MENÜ

Új BASF agrovezetõ - változatlan stratégiai célok

Oldalszám: 34-35
2014.03.27.

Új vezetõ az agrodivízó élén

Annak ellenére, hogy nemrégiben vezetõváltás történt a nagy német vegyipari vállalat, a BASF magyar érdekeltségének agrodivíziójának élén – Méhn Gábort Rácz Róbert váltotta a vezetõi székben – a növényvédelmi részleg stratégiai céljai továbbra is változatlanok. Vagyis: a BASF tevékenységének mindenkori célja, hogy fejlesztésein keresztül innovatív, a termelés, a termesztés számára jól használható modern megoldásokat adjon a világ számára.


 

Ennek szellemében a BASF növényvédõ szer üzletága szintén tartja magát a kitûzött célokhoz. Így a 2008–2009-es gazdasági évre vonatkozó elképzeléseinek a megvalósítását a korábban meghatározott tervek szerint folytatja. Mindebbõl az következik, hogy a világcég más csoportjainál elhatározott termeléscsökkentés nem érinti az agro-üzletágat. Az elõrejelzések szerint e területen nemhogy csökkenésre, hanem az igények növekedésére kell számítani.Ezért a BASF agrodivíziója Magyarországon is mindent megtesz annak érdekében, hogy partnerei hozzájussanak a már megszokott termékválasztékhoz, és továbbra is alkalmazhassák azokat eddig bevált technológiájukban. Emellett a cég magyar leányvállalata a szolgáltatások javítása érdekében 2009-ben két új fejlesztõ szakembert is alkalmaz, valamint 7 új terméket vezet be a magyar piacra.

Minderrõl hangsúlyosan beszélt Rácz Róbert, az agrodivízió új vezetõje, november közepén Budapesten, azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatkozott az újságíróknak. A kötetlen beszélgetésen jelen volt az Agro Napló munkatársa is.Rácz Róbert 1971-ben született Svédországban magyar szülõk gyermekeként. Az általános és a középiskolát Svédorszában végezte, majd érettségi után szüleivel az Egyesült Államokba költözött, ahol vegyészmérnöki diplomát, és MBA végzettséget is szerzett. A német nagyvállalatnál immár 12 éve dolgozik. Az egyetemi évek után a BASF észak-karolinai részlegénél helyezkedett el, ahol elõbb a kutatás-fejlesztés területén dolgozott, majd a marketing és stratégiai tervezés volt a feladata. A BASF észak-amerikai agrodivízió regionális marketingcsapatához 2006-ban csatlakozott. Ez év októberétõl pedig a magyarországi BASF agrocsapatot vezeti. Rácz Róbert szabadidejében szívesen utazik feleségével, vagy hobbikertjüket gondozza. Kedvtelése még az olvasás és a különféle csapatsportokban való részvétel.Az agrodivízió vezetõ 18 éves észak-karolinai tapasztalattal a háta mögött elmondta, hogy az amerikai mezõgazdaságot megismerve, a magyar hasonló hozzá, csak kisebb és koncentráltabb.

