MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális Támogatás VPOP

Aktuális támogatások

A falugazdász hivatalokban az õstermelõi igazolványok érvényesítése március 20-ig lehetséges. A szõlõ- és gyümölcsös ültetvényekben felhasznált gázolajhoz nyújtott csekély összegû (de minimis) támogatás 2009. május 31-ig folytatódik. A területalapú támogatás új belépõinek, akik nem rendelkeznek még regisztrációs számmal az MVH G001 nyomtatványán kérelmezhetik azt. A 2009. évben újrainduló agrárkörnyezet gazdálkodási támogatások elõkészítése még jelen pillanatban is folyik. A történelmi bázis alapján történõ európai uniós támogatások kifizetése már február közepén elkezdõdött.  

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális Élelmiszer agrártárca tárgyalások

Áruházláncok: várhatóan 80 százalék magyar élelmiszer a polcokon

Folynak a tárgyalások az élelmiszert árusító nagy áruházláncok valamint az élelmiszer termékpálya vezetõ érdekképviseleteinek képviselõi, azaz az alapanyag-termelõk, feldolgozók és kereskedõk, valamint az agrártárca megbízottai között arról, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben legkésõbb ez év közepétõl az értékesített termékek 80 százaléka magyar eredetû lesz.  

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális Támogatás Agrártámogatás EU

Csökken az idén az agrárium támogatására fordítható forrás összege

Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter február második dekádjának végén jelentette be, hogy ebben az évben 33 milliárd forinttal megkurtítják a mezõgazdaság idei mûködési támogatását. Továbbá az agrártárca költségvetési fejezetébõl további 4 milliárd forintot is zároltak. A miniszter a bejelentést követõen nyomatékosan felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás csökkentése nyomán egyetlen mezõgazdasági termelõ sem kap kevesebb támogatást 2009-ben, mint kapott 2008-ban.

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális miniszter kormány

Gazdasági válság - a mezõgazdaság kisebb kitettségû

A gazdasági válság a magyar mezõgazdaságot és élelmiszeripart kevésbé érinti, mint más ágazatokat, mert a magyar élelmiszerek nemcsak bel- hanem külföldön is jól eladhatók, megvan a piacuk. Így az agrártárca elsõ embere szerint az ágazatban kisebb lehet a termelés visszaesése, mint más nemzetgazdasági ágazatokban. Errõl Gráf József egy szakmai konferencián beszélt február elején Budapesten.  

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális Gazdálkodás kézikönyv

Kölcsönös megfeleltetés - Gazdálkodói kézikönyv

Gazdálkodói kézikönyvet készítettek a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium továbbá a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal valamint a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakértõi a magyar gazdálkodók számára az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés elveirõl, annak érdekében, hogy az Európai Unió által megkívánt szakmai feltételrendszerben könnyebben eligazodhassanak.  

Szakfolyóirat > 2009/03 > Aktuális Támogatás Termelő

Költségvetési intézkedések

A globális pénzügyi válság miatt kialakult gazdasági válság hatásait itthon a mezõgazdaság sem kerülheti el. Ennek kézzelfogható jele, hogy a mezõgazdaság mûködési támogatása az idén 33 milliárd forinttal csökken – ezt Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jelentette be a kormánydöntést követõen sajtótájékoztatón. Az agrárminiszter mindehhez hozzátette még azt is, hogy az államigazgatási szervezetek, fõként a minisztériumokat érintõ költségvetési takarékosság miatt a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium idei költségvetésébõl további 4 milliárd forintot zároltak.