MENÜ

A láthatatlan gyomok - elveszett jövedelem

Oldalszám: 30
2014.03.24.A kalászos gabonák gyomirtásánál számos szempontot veszünk figyelembe. A fõbb szempontok a következõk:

• milyen gyomok találhatóak a területen,

• a gyomok és a kalászos gabonánk fejlettsége,

• mikor akarunk gyomirtani,

• a gyomirtás költsége,

• ha a kalászos repce elõveteménye, akkor a gyomirtó szer perzisztenciája,

• kombinálhatóság gombaölõ szerrel, lombtrágyával stb.Ezek a szempontok közül a legfontosabb, hogy milyen gyomok találhatóak meg, mert ez határozza meg a választható gyomirtó szert, szereket. A további szempontok csak finomítják – néha jelentõsen – a szerválasztást.

A kalászos gabonák gyomirtásánál az a nézet terjedt el, hogy azok a gyomok számítanak, amelyek túlnövik a kultúrnövényt (mezei acat, ebszékfû, galaj). Ezek látványos gyomok, minden termelõnek szemet szúrnak. A felhasználók tudják, hogy gyomosításukkal kárt, termésveszteséget okoznak.

Viszont a szárba indult gabonában messzirõl „láthatatlan” gyomok, mint az árvácskák, veronikák, árvacsalánok is jelentõs károkat okoznak! A felfedezésükhöz be kell menni a táblába, és alaposan fel kell mérni a gyomflórát. Ezeket a gyomokat biztosan megtaláljuk, mivel az egyoldalú szulfonilurea típusú gyomirtó szer használat segíti felszaporodásukat és terjedésüket (rezisztencia).Sokan gondolhatják úgy, hogy ezek a gyomok nem okoznak jelentõs kárt, mert kicsik! Pedig a veronika-félék, az árvácska, az árvacsalán-félék is vizet, tápanyagokat vonnak el a búzától, sõt fejlõdésük során allelopatikus (a kultúrnövény fejlõdését blokkoló toxinok) anyagokat bocsátanak ki. Ezzel a kalászos gabonák termését, árbevételét, végeredményként a jövedelmet csökkentik.

A kalászosok gyomirtásának megtervezése elõtt, gondosan mérjük fel táblaszinten a gyomállományt fajra, nagyságra, gyomirtó szer érzékenységre stb.

Ha a szokásos kétszikûek, valamint ebszékfû és mezei acat is van a táblánkon, akkor az ideális gyomirtó szer a Granstar® Combi, mely kiválóan irtja még a zsombort, a pipacsot, és a pipitér–féléket is.

Ha viszont a fenti gyomokon kívül találunk még veronika-féléket, árvácskát, ragadós galajt és árvacsalánt, akkor a megoldás a Harmony® Full.

 


 


 Mindkét gyomirtó szer kombinálható szárszilárdítóval (Stabilan® SL), réz lombtrágyával (Wuxal® Réz) és a korai gombabetegségek ellen vizes bázisú gombaölõ szerrel (Eminent® 125 SL).

A Harmony® Full és Granstar® Combi gyomirtó szereket a repcés gazdaságok is nyugodtan használhatják, mivel talajhatásuk nincs, utóvetemény hatással nem kell számolni.

Gyomirtó szereinkhez is kedvezményes áron juthatnak hozzá, amennyiben azokat csomagban vásárolják. A „Kalászos Combi” csomagban a Granstar® Combi-t, a „Kalászos FULL” csomagban a Harmony® FULL-t találják meg. Mindkét csomag 30 hektárra elegendõ.

A csomagban közösen megvásárolt Wuxal® Réz a talaj gyenge-közepes réz-ellátottsága (1–3 ppm) vagy jó ellátottság – rossz felvehetõség (magas ph, száraz periódus) esetén a gyomirtással kombinálva 1–3 q/ha terméstöbbletet eredményezhet, ami bõven fedezi a gyomirtás költségét.Vig József,

Magyar Kwizda