MENÜ

A RAGT Vetõmag Kft. kísérleti eredményei a dél-dunántúli régióban

Oldalszám: 40-41
2014.03.25.

Minden fajtatulajdonos cég életében, így a RAGT munkája során is kiemelt fontosságú a beállított kisparcellás kísérletek eredményének minél szélesebb termelõi körrel való megismertetése.

 

 


 

2008. évben a dél-dunántúli régióban 21 helyszínen állítottunk be kísérleteket. A kísérleti helyszínek kiválasztása során törekedtünk arra, hogy az adott termõhely reprezentálja a térség termesztési körülményeit és sajátosságait.

A kísérleti parcellákban igyekeztünk elsõsorban a legújabb, a legnépszerûbb és a nagyüzemi tapasztalatok szerint más termõhelyen már kiemelkedõ eredményeket elért hibrideket összehasonlítani.

Az alábbiakban a régió néhány reprezentatív kísérleti helyén elért eredményeket olvashatják.

A következõ ábra a dél-dunántúli régió hibridsoraiban szereplõ hibridek termésátlagát és betakarítási nedvesség átlagát mutatja a 21 termõhelyen.

 


 


 


 


 

 

 


 


 


 


 


 


 A 2008-as év a kukoricatermesztés számára igazán kedvezõ volt. A RAGT Vetõmag Kft. hibridjei gyakorlatban a piacvezetõ nemesítõházak vetõmagjaihoz hasonló termésátlagot és vízleadást produkáltak.

A termelõi visszajelzések alapján a nagyüzemi termelés során több termelõnél különösen kiemelkedõ eredmények is születtek.Szeretném felhívni figyelmüket az RAGT Vetõmag Kft. Duo System kukoricáira, melyek a BASF AG által bejegyzett márkanévhez, a Duo System technológiához kapcsolódnak. Ezen hibridek Focus Ultra rezisztensek, így a kukoricatermesztés során óriási gondot jelentõ fenyércirok, tarackbúza, muhar, kakaslábfû, nád, köles fertõzöttség által okozott probléma kezelése e technológia segítségével megoldható.E kategóriában a legnépszerûbb hibridünk a Silexx DUO, mely igazán 2008-ban vizsgázott nagyüzemi termesztésben, és terméseredményben is versenyképes volt.

A Silexx DUO vetésterülete a régióban az eddigi kereskedelmi forgalom alapján közel ötszöröse lesz 2009-ben az elõzõ évhez képest, és mivel mindezt a növekedést a térség kukoricatermesztésben meghatározó nagyüzemeiben értük el, azt hiszem ez is önmagáért beszél!Mindezek alapján láthatják, hogy az RAGT Vetõmag Kft. által forgalmazott kukorica- hibideket bátran választhatják 2009-ben is.Ne feledjék: RAGT - A MÁSIK ÚT A SIKERHEZ!!!

 


Szücs Mónika, régióvezetõ