MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Biogazdálkodás Ökológiai Gazdálkodás bio

A biogazdálkodás támogatása és a biogazdálkodásról õszintén I.

A biogazdálkodás, másként ökológiai gazdálkodás a világon az egyik leggyorsabban fejlõdõ mezõgazdálkodási módszer. A fejlõdés hátterében egyrészt az áll, hogy az igényes, fizetõképes (európai, amerikai) piac keresi a bioterméket, másrészt pedig az, hogy a gazdálkodók részére perspektívát jelentõ gazdálkodási mód szerte a világon. Az tapasztalható, hogy egy ügyes biogazdának jobbak a túlélési, gyarapodási esélyei, mint a nem biogazdálkodónak.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr hibrid Dekalb termés

A DEKALB innováció új generációs hibridjei

Ami az elmúlt évtizedben már többször elõfordult, az most újra bekövetkezett: két egymást követõ év jelentõs, és merõben eltérõ kihívás elé állította a magyar mezõgazdaságot, a magyar kukoricatermesztõket. A folyamatosan és drasztikusan emelkedõ költségek, a jelentõsen ingadozó értékesítési árak – vagyis az instabil gazdasági környezet – mellett a természeti tényezõk is igen különbözõek voltak a 2007-es és 2008-as évben. Míg 2007-ben hatalmas, tán még soha nem látott, hõstressz és az ehhez társuló vízhiány sanyargatta a kukoricát, addig 2008-ban majdnem tökéletes körülmények között fejlõdhetett a termés.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Kukorica vetőmag RAGT

A RAGT Vetõmag Kft. kukorica fajtakísérleteinek értékelésa az észak-dunántúli régióban

Az RAGT hibridek a 2008-as évben az korábbi évek legjobb eredményeihez hasonló, kedvezõ nedvességtartalmú, magas, helyenként kiemelkedõ átlagterméseket értek el mind a fajtakísérletekben, mind nagyüzemi körülmények között. Kísérleteink év végi értékelésével kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy az É-dunántúli régióban átfogó képet adjunk, megbízható információkkal szolgáljunk az elkövetkezõ szezonra szóló fajtaválasztáshoz.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr hibrid vetőmag RAGT

A RAGT Vetõmag Kft. kukorica fajtakísérleti eredményei az észak-alföldi régióban

Az idei évben cégünk országosan 167 cégnél állított be kukorica hibrid összevetõ kísérletet. Ezeknek az a célja, hogy reális képet kapjanak a termelõk, illetve forgalmazók a különbözõ nemesítõházak hibrideinek teljesítményérõl. Ezenkívül az eredmények felhasználásával a termelõk segítséget kapnak a következõ évi döntésük meghozatalához.

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Kukorica SAATEN-UNION Dow AgroSciences

A SAATEN-UNION a Dow AgroSciences új kukorica forgalmazó partnere

Miután a Dow AgroSciences vált a Südwestsaat GbR tulajdonosává, a Saaten-Union és a Dow AgroSciences most nyilvánosságra hozta a felek együttmûködési megállapodását a kukorica vetõmag forgalmazás területén is. A Saaten-Union számára ezáltal olyan széles genetikai háttér válik hozzáférhetõvé, mely biztosítja, hogy a jövõ piaci kihívásaira még kedvezõbb helyzetbõl tudjon készülni.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Agroorg organizáció

AGROORG- a legmezõgazdaságibb szoftver

Az Agroorganizáció Kft. 1990. évi alapításától (elõdszervezete 1981-tõl) szolgálja ki folyamatosan növekvõ partneri körét AGROORG védjegyû szoftvertermékeivel. Az elmúlt 28 év munkája a mezõgazdasági számítástechnika területén megbízható garanciát biztosít a meglévõ és eljövendõ partnereknek egyaránt. Az AGROORG ügyviteli és termelésirányítási szoftverkínálata, számítógép- és szerviz szolgáltatása, üzletpolitikája az AGRO+MASHEXPO mellett megrendezett Magyar Kert kiállításon (Hungexpo, D pavilon 301. stand 2009. január 28–31.) is megismerhetõ.

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Krone Kasza

Ahol a KRONE kasza már bizonyított

Mikor a ködös novemberi reggel megérkezem a Venatta Kft. tormási tehenészeti telepére, épp a T-088-as trágyaszóró „nagygenerálja” zajlik. Gyenis Tamás termelésirányítót is itt találom, aki az állatorvossal egyeztet mobilján az aktuális TBC oltás menetrendjérõl. Nincs sok ember, így mindenkinek akad tennivalója, s ha úgy alakul én is beülök a traktorba – mondja Tamás miközben az irodába tartunk.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Traktor MF Austro Diesel

