MENÜ

Egy sikeres megoldás a nagy szártömegû fûfélék betakarítására - KRONE tárcsás kasza

Oldalszám:
2014.03.19.

Varga Zoltán 1993-ban indította mezõgazdasági vállalkozásukat, mely ma már az egész család számára biztosítja az intenzív foglalkoztatottságot és megélhetést. A timári Milk-Tim Kft. állatállományát 150 fejõs- és 35 húsmarha adja.

 


 

Az összesen 520 hektáros területbõl mindössze 100 ha a szántó, a fennmaradó 420 ha kaszáló. Érdekessége a területnek a 80 hektárt kitevõ zöld pántlikafû. Ez a nagy hozamú (60–100 t/ha zöldtömeg) évelõ, tarackos szálfû fiatalon vágva igen értékes takarmány, betakarítása viszont mindig is komoly fejtörést jelentett a gazdának.

 


 

 

 

Az idõk során többféle kaszát is kipróbált, de a nagy tömegû és sokszor kusza, megdõlt, összeesett állomány betakarítása állandó kínlódás volt. Egészen az elmúlt évig, amikor sok kipróbált gép után a VALKON Kft-tõl a vállalkozáshoz került egy KRONE EasyCut 280 CV-Q kasza. A rossz tapasztalatokra való tekintettel Varga úr a gépet úgy rendelte meg, hogy elõször kipróbálja, s csak akkor maradhat a gazdaságban, ha használni tudja a pántlikafûben is.

A KRONE kasza nem okozott csalódást

 


 

 Az EasyCut 280 CV-Q hátsó függesztésû kasza, acél verõujjakkal. A verõujjak feladata eredetileg a lekaszált növény „megsértése” a gyorsabb és egyenletesebb száradás céljából. Jelen esetben a verõujjak azonban más fontos szerepet is kaptak: a lekaszált füvet elhúzták a kaszatárcsáktól, s ezáltal lehetõvé vált a kasza folyamatos, eltömõdés mentes üzemeltetése. Kezdetben – félve az esetleges eltömõdéstõl – egy gyenge szársértést állítottunk be, hogy a szársértés helyett inkább az elhúzásra törekedjünk. Mivel így minden gond nélkül üzemelt, a második beállítás alkalmával már bátrabban nyúltunk a kaszához, és agresszívebbre hangoltuk a szársértõt. A kaszálás így is zökkenõmentesen ment, és a rend is sokkal magasabb, szellõsebb lett.

A kasza tehát olyannyira bevált, hogy Varga úr elmondása szerint a 95 LE-s traktorra akasztott géppel olykor 20 km/h körüli sebességgel is dolgoznak. S nem csak fûféléket, hanem a lucernát is ezzel vágják. Bár pillangósokra inkább a gumihengeres szársértõt szokás használni, a gazda szerint a verõujjak által „felborzolt”, vissza nem tömörödött takarmány jobban ízlik a jószágoknak is, s nem válogatnak, turkálnak benne.

 


 

 Ezzel 2008-ban a timári gazdaság a már meglévõ RoundPack 1550 bálázó mellett egy újabb KRONE szerzeményel bõvült.

A KRONE bálázókat és szálastakarmány betakarító gépeket Ön is keresse a VALKON Kft. munkatársainál.Jónás Zsolt – Dobos Péter