MENÜ

Jó minõségû szilázs készítése a KWS Koral hibridjébõl

Oldalszám: 24
2014.03.25.

A KWS Magyarország Kft. kilencedik éve van jelen hazánkban. Németországban a KWS a silókukorica vetésterület jelentõs hányadát magáénak tudja. E piacon dinamikus fejlõdés tapasztalható a magyarországi leányvállalatnál is. Dante nevû hibridünket, több évi köztermesztése után, a Koral (FAO 390) váltotta. Az új generációs hibrid magasabb hozama és termésstabilitása miatt méltó utódja a Dante-nak! Két jól mûködõ gazdaságot választottam ki, és illetékes szakemberüket kérdeztem, miért választottátok 2008-ban a Koral-t?

 

 Elsõként a Cankó 2000 Kft. növénytermesztési ágazatvezetõjével, Wunderli Jánossal (képünkön) beszélgettem, akik 1000 hektáron termesztenek KWS kukorica hibrideket.

 


 

– Kérlek mutasd be röviden a gazdaságot!

– Csorna mellett, Bogyoszlón gazdálkodunk 3000 ha-on. A talajok Aranykorona-értéke átlagosan 24. A vetésszerkezet megoszlása a következõ: a kukorica 1000 ha, õszi búza 800 ha, õszi káposztarepce 300 ha, tavaszi árpa 200 ha, a többi lucerna és rét, legelõ.– Miért választottad a Koral-t?

– A Cankó 2000 Kft. állatállománya jelenleg 1050 tehén és azok szaporulata.A tehenészet biztosítja a mindennapi likviditás fedezését. Több szempont is szól a Koral mellett, amelyek a következõek:

1. A járvaszecskázó maximális kihasználtsága miatt gazdaságunkban korán kezdjük el a silózást.

2. Talajainknak nagyon jó a víztartó képessége, ebbõl adódóan nem kell félni a nyári aszályban a hirtelen felsüléstõl.

3. A talajaink zöme erõsen kötött, így augusztus végére, szeptember elejére be kell fejezni a silózást ahhoz, hogy október elején a silókukorica helyére õszi búzát tudjunk vetni.– Mióta termeszted a KWS hibrideket?

A silókukorica vázát 2007-ig a Dante adta, amelyet ha jól emlékszem hét éven át termesztettünk.– Mi a véleményed a Koral-ról?

A váltás Dante-ról Koral-ra pozitív eredményt jelentett. Habitusa alapján – széles, robosztus, felálló levelek – hatalmas zöldtömeg termésre képes. Szemtermését illetõen az idei évben két hatalmas csõ díszlett minden egyes növényen, így besilózva nagyon jó minõségû szilázst nyertünk, a hektáronkénti zöldtermés-hozam meghaladta a 30 tonnát. E termésmennyiség ugyan alul marad a késõi silóhibridekéhez képest, de a szilázs energia-tartalma kimagasló! Egy intenzív tehenészetben csak minõségi tömegtakarmánnyal lehet jó eredményt elérni! Összességében nagyon meg voltam elégedve a Koral-lal!– Hogy tervezed a jövõ évet?

– A silókukorica vetésterülete hasonló nagyságú lesz, természetesen Koral.– Köszönöm a beszélgetést, további sikeres gazdálkodást kívánok!Az észak-dunántúli régión belül felkerestem egy másik gazdaságot, a Velencei tóhoz közeli Pusztaszabolcsi Agrár Zrt-t is.

Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. fõagronómusát, növényvédõ mérnökét, Horváth Jenõt kérdeztem a 2008. évi silóhibrid választásról, annak eredményérõl.– Kérlek mutasd be a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt-t!

– Cégünk 1650 ha-on gazdálkodik, hagyományos növénytermesztéssel és szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk. A területünk átlag Aranykorona-értéke 30, jó minõségû réti eredetû vályogtalajok. Az Arany-féle kötöttség 30–40 közötti. A vetésszerkezet 650 ha õszi búzából, 225 ha õszi káposztarepcébõl, 200 ha takarmány- kukoricából, 180 ha silókukoricából, 250 napraforgóból és 33 ha cukorrépából áll.– A silókukorica termesztése hogy sikerült az idei évben?

– Silókukoricából 70 ha Koral-t vetettünk, sajnos az idõjárás nem kedvezett, mivel 50%-os jégkár volt az adott területen, így nettó termése csak 24,4 tonna volt hektáronként. Tehenészetünk 600 tehénbõl és annak szaporulatából áll, az idõjárás viszontagságai ellenére jó minõségû szilázst sikerült készítenünk!– Hogy nézett ki a Koral, mik a személyes tapasztalataid?

– A Koral hatalmas zöldtermésre képes, robosztus silóhibrid, amelyen az idei évben minden növényen két hatalmas csõ termett. Meglepõ volt számomra, hogy majdnem tovább maradt zöld, mint a késõbbi silóhibridek.– Hogy tervezed a következõ évet?

– Silókukorica területünk nagysága maradni fog, ebbe biztosan szerepelni fog hasonló nagyságrenddel a Koral, és reméljük az idõjárás kegyesebb lesz hozzá jövõre!– Köszönöm a beszélgetést, sikeres gazdálkodást kívánok!

– A KWS kínálatában található késõbbi érésû silóhibridek: az idén bevezetésre kerülõ KXA 7481 (FAO 480), a Karen (FAO 550) és a Krassus (FAO 570).Minden kedves olvasónak jó egészséget és eredményekben gazdag sikeres új esztendõt kívánok!

Bõsze Kolozs

Regionális értékesítési vezetõ

Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Nyugat-Pest megye