Az Austro Diesel elindította betakarítás-technikai offenzíváját

Új MF Activa kombájnok: a beszálló új modell most rendkívül kedvezményesen Az új kombájnmodellekkel és egyedülálló ajánlatokkal az Austro Diesel egy példa nélkül álló piaci offenzívát kezdett meg a betakarítás-technikai szegmensben. A „Massey Ferguson Harvest Academy“-n Schwechat-ban az Austro Diesel Partner nemrég egy agresszív piacbõvítésbe kezdett Közép- és Kelet-Európában. „Mi ettõl egy rendkívül nagy forgalomnövekedést várunk el“, hangsúlyozza Ing. Johann Gram, az Austro Diesel ügyvezetõje. A cél az, hogy az eladásokat a jelenlegi 80-ról 200 darabra növeljük 2010 évben. 2008 december 15. és 2009 március 17. között az érdeklõdõ vevõk maguk is képet alkothatnak maguknak és meggyõzõdhetnek Schwechatban az erõs MF betakarítás-technikai programról. A látnivalók egyike az új 176 LE-s MF Activa 7240 kombájn. A beszálló új modell most már € 109 200 nettó ártól elérhetõ.

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Biomin Takarmány Takarmányozás

Biomin C-EX és Biomin IMBO...

…több, mint alternativája az antibiotikus hozamfokozóknak Mivel az EU-ban betiltották már az antibiotikus hozamfokozókat és ez lesz a trend a világ többi részén is, egyre hatékonyabb alternatívákat kell találnunk helyettük. De milyen alternatíva a megfelelõ? A Biomin® kifejlesztett egy olyan termékcsoportot, amely megfelel ennek a kihívásnak. A Biomin® C-EX és a Biomin® IMBO kombinálja a probiotikumok és a prebiotikumok jótékony hatásait a mikroorganizmusok és algák immunstimuláns tulajdonságaival. Ez a kombináció egyedülálló a világon.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr hibrid Kukorica KWS

Jó minõségû szilázs készítése a KWS Koral hibridjébõl

A KWS Magyarország Kft. kilencedik éve van jelen hazánkban. Németországban a KWS a silókukorica vetésterület jelentõs hányadát magáénak tudja. E piacon dinamikus fejlõdés tapasztalható a magyarországi leányvállalatnál is. Dante nevû hibridünket, több évi köztermesztése után, a Koral (FAO 390) váltotta. Az új generációs hibrid magasabb hozama és termésstabilitása miatt méltó utódja a Dante-nak! Két jól mûködõ gazdaságot választottam ki, és illetékes szakemberüket kérdeztem, miért választottátok 2008-ban a Koral-t?  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr hibrid Kísérlet Napraforgó

Napraforgó kísérleti eredményeink legfontosabb tanulságai 2008-ban

Visszagondolva az elmúlt év fejlesztési programjaira és a megvalósult fejlesztésekre, talán az egyik legnagyobb eredménynek könyvelhetjük el az egységes Közép-Európai Kísérleti Hálózat kialakítását. Ez azt jelenti, hogy 2008-ban elsõ ízben elértük, hogy az országhatárokat elfelejtve sikerült egy teljesen harmonizált, a magyar, a szlovák és a nyugat-romániai napraforgó-termesztési területeket reprezentáló egységes kísérleti rendszert létrehoznunk.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr Kukorica gyomirtás gyom

Sok, vagy kevés?

Nettó 8,5 t/ha termés, kontra 11 t/ha kukorica 2008-ban! Közhelynek minõsül, de a válasz nem egyszerû. Nem egyszerû, mert nem ismertek a viszonyítási alapok; s ezek hiányában pusztán megérzéseink, intuícióink vezérlik gondolatainkat. Azért, hogy objektív, megalapozott választ adhassunk a feltett kérdésre; bontsuk ki a végsõkig leszûkített információ tartalmat.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr hibrid Pioneer

Termésbiztonság az eltérõ évjáratokban

Mi az igazi biztonság a termelõ számára a kukoricatermesztésben? A Pioneer felveszi a kesztyût! Az év ezen idõszaka a tervezést jelenti a kukoricatermesztõk számára. Fontos döntések meghozatala elõtt állunk, többek között el kell dönteni mely hibridekre alapozzuk a 2009-es kukorica termesztésünket. A döntéseknél általában hajlunk arra, hogy a közvetlen mögöttünk levõ év tapasztalatait nagyobb súllyal vegyük figyelembe. Vegyük azonban számításba azt is, hogy a korábbi években szinte mindig más évjárat és más közgazdasági helyzet alakult ki, mint amire számítottunk volna.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr repce termés Toprex

Toprex a valódi repce regulátor

A növekedés-szabályzó használata az õszi káposztarepce növényvédelmében ma már egyre inkább alkalmazott eljárás. Mind az õszi, mind a tavaszi kijuttatásnak más és más a célja. A tavaszi felhasználásnak fõ feladata, hogy tél után a repce minél hamarabb talpra álljon és fejlõdésnek induljon a kívánatos mértékben.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Pr trágya talaj talajvíz

Új- és/vagy felújításra szoruló hígtrágyatározók szivárgásmentes szigetelésének anyagai

Hazánk EU csatlakozását követõen a környezetszennyezés megakadályozására az állattartásból származó trágyák kezelésére-tárolására vonatkozóan is több – mára már elterjedten ismert, ill. az EU-támogatásos rekonstrukcióknál, beruházásoknál feltételül szabott – új hatósági elõírás lépett életbe.