MENÜ

Ahol a KRONE kasza már bizonyított

Oldalszám: 80
2014.03.25.

Mikor a ködös novemberi reggel megérkezem a Venatta Kft. tormási tehenészeti telepére, épp a T-088-as trágyaszóró „nagygenerálja” zajlik. Gyenis Tamás termelésirányítót is itt találom, aki az állatorvossal egyeztet mobilján az aktuális TBC oltás menetrendjérõl. Nincs sok ember, így mindenkinek akad tennivalója, s ha úgy alakul én is beülök a traktorba – mondja Tamás miközben az irodába tartunk.

 


 Látogatásom elsõdleges célja, hogy megtudjam, milyen tapasztalatokra tettek szert az idei évben vásárolt KRONE gépsorral, de elõször magáról a vállalkozásról kezdünk el beszélgetni.

– Tulajdonképpen egy fiatal, fejlõdõ cégrõl van szó – kezdi a bemutatást Tamás. A gazdaság fõ profilja az állattenyésztés, ezen belül a húshasznú szarvasmarha tenyésztés és hízlalás. A 260 tehén a tavasztól késõ õszig terjedõ idõszakot 2 gulyában a legelõn tölti, az áttelelés és a szaporulat hízlalása viszont már az istállóban történik. A takarmány túlnyomó többségét, és ezen belül a szálastakarmányt 100%-ban magunk termeljük meg. Ehhez 450 ha gyep és egyelõre kisebb méretû szántó tartozik. A célunk az, hogy teljes mértékben önellátóak legyünk a takarmány elõállítás szempontjából, ehhez szükségünk van még földterületekre, a cél a 900–1000 ha.– Mennyire lehet sikeres és eredményes jelenleg valaki az állattenyésztésben?– Az élelmiszerre szükség van és szükség is lesz. Hogy lesz-e benne jövõ? Elõbb vagy utóbb kell, hogy legyen. Jelenleg a jövõnek, jövõért dolgozunk… De az elhivatottság és a paraszti vér miatt akkor is tartja az ember az állatokat, ha éppen nem éri meg. Az eredmények eléréséhez mindenképp szükséges a megfelelõ szakértelem, odafigyelés, mert ennél az ágazatnál egy hiba is elég és oda az éves bevétel!

– Milyen gépek segítik a munkát?– Vannak régebbi és új, korszerû gépeink is. Mindkettõt megtapasztaltuk, s így jól le tudjuk mérni a munkavégzés hatékonyságában a különbséget. Amikor az idei szezon elõtt a szálastakarmány gépsor fejlesztése elkerülhetetlenné vált, el kellett döntenünk milyen irányba menjünk tovább. Veszünk olcsóbb, de nem a legkorszerûbb technikát képviselõ gépekbõl, vagy beruházunk a legújabb, legjobb gépekbe. Mi az utóbbi mellett döntöttünk, s igyekszünk lépésrõl-lépésre ebbe az irányba fejleszteni a gazdaságot. Tapasztalatunk egyértelmûen azt mutatja, hogy a kevésbé korszerû géppark, amellett hogy elmarad teljesítményben, munkaminõségben, az emberi erõforrás igénye is lényegesen nagyobb. Végül is ezen megfontolások alapján döntöttünk a KRONE gépsora mellett és vásároltunk egy KRONE EC28 egy EC320 kaszát KRONE rendterítõvel és rendképzõvel együtt. A választásnál a földterületek bõvítését is figyelembe vettük, mivel a jelenlegi földterülethez kisebb teljesítményû típus is elegendõ lenne.

– És miért éppen KRONE?– Nos igen, ez érdekes… A testvérem kinn él Németországban, s a gyakori látogatások alkalmával én mindig célirányosan, tudatosan kerestem a kapcsolatot az ottani gazdákkal. Sokat beszélgettem velük, figyeltem, hogy õk hogyan gazdálkodnak, milyen módszereket, gépeket használnak. Ott nagyon sok KRONE gépet láttam, s a gazdák is nagyon dicsérték ezeket. A döntés csíráját végül is ezek a tapasztalatok ültették el bennem. Aztán mielõtt sor került a beruházásra természetesen több gépet is megvizsgáltunk, és figyelembe vettük a forgalmazóval való kapcsolatot, annak rugalmasságát, szervizét is.

– Mit érdemes tudni a gépek, elsõsorban a kasza munkájáról, üzemeltetésérõl?– Jelenleg az EC320-as kaszát a frontkaszával kombinálva egy 120 LE-s traktorral használjuk. A közel 6 méteres munkaszélességû gépkapcsolattal jelenleg 8–10 km/h-s sebességgel dolgozunk. Ez nem túl gyors, de a gyepes területek minõsége még nem teszi lehetõvé a nagyobb sebességet. Lucernában pedig egy komolyabb állomány esetén a traktor a szûk keresztmetszet. Természetesen használjuk a rendterítõt és a rendképzõt is. Az állomány száradása így lényegesen gyorsabb. Biztonságosan és jobb minõségû takarmányt tudunk betakarítani. Korábban RK kaszával és csillagkerekes rendsodróval végeztük el ezt a munkát. Óriási a különbség! Akinek mindegyikkel van már tapasztalata, csak az tudja igazán értékelni ezt a különbséget. Megfizethetetlen az abszolút problémamentes és nyugodt munkavégzés! Nem beszélve arról, hogy ezekkel a gépekkel a szálastakarmány-betakarítást teljes egészében két kolléga el tudja végezni. Ez a régi gépekkel elképzelhetetlen lett volna.

– Volt-e gond a kaszával, kellett-e állni meghibásodás miatt?– Egyáltalán semmi probléma nem volt. A szezon közepe táján megfordítottuk a pengéket, de más nem. Természetesen figyelünk a gépek karbantartására és használat közben is vigyázunk a gépre. Egy év távlatában azt tudom mondani, hogy nagyon hasznos beruházás volt a KRONE gépeket megvenni. Ez egy olyan technika, amelyik mindenféle állományban 100%-ot nyújt.-dp-