MENÜ

Milyen nitrogénmûtrágyát válasszunk?

Oldalszám: 42
2014.03.24.

Tavasszal mindig visszatérõ és nagyon lényeges kérdés a gazdálkodók számára a megfelelõ nitrogénmûtrágya kiválasztása. Karbamidot, ammónium-nitrátot, esetleg MAS-t vásároljunk? A megfelelõ döntéshez ismerni kell a mûtrágyák, illetve a saját talajaink tulajdonságait.

 

A karbamid amid formában tartalmazza a nitrogént, az ammónium-nitrát és a MAS (mészammon-salétrom) viszont ammónium- és nitrát-ionok formájában. A kultúrnövények a nitrogén több, mint 90%-át nitrát formájában veszik fel. Ha a nitrogént nem nitrát, hanem karbamid (amid–nitrogén) formájában juttatjuk ki, a karbamidnak elõször át kell alakulnia nitráttá ahhoz, hogy a gyökerek fel tudják venni a talajoldatból. Az amid–nitrogén az ureáz enzim hatására alakul át ammóniává (NH3), melynek egy része a talajoldatban ammónium-ionná alakul (NH4+). Az ureázt termelõ mikroorganizmusok minden talajban megtalálhatóak. A keletkezett ammóniát a Nitrosomonas baktériumok alakítják át nitritté (NO2-), majd ezt a Nitrobakter baktériumok nitráttá (NO3-).

 

A karbamid alkalmazásánál tehát különösen fontos a megfelelõ organizmusok jelenléte, ezért csak élénk mikrobiológiai tevékenységû talajokon célszerû alkalmazni. Azt is figyelembe kell venni, hogy kedvezõtlen körülmények között, ha az ammónia további átalakulása gátolt, a gáz halmazállapotú vegyület egy része a talajból a légkörbe távozik. A gázalakú veszteség mértékét a talajszerkezet is befolyásolja, a szerves anyagban szegény, laza talajokon több ammónia távozik. Hogy a veszteséget minimalizáljuk, a karbamidot kiszórás után feltétlenül be kell dolgozni a talajba. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a karbamid átalakulása során keletkezett ammónia csírázásgátló hatású, ezért vetés elõtt néhány héttel célszerû kijuttatni.A hatóanyag-veszteség mellett a másik lényeges szempont a nitrogénmûtrágyák talajsavanyító hatásának mértéke. A tápanyagfelvétel során fellépõ ioncsere miatt ezek a mûtrágyák csökkentik a talaj pH-ját, ezért a talaj kémhatásának megõrzése érdekében idõnként szükséges fenntartó meszezést végezni. A karbamiddal és az ammónium-nitráttal ellentétben a MAS (mint LINZER NAC 27N is) meszet is tartalmaz, ezért jóval kisebb mértékben savanyítja a talajt. Az ammónium-nitrát és a MAS összehasonlításában még a MAS mellett szól, hogy a szórásképe lényegesen jobb, illetve, hogy a mésztartalom miatt a MAS nagyobb hatásbiztonsággal alkalmazható kedvezõtlenebb idõjárási feltételek mellett is.Terméshozam és hatásbiztonság tekintetében a LINZER NAC 27N+12,5CaO egyaránt megbízható eredményt ad.A termékkel kapcsolatban keresse értékesítõ kollégáinkat!

Vári Rita,

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com