MENÜ

Az Új év kezdetével, lassan-lassan kezdõdik a mûtrágyaszórás ideje

Oldalszám: 6-7
2014.03.25.

Az elmúlt idõszak mûtrágya árainak alakulása azonban egyre jobban elõtérbe helyezi a tápanyag-kijuttatás minél pontosabb és minél hatékonyabb elvégzését. Ehhez a mûveletekhez kínál gépeket a Kverneland Group.

 

 
 

Az idei évtõl kezdõdõen, – a Magyarországon már jól ismert ACCORD Exacta két tárcsás mûtrágyaszórók – új névvel, de továbbra is már a sokat bizonyított technikával jelennek meg a hazai piacon. A mûtrágyaszórók ezentúl a Kverneland Exacta nevet fogják „viselni”. Ezek a függesztett mûtrágyaszórók minimálisan 700 l tartálykapacitással érhetõk el és a modelltõl függõen akár 3 450 literig növelhetõ a térfogatuk. A gépek egyediségét az ún. CenterFlow adagoló rendszer adja, melynek lényege, hogy a mûtrágyaszemcsék már elõre felveszik a szórótárcsa forgási sebességét, még mielõtt azok a szórólapátokhoz érnének.

 

 


 


 

 

A lapátok így nem ütik, nem roncsolják a mûtrágyát, hanem csak kíméletesen megvezetik azokat. Másik elõnye, hogy a mûtrágya ráfolyási pontja a tárcsára állandó, így a gép megdõlésekor (pl. dombos vidék, egyenetlen mûvelõút) a szóráskép nem változik. Az egyenletes kereszt irányú eloszlás érdekében, a szórótárcsánkon 8 db szórólapát található, szemben a hagyományos tárcsánkénti két lapáttal.

A gépek vezérlése hidraulikusan vagy kezelõdoboz segítségével elektronikusan történhet a traktorkabinból. A CL és HL modellekhez sebességfüggõ automatika is rendelhetõ, amellyel a gép a sebesség változásának függvényében, automatikusan nyitja vagy zárja az adagoló nyílásokat.A legprofesszionálisabb modell a TL mérleges mûtrágyaszóró. A gép tartálya 4 db súlymérõ cellán keresztül csatlakozik a fõvázhoz. Ezek a cellák állandóan mérik a tartályban lévõ mûtrágya súlyát. A munkaszélesség, a haladási sebesség és az egységnyi idõ alatt bekövetkezett súlycsökkenés tudatában, automatikusan vezérli az adagoló nyílások keresztmetszetét, a beállított dózis függvényében, biztosítva ezzel a pontos kijuttatást. Ezek a TL modellek az ISO 11783 standard szerint készülnek. Ez azt jelenti, hogy ha a gépet egy szintén ISO 11783 standard szerint készült traktorhoz csatlakoztatjuk, akkor a gép a traktor termináljáról is üzemeltethetõ (’plug and play’). Ha azonban a gépet üzemeltetõ traktor nem ISOBUS-os, akkor a géphez rendelhetõ egy Tellus névre hallgató terminál. Errõl a terminálról, nem csak a mûtrágyaszóró, hanem más – akár más gyártótól származó – ISOBUS-os munkagép is üzemeltethetõ.

 


 A Tellus terminálhoz GPS helymeghatározó (például GPS alapú párhuzamvezetõ) csatlakoztatásával és tápanyag-kijuttatási terv segítségével (elektronikus formában SD memóriakártyán) a TL mûtrágyaszórókkal helyspecifikus tápanyag-kijuttatás végezhetõ el. Ami annyit jelent, hogy például egy talaj-tápanyagtartalom vizsgálati adatok alapján készült talajtérkép szerint, egy adott táblán belül eltérõ dózisú kijuttatás valósítható meg. Vagyis csak annyi mûtrágyát szórunk ki az adott helyre, amennyi oda szükséges, tehát „se többet, se kevesebbet”.

Ezekhez a gépekhez az ún. Nitrogénszenzor csatlakoztatása is lehetséges, aminek segítségével fejtrágyázás közben, az adott növényállomány fejlettségi és tápanyag-ellátottsági szintjét mérjük és ennek függvényében vezéreljük a kijuttatást. Ezzel szintén optimális mûtrágyaszórást, elérést biztosítjuk.

 


 Talán sokaknak a túlzott precizitás jut eszükbe az elõbbi sorok olvasása után, azonban ne feledjük, hogy a mûtrágyázás során nem kevés értéket szórunk ki, ezért nem mindegy, hogy azt milyen mennyiségben és minõségben tesszük.Amennyiben további részletek érdeklik mind a mûtrágyaszórók, mind a többi általunk forgalmazott gépekkel kapcsolatban, látogasson meg bennünket az Agro-Mash kiállítás, A-306-os standján.


Szabó Tibor

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Tel.: 56/527-010, fax: 56/240-380