MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2009/01 > Aktuális Díj díjazott termék

AGRO+MASHEXPO 2009 díjazottjai

Összesen tizenöt, köztük több hazai fejlesztésû mezõgazdasági gép, eszköz, illetve segédanyag gyártója vagy forgalmazója veheti át az AGRO+MASHEXPO díjakat a Hungexpo Zrt. rangos agrárkiállításának nyitónapján 2009 január 28-án. A presztízst jelentõ elismerést a termékek innovációs tartalma szerint, három kategóriában ítélte oda a zsûri bizottság.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Aktuális Támogatás FVM rendelet

Aktualitások

Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden érdeklõdõ cikk olvasónknak. E cikk keretében segítséget szeretnénk nyújtani a decemberben megkezdõdött 2008. évi egységes területalapú támogatás (SAPS) kifizetés kalkulációjához. Be szeretnénk mutatni a közelmúltban megjelenõ 160/2008. (XII. 18.) FVM rendeletet a kiegészítõ történelmi bázis jogosultság megállapításáról (amely minden bázison alapuló jogcímet felölel), és az 59/2008 (IV.29.) FVM rendeletet a vizek mezõgazdasági eredetû nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint tájékoztatnánk a gazdákat a nitrát adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjérõl.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Aktuális árbevétel Pápai Hús Zrt.

Állami garancia a Pápai Hús Zrt-nek

Államilag garantált kölcsönhöz jutott a Pápai Hús Zrt-t kivásárló konzorcium. Az 5,5 milliárd forintos hitel futamideje 15 év, kamata pedig 3 százalékponttal haladja meg a BUBOR-t. A hitelt 2 éves türelmi idõ után kell elkezdeni törleszteni. A kivásárlással mintegy 1 000 embert foglalkoztathat tovább a dunántúli húsipari vállalkozás.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Aktuális MNVH Gazdaság elnökség

Megalakult az MNVH elnöksége

Tavaly december elején megalakult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsa és Elnöksége. Az MNVH elnökévé Glatz Ferenc akadémikust választották, a fõtitkári posztot pedig Pásztohy András miniszteri biztos, az FVM volt államtitkára tölti be.  

Szakfolyóirat > 2009/01 > Aktuális repce Kukorica növényvédõ

Változások a növényvédõ szerek 2009. évi felhasználásában

Az engedélyezett növényvédõ szerek naprakész ismerete elengedhetetlen feltétele a helyes növényvédelmi döntések kialakításának és ennek eredményeként a termesztett növényeken a sikeres növényvédelmi kezelések végrehajtásához. Napjainkban a felhasználók számára különösen felértékelõdik ennek ismerete az uniós hatóanyag visszavonások okán és nem utolsó sorban a fogyasztói élelmiszerbiztonsági követelmények maradéktalan teljesítése céljából.