MENÜ

A RAGT Vetõmag Kft. kukorica fajtakísérleti eredményei az észak-alföldi régióban

Oldalszám:
2014.03.26.

Az idei évben cégünk országosan 167 cégnél állított be kukorica hibrid összevetõ kísérletet. Ezeknek az a célja, hogy reális képet kapjanak a termelõk, illetve forgalmazók a különbözõ nemesítõházak hibrideinek teljesítményérõl. Ezenkívül az eredmények felhasználásával a termelõk segítséget kapnak a következõ évi döntésük meghozatalához.

 

Az Észak-alföldi régióban az ilyen jellegû kísérletekben több, mint 50 helyen voltunk jelen. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adott régión belül 50-nél is több településen volt beállított fajtasorunk, helyenként más-más minõségû talajokon.

A következõkben ezen kísérleti helyek eredményeibõl mutatunk be néhányat ízelítõként, míg az országos összesített eredményeinket külön kiadványunkban fogjuk közölni. 1.) Hajdú-Bihar megye (Hajdúböszörmény, Béke Agrárszövetkezet)Ebben a kísérletben 9 fajtatulajdonos és 75 kukorica hibrid vett részt és ebbõl az elsõ 10 legjobb hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportokban. A versenytársak termésátlaga ebben a kategóriában 11,35 t/ha, az RAGT Vetõmag Kft. termésátlaga 12,45 t/ha. A Rulexx (FAO 370) hibridünk ugyanitt 50 ha átlagában nettó 12,8 t/ha termésátlagot produkált.

 


 

 

2.) Szabolcs Szatmár Bereg megye (Nagyhalász, Agro Halász Kft)A kísérletben 3 fajtatulajdonos és 25 hibrid vett részt és ebbõl az elsõ 10 hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportokban. A versenytársak termésátlaga ebben a kategóriában 12,8 t/ha, az RAGT Vetõmag Kft. termésátlaga 13,7 t/ha.

 


 

 

3.) Borsod Abaúj Zemplén megye (Gesztely, Gergely József)A kísérletben 8 fajtatulajdonos és 76 hibrid vett részt és az elsõ 10 hibridet ismertetjük FAO 300 és FAO 400 közötti éréscsoportban. Borsod megyében a Rulexx (FAO 370) hibridünk 50 ha átlagában nettó 10,6 t/ha termésátlagot ért el.

 

 


 

 

Ebben az évben 3 kukorica hibridre hívom fel a termelõk figyelmét (Brixxo, Rulexx, Alexxandra) kiemelkedõ termõképessége és vízleadása tekintetében. Ezek a hibridek a több, mint 50 kísérleti termõhely tekintetében mindíg az elsõ 10 legjobb kukorica hibrid között szerepelnek több alkalommal vezetõ pozícióban, mint ahogy az a táblázatokból is kitûnik. Az idei év idõjárásának alakulása kedvezõ volt a kukorica termesztéséhez, ellentétben a 2007. évi aszályos idõvel. Ne felejtsük el, hogy az RAGT Vetõmag Kft. 6 hibridje szárazságtûrésével (kaktusz jellel megtalálhatók tájékoztató anyagainkban) a tavalyi aszály ellenére is figyelemre méltó terméseredményeket értek el és maguk mögött hagytak neves hibrideket.

4.) A következõ diagramm az RAGT Vetõmag Kft. egyik legsikeresebb hibridének a termésátlag eredményeit mutatja településenként az Észak- alföldi régióban. (Rulexx FAO 370)

 


 

 

5.) Ezen a diagrammon az RAGT Vetõmag Kft. két új hibridének termésátlagait mutatjuk be 6 település tekintetében. Brixxo (FAO 350), valamint Alexxandra (FAO380)

 


 

 

A fenti adatokat alapján elmondhatjuk, hogy az RAGT Vetõmag Kft. hibridei az idén is kiállták a próbát. Mind kisparcellás kísérletekben, mind pedig nagyüzemi termelésben az elsõk között, több esetben pedig az elsõ helyen végzett. Reméljük, hogy ezen adatok ismertetésével közelebb segítettük meglévõ és leendõ partnereinket a vetõmag vásárlással kapcsolatos döntéseik meghozatalában.Az ünnepek közeledtével mindenkinek kívánok Békés Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet magam és kollégáim nevében.

Kelemen Imre

régióvezetõ