MENÜ

Mospilan 20 SP a repcében is - egy további meglepetéssel!

Oldalszám: 34
2014.03.24.

A Mospilan 20 SP rovarölõ szer a mezõgazdasági termelõk széles körében ismert és elismert eszköz a rovarkártevõk elleni védekezésben. Számos kertészeti kultúrában és szántóföldi növényben engedélyezett és eredményesen alkalmazható.

 

 


 

 

2003-óta a termelõk a kukoricabogár imágók ellen is használhatják. Bevezetése ezen a területen is igen sikeres volt, amit leginkább az bizonyít, hogy a kukoricabogár hazai megjelenése óta a legnagyobb kártételi évében, 2007-ben a bogárinvázió megfékezésének egyik vezetõ nagyüzemi megoldása lett.

 


 

Minek köszönheti sikerét a Mospilan 20 SP? Röviden és leegyszerûsítve talán annak, hogy többre képes mint amit sokan gondolnák róla. A léc az elvárásokat illetõen magasan van, mint általában a neonikotinoid hatóanyagú termékek esetében. A bogár elleni gyors, taglózó hatás, a jó felszívódás, a 100% felé közelítõ rovarölõ hatás, a hosszú hatástartam és kedvezõ környezet-egészségügyi tulajdonságok mind-mind jogosan elvárt alapkövetelmények, és akkor még a gazdaságos hektárköltségrõl nem is beszéltünk. Nos a Mospilan 20 SP mindezeknek a nem kis elvárásoknak maradéktalanul megfelel.Hogy az eddig rendelkezésre álló eszközökhöz képest miben ad többlet megoldást a Mospilan 20 SP, azt a 2009-es tavaszi szezontól a repce rovarkártevõk elleni bevezetésével összefüggésben lehet a legjobban bemutatni.

A Mospilan 20 SP engedély okirata Magyarországon is kibõvült a repcében való felhasználhatósággal, így a készítmény 2009 tavaszától bevethetõ ebben a kultúrában is.A repce rovarölõ szeres technológiában nincs kõbe véshetõ idõzítési táblázat a tavaszi védekezéseket illetõen. Az évjárati hatások, a repce vetésterületének növekedése, a kártevõk megjelenésének ideje és betelepülés intenzitása, valamint még sok más elem befolyásolhatja az optimális kijuttatási idõpontot. Leegyszerûsítve, ideális esetben, 3 idõpontban kellene tavasszal „tüzet nyitni” a támadók ellen: kora tavasszal, szárbaindulás kezdetén a repceszárormányos, virágzás környékén a repcefénybogár, és a becõképzõdés idején a repcebecõ-ormányos és a repcebecõ-gubacsszúnyog ellen. A nagyüzemi gyakorlatban azonban a 3 védekezés nehezen valósítható meg, mert legfeljebb „két töltényre” elegendõ pénz áll rendelkezésre. Ezért különösen fontos az, hogy az alkalmazott technológia hosszú hatástartammal rendelkezzen.A Mospilan 20 SP rovarölõ szer számos kísérletben bizonyította azt, hogy hatását nagyon hosszan megtartja, egyes kísérletekben a vezetõ standard készítménynél is hosszabban. Ez a tulajdonság az egyik, talán a legfontosabb többlet, amit a felhasználók elõnyként kapnak. Ezt a kimagaslóan hosszú hatástartamot egyébként a Mospilan 20 SP már egyéb növénykultúrákban és kártevõk ellen bizonyította.

És akkor jöjjön a címben írt meglepetés. A Summit-Agro Kft. 2009-ben egy új típusú, sziloxán-bázisú adalékanyag forgalmazását kezdi meg SPUR márkanéven. A SPUR olyan fiziko-kémiai tulajdonságokkal bír, amelyek a permetlé csepp gyorsabb és optimális terülését eredményezik az eddigiekhez képest, ez által is növelve a szerek hatáskifejtését, a jobb borítást és a felszívódást.

Egyre általánosabb gyakorlat a repcében is, hogy a termelõk adalékanyag hozzáadásával igyekeznek javítani a rovarölõ szerek hatékonyságát. A SPUR 2009. február végétõl vásárolható meg a termelõeszköz kereskedõknél és bármely rovarölõ szerhez felhasználható.A Mospilan 20 SP-t 0,15-0,2 kg/ha-os dózisban javasoljuk repcében kijuttatni. Jó idõzítéssel a kiváló rovarölõ hatáshoz ennyi elegendõ. A SPUR hatásfokozó adalékanyag 0,05–0,1%-os dózisban történõ hozzáadásával a hatékonyság már-már tökéletes. Ahogy azt már aláhúztuk, a repcekártevõk elleni hatékony védekezés kulcsa a jó idõzítés. A szárormányos ellen a kártevõ tömeges megjelenésekor a szárbindulás kezdetén, a fénybogár ellen a bimbó stádiumban vessük be a Mospilan 20 SP-t.További információ:

www.summit-agro.hu