MENÜ

Toprex a valódi repce regulátor

Oldalszám: 51
2014.03.25.

A növekedés-szabályzó használata az õszi káposztarepce növényvédelmében ma már egyre inkább alkalmazott eljárás. Mind az õszi, mind a tavaszi kijuttatásnak más és más a célja. A tavaszi felhasználásnak fõ feladata, hogy tél után a repce minél hamarabb talpra álljon és fejlõdésnek induljon a kívánatos mértékben.

 

 A Toprex egy új készítmény, a világon elõször hazánkban kapta meg engedélyét õszi káposztarepce növekedés-szabályozására, gombabetegségek elleni védelemre.

Speciálisan repcére kifejlesztett kombináció. Két hatóanyagot tartalmaz, a paklobutrazol elsõsorban a növekedésszabályozásért, a difenokonazol fõleg a betegségek elpusztításáért felel. Õsszel és tavasszal juttatható ki 0,3–0,5 l/ha dózisban. Tavasszal a szárba indulás megkezdéséig kell a permetezést elvégezni, akár az elsõ rovarölõ-szeres védelemmel karöltve. Az alacsonyabb dózist a korábbi idõszakban, a magasabb dózist a szárba szökkenéshez közeli idõpontban, túlfejlõdésre hajlamosító idõjárás, betegségeknek kedvezõ feltételek (érzékeny fajta vagy hibrid, meleg, párás, csapadékos idõjárás) esetén ajánlott kiadni.

 


 A növény a paklobutrazol hatóanyagot nem csak a levélen át, hanem a talajból is képes felvenni. Így a talajra jutott Toprex nem vész kárba, gyökéren keresztül is bejut a növénybe. Hatására a repce gyökérzete intenzív fejlõdésnek indul, több vizet, tápanyagot tud magához venni, ezért a tél által okozott kedvezõtlen hatásokat gyorsabban kiheveri, elõnyhöz jut a gyomokkal szemben a vízért és a drága tápanyagért folyó versenyben. A Toprex-szel kezelt növény színe haragos zöld, levélzete tömött, a tavasszal kijuttatott lombtrágya felszívódását elõsegíti, és jobban hasznosítja.

 


 Tavaszi kijuttatásának köszönhetõen a korai lombbetegségek visszaszorulnak, a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) késleltetve jelenik meg a száron.

Hatására a repce szára erõs lesz, érés elõtt nem dõl meg, nem hátráltatja a betakarítást. Növeli az oldalelágazások számát, ami több becõt eredményez, nagyobb és biztosabb lesz a termés.

 
Kurtz György

Syngenta Kft.