl, minimálisra csökkentve a levélveszteséget.

A szársértés intenzitása szabályozható, a hengerek egymás közti távolságának állításával, illetve a rugóterhelés erõsségének változtatásával. A Vicon FMT/FMR típusú frontkaszái ujjas és gumihengeres szársértõvel egyaránt felszerelhetõek, munkaszélességük 3,00 m és 3,20 m.A Vicon nem rég mutatta be legújabb vontatott fûkasza családját, az Extra szériát mely kétféle, 3,20 m és 3,50 m munkaszélességben érhetõ el, bal oldali, illetve központi vonórúddal. Ez a típus váltotta le a már jól ismert KMR szériát. Az új Extra széria robosztusabb vázkialakítást, új, átdolgozott függesztõ szerkezetet, és a már korábban taglalt FlexProtect oldallemezeket kapta meg. A tárcsás fûkasza család legnagyobb tagja a DMP 9001 TC típus, melynek munkaszélessége 9 m, és kizárólag ujjas szársértõvel ellátott kivitelben szállítható.

 


Extra 832 R

 Amennyiben részletesebb ismertetõre vagy árajánlatra van szüksége, keressen bennünket vagy kereskedõinket!Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Tel.: 56/527-014 • Fax: 56/240-380

E-mail: info@kvernelandgroup.hu

www.kvernelandgroup.hu