MENÜ

Újdonság a Valtra háza tájáról: T Versu

Oldalszám: 78
2014.03.25.

A Valtra traktorgyár 2008 õszén bemutatta legújabb fejlesztésû traktorait, ezek közül a Versu felszereltséget mutatjuk be olvasóinknak.

 

A Valtra Versu fantázianevû modellek hat csoporton belül öt terhelés alatt kapcsolható sebességfokozattal és automatizálható csoportváltással rendelkeznek. Csoportok: két mászó (LA LB),és két szántóföldi csoport (A, B), valamint két szállítási tartomány (C,D).

 


 

 

A Valtra házon belüli fejlesztésének köszönhetõen az új sebességváltó felépítése a korábbi Advance sebességváltó alapjaira építkezik. Az új sebességváltók – ugyanúgy mint a korábbi modellek esetében – a Valtra gyárban gyártott, kipróbált és tesztelt alkatrészekbõl épülnek fel. A hosszú tengelytáv megmaradt, viszont az új sebességváltó kialakítása miatt a korábbi modellek H alakú acél üzemanyagtankját a baloldali fellépõ alatt található megnövelt méretû mûanyag üzemanyagtartállyal helyettesítik.A Versu modelleket az egyszerû kezelhetõség jellemzi. A tágas fülkében nem találunk sebességváltó kart. A Powershift és csoport váltásokat a karfán ergonómikusan elhelyezett három nyomógomb kombinációjával vezérelhetjük. Automata üzemmódban a traktor autómatikusan elvégzi a váltásokat a szállítási csoportok között (C és D). Ezért a C1-es fokozattól a D5-ös fokozat eléréséig a kezelõnek nem kell váltania. Ennek a megoldásnak az elõnye, hogy szállítási feladatkor az optimális motorfordulatszám-sebességi fokozat összehangolását a traktor elektronikája végzi. Elindulástól a végsebesség eléréséig a kezelõnek nem kell semmilyen nyomógombot használni. A sebességváltó mindig az optimális fokozatba kapcsolva üzemelteti a gépet.A Valtra az új sebességváltójával egy kimagaslóan hatékony erõátvitelt valósított meg. Nagyobb teljesítmény és kimagasló nyomaték mellett természetesen 50 km/h-s maximális haladási sebességû változatban is rendelhetõ.

 


 A korábbi modellekhez képest 5–17%-os nyomatéknövekedést tapasztalhatunk. Minden Versu modell szállításkor TransportBoost erõtartalékkal rendelkezik, míg a legnagyobb model SigmaPower extra teljesítményt nyújt a nehéz TLT munkákhoz.

A T162e Versu EcoPower üzemanyaghatékony alacsony fordulatszámú motorvezérlést tartalmaz. A Valtra és az AGCO Sisu Power több, mint 50 éve mûködik együtt sebességváltó és motor fejlesztések során, így biztosak lehetünk abban, hogy a fõ egységek tökéletesen mûködnek együtt.Terhelés érzékelõs hidraulika rendszer alapkivitel az új modelleken. A hidraulika szivattyú teljesítménye 115 liter/perc, a nagy hidraulikus igény esetén 151 liter/perces teljesítménnyel is rendelhetjük új Valtra Versu traktorunkat. A szerkezetileg egymás mellett elhelyezkedõ hidraulika és sebességváltó olajellátását különválasztott rendszerek végzik. A hõcserét így tudjuk legjobban kihasználni. Talajmunka végzésekor a sebességváltóolaj hamar felmelegíti a hideg hidraulika olajat, szállítás esetén a hidraulika olaj gyorsan és jó hatásfokkal hûti a meleg sebességváltó olajat.

Az új Valtra Versu traktorokat akár fékezett mellsõ híddal is szerelhetjük. A T széria esetén kerekenként kettõ tárcsát találunk. Aires mellsõ híd rugózást akár a mellsõ hidraulikával és homlokrakodóval kombinálva is kérhetünk. Amikor homlokrakodót használunk, az elektronika automatikusan megemeli a motor fordulatszámát, segítve a gyorsabb rakodást.Az új Versu modellek esetén a napi karbantartást egyszerûen elvégezhetjük a könnyen elérhetõ szervizpontok segítségével. Ezek a traktorok idejüket a földeken, erdõn és az útakon töltik majd, nem fognak a garázsban állni.

Az új Valtra Versu modellek könnyen beazonosíthatóak az új motorburkolat és sárvédõ kialakításnak köszönhetõen. A típusszám végzõdés kettes száma jelzi azt, hogy második generációs N és T traktorokkal találkozunk.

A külalak változás nem csak optikai, „kozmetikai ráncfelvarrás”! Az új szellõzõnyílások segítik a motor hûtését, az új sárvédõk tisztán tartják a fellépõket – tiszta fülkében dolgozhatunk akár a legmostohább körülmények között is.A továbbfejlesztett csendes fülke biztonságos és kényelmes munkafeltételeket teremt a hosszú munkanapokra is. Mivel nincs sebességváltó kar, így a fülke a korábbiaknál még tágasabb. A felsõ és oldal kezelõszervek kezelõbarát kialakítása lenyûgözõ. Az automata légkondícionáló teszi lehetõvé, hogy munka közben az oldalablakot akár nyitva is tarthassuk.

Az új Versu és Direct modellek kiszélesítik a Valtra termékpalettáját. Az N és T széria késõbb is rendelhetõ a három powershift-tel szerelt HiTech és Advance felszereltségben.

Szívesen látunk minden kedves érdeklõdõt a 2009. január 28–31. között megrendezésre kerülõ Agro+Mashexpo G pavilon 203-as standján, ahol a Valtra T Versu és az új Valtra S széria is bemutatásra kerül.