A jelenlegi gazdasági visszaeséssel kapcsolatban az volt Rácz Róbert véleménye: a BASF már az elmúlt 5 évben azt a stratégiát követte, hogy próbált olyan piacokra befektetni, „ahol a hullám ellen lehet menni”. A cég a jelenlegi helyzetben nemzetközi szinten a felesleges költségeket próbálja csökkenteni. De a költségcsökkentés nem jelenti automatikusan a fejlesztések visszafogását és üzembezárásokat. A mezõgazdaságba pedig azért invesztál a BASF, mert úgy látja, hogy ez egy fontos piac, kicsit másképpen, jobban megy, mint a többi. „Azaz enni kell, termények kellenek, az emberiség nõ, a mezõgazdaságra szükség van” – mondta a divízióvezetõ. A fejlesztések motorja pedig az, hogy az emberiséget el kell látni élelemmel. Húsz éve még négyszer annyi potenciál volt kiaknázatlan, mint amennyi a felhasználható, most ez az arány megfordult, négyszer annyi az igény, mint amennyit ki tudnak használni – vélekedett a szakember. Ezért minden ezen a piacon tevékenykedõ cégnek – így a BASF-nek is – alapvetõ érdeke az, hogy a termelés színvonala növekedjék mindenhol a világban, Magyarországon, Ukrajnában, Oroszországban és Romániában is.Ezért is jelentette be hét új termék forgalmazásának megkezdését 2009-ben. Így forgalmazni kezdi a cég a OPERA® NEW elnevezésû gabonafungicidet (85 g/l piraklostrobin és 62,5 g/l epoxikonazol). Ez a BASF legújabb fejlesztésû hatóanyaga gabonában (F500 – piraklostrobin), kiemelkedõ hatékonysággal véd minden gabona gombabetegség ellen, különösen rozsdafélék és foltbetegségek ellen. Még erõsebb növényélettani, zöldítõ és kondícionáló hatással rendelkezik, mint a Juwell TT, emellett bizonyított termésnövelõ hatása van. A szakemberek szerint minden jó termõképességû búzafajtában sikeresen alkalmazható, függetlenül azok fogékonyságától, tenyészidejétõl.Az AKRIS® SE kukoricaherbicid: két hatóanyag gyári kombinációja (280 g/l dimetenamid-p és 250 g/l terbutilazin), a dimetenamid-p hatóanyaga elsõsorban magról kelõ egyszikû gyomok ellen hatékony, de a legfontosabb kétszikûek ellen, mint a parlagfû és a disznóparéj félék is nagy segítséget nyújt. A terbutilazin hatásspektrumában a magról kelõ kétszikûek ellen kiváló, így a gyári kombináció preemergensen alkalmazva, bemosó csapadékkal a magról kelõ gyomok teljes köre ellen hatékony. Használható továbbá korai állománykezelésre is, ez esetben levélen keresztüli hatásban számíthatunk a terbutilazin kétszikû gyomok elleni gyors és látványos perzselõ hatására és a következõ esõ hatására bemosódó hatóanyagok gyökéren keresztüli gyomirtására.A WING®-P napraforgó herbicid: hatékonyabb és szelektívebb, mint elõdje, a Wing EC – a benne található tisztított dimetenamid-P izomer miatt. A magról kelõ egyszikû gyomok elleni kiváló hatás és kétszikûek elleni erõs mellékhatás jellemzi, hosszú tartamhatással rendelkezik.

A Rovral® Aquaflow, a kertészeti kultúrák széles körében kiválóan alkalmas a botritisz és monília-fertõzések, az alternáriás betegség és egyes tárolási betegségek elhárítására. Hatóanyaga, az iprodion a gombák fejlõdését több ponton is gátolja, megakadályozza a gombaspórák kicsírázását és a micéliumok növekedését is. Megújult, vízbázisú formulációja révén kezelése még könnyebb, keverhetõsége és oldódása még jobb lett, nem tartalmaz szerves oldószert.Az ALVERDE® burgonya inszekticid: teljesen új hatásmechanizmusú, új hatóanyagcsoportba (szemikarbazonok) tartozó készítmény. Hatóanyaga, a metaflumizon gyomor- és érintõméreg, az axonok Na-csatornáinak gátlásával az idegingerület vezetését blokkolja. Hatására 4 órán belül leáll a burgonyabogár táplálkozása, majd a metaflumizon a rovar bénulását és 12 órán belüli pusztulását okozza.

A BREAK-THRU® hatásfokozó anyag: a levelek felületfeszültségét csökkentve segíti a kipermetezett növényvédõ szer gyors és egyenletes szétterülését.

A BASF saját fejlesztésû csávázószere gabonában, a Kinto® Duo, szintén a 2009-es szezonban kerül bevezetésre.