MENÜ

Az olajos lemosó permetezés szerepe a gyümölcskultúrák védelmében

Oldalszám: 28
2014.03.24.

Napjainkban bizonyos gyümölcskultúrákban az olajos lemosó permetezés jelentõsége megnõtt. Elsõsorban alma- és körteültetvényekben célszerû a védekezést már kora tavasszal ily módon elkezdeni, de érdemes a csonthéjas gyümölcsösökben is összekötni a kora tavaszi rezes védekezésekkel.

 

Az almásokban legfõképp a kaliforniai pajzstetû (Quadraspidiotus perniciosus) (1. kép ) terjedése teszi indokolttá a védekezés elvégzését. Annak, hogy e kártevõ gazdasági jelentõsége napjainkban egyre nõ, több oka is van.

 


 A kaliforniai pajzstetû élete nagy részét a pajzs alatt, növényvédõ szerektõl védve tölti. Csak két alakja ellen lehet növényvédõ szerekkel eredményesen védekezni. Az egyik a repülõ hím alak, a másik a mozgó lárva. Mindkét esetben a kártevõ megfigyelésére, a védekezés pontos idõzítésére és jó kontakt hatással rendelkezõ készítmény alkalmazására lenne szükség.Sajnos az utóbbi években több, erre alkalmas hatóanyagot kivontak a forgalomból, vagy integrált technológiában használatuk nincs engedélyezve. A kaliforniai pajzstetû elleni védekezést vegetációban nehezíti még az a tény is, hogy a nõstény eleven szülõ és meglehetõsen hosszan szaporít. Emiatt mozgó lárvák június közepétõl egész késõ õszig találhatók, s így egy vagy két védekezés nem elegendõ ellenük. Mivel hatékony természetes ellensége sem ismert, hazánkban biztosra vehetõ felszaporodása azokban a kertekben, ahol megjelenik, és nem fektetnek nagy figyelmet az ellene való védekezésre.A védekezés legeredményesebb módja napjainkban a fán telelõ fekete pajzsos alak elleni olajos lemosó permetezés lehet, ha az megfelelõ módon van elvégezve. Természetesen egy ilyen kezelés nemcsak a fent említett kártevõ ellen jelent hatékony megoldást, hanem más károsítók fás részekre lerakott áttelelõ tojásai ellen is. (Zöld almalevéltetû, piros gyümölcsfa-takácsatka stb.)A körteültetvények védelmében szintén meghatározó szerepe van az olajos lemosó permetezéseknek. Itt elsõsorban a körtelevélbolhák által kora tavasszal lerakott tojások ellen célszerû idõzíteni a védekezést, közvetlenül rügypattanás elõtt (2. kép).

 


 Ha a védekezést megfelelõen végeztük el, akár a sziromhullás utáni idõszakra is kitolhatjuk a kártevõ elleni elsõ vegyszeres védekezés idõpontját, amelynek következtében kevesebbszer kell használnunk olyan hatóanyagokat, amelyek ellen rezisztencia alakulhat ki túlzott használatuk mellett.

Az olajos lemosó permetezések elvégzéséhez az Arysta Lifescience Magyarország Kft. két terméket tud a termelõk figyelmébe ajánlani.

Az Agrol Plusz márkanéven több évtizede ismert termék méltán népszerû a felhasználók körében. A jó minõségû alapanyagnak köszönhetõen kiváló viszkozitási mutatóval rendelkezik, ami a jó hatékonyság feltétele. Szulfonálási mutatója szerint a téli olaj kategóriába tartozik, így a lemosáskor alkalmazott dózissal (3%) csak rügypattanásig lehet használni.A másik termék, amely szintén lemosó permetezés céljára alkalmazható, Catane* márkanéven került piacra. A termék magas szulfonálási mutatója (97%) alapján a nyári olaj kategóriába tartozik, így azt vegetációban alma esetében pirosbimbós állapotig, körtében pedig fehérbimbós állapotig lehet az engedélyezett töménységben használni. Optimális viszkozitásának köszönhetõen (7–8 mm2/s) a fent említett károsítók ellen rendkívûl hatékony.Mindkét termék esetében elmondható, hogy a hatás, amellyel elpusztítja a károsítók áttelelõ képleteit tisztán fizikai, így rezisztencia nem alakulhat ki ellenük. Alkalmazásuk idején nem jelentenek veszélyt a hasznos parazitákra, ezért tökéletes eleme lehet az integrált védekezési stratégiának.A készítmények használatának további elõnyeként megemlíthetõ még, hogy hatásuk nem specifikus, a levéltetvek, atkák, körtelevélbohák tojásai ellen egyformán hatékonyak, így vegetációban e kártevõk elleni speciális készítményeket kevesebbszer kell használnunk, csökkentve ezzel a költséget és a rezisztencia kialakulásának veszélyét.Barkaszi Imre,

Arysta LifeScience Magyarország Kft.


*A készítmény használatával kapcsolatos bõvebb információkért hívja területi képviselõinket!