MENÜ

Több, mint három évtizede a gépgyártásban - a Fliegl csoport

Oldalszám: 60-61
2014.03.26.

Sajtónap a németországi Kastl-ban

A német Fliegl csoport – amely szállító eszközök, adapterek, keverõgépek és alkatrészek elõállításával foglalkozik – több évtizede van jelen a mezõgazdasági eszközök piacán. Tizenöt éve Abdán is van érdekeltsége. Termékeiket a széles körû felhasználhatóság, a tartósság, a pontos kivitelezés és a nagyfokú megbízhatóság jellemzi. A Fliegl vállalat október 23-án a németországi kastli telepén megnyitotta az új Agro-Centerét, és ez alkalomból sajtónapot rendezett, melyre az Agro Napló is hivatalos volt. Az Agro-Center megtekintése mellett a házigazdák betekintést engedtek a tögingi üzem munkafolyamataiba is.

 

A tögingi gyárat 1997-ben vette meg a Fliegl. Elõtte a cég kastli üzemében gyártották a vállalat mezõgazdasági gépeit, eszközeit berendezéseit. A kezdetekben 50 ember dolgozott a gyártási folyamat különféle állomásain, jelenleg mintegy 220–230 munkás dolgozik a gyárban, és az üzemben szériagyártás folyik.

Az újságírók megnézhették a tartálykocsi-gyártás folyamatát, ahol a lemezeket úgynevezett hengerlõvel formálják meg. A tartálykocsiknál a legkisebb tartály mérete 5000-tõl 25 000 literig terjed. A tartálykocsik összeszerelése teljes egészében a tögingi üzemben történik.

Az érdeklõdõknek megmutatták továbbá az ASW letoló kocsikhoz szükséges egyes elemek gyártását is, például a hátfalának a készítését, oldalfal gyártását, és az összeszerelést. A szériagyártásban egy hónap alatt mintegy 110 darab ASW-t tudnak elõállítani.

A légrugózás nagyon fontos, mivel kevesebb benne a kopó anyag és sokkal hosszabb az élettartama. Ezelõtt 15 évvel a traktorok 20 km/h-val mentek, most 60 km/h-val mennek, amit normál laprugózás már nem bír ki.Elmondták azt is, hogy jelenleg mintegy 800 Fliegl biogáz-rendszer mûködik a felhasználóknál, ennyi biogáz adagoló van használatban. E termék esetében nincs szériagyártás, egyedi megrendelésre készülnek a rendszerek. Tájékoztattak továbbá a Fliegl mérlegrendszerekrõl: ebben a termékcsoportban hatféle mérõrendszert tudnak kínálni a vevõiknek, teleszkópos és normál homlokrakodókra egyaránt. A rendszerek tesztelésekor csak 40–50 kilogrammos különbség volt a mért súlyok és a tényleges súlyok között. Azaz a Fliegl mérlegek 3–4 százalékos hibahatárral mûködnek.

Josef Fliegl a cég tulajdonosa az újságíróknak Kastlban elmondta: tíz éve még Kastlban lévõ üzem volt a fõ egysége az egész pótkocsigyártásnak, majd a gyártást átköltöztették Tögingbe. Kastlban pedig egy Agro-Centert – azaz raktárbázist alakítottak ki, amely alkatrészelosztó központként mûködik, és alkatrészbeszerzéssel foglalkozik. Josef Fliegl közbevetõleg megjegyezte: fia – akit ugyancsak Josefnek hívnak – a cég magyarországi, abdai üzemének vezetését vette át, és magyarul is megtanult. A kastli telep raktárközpontjából szolgálják ki egész Európát.Itt minden kiegészítõt megtalálnak a gazdálkodók és a vállalkozók, akár a mezõgazdaságban, akár az építõiparban tevékenykednek. A gyártók és végfelhasználók egyaránt vásárolhatnak ezen a telepen. Megrendelés alapján, a felhasználók minden egyedi – teljesíthetõ igényét – teljesítik az egész kontinensen.

Annak érdekében, hogy a legkorszerûbb körülmények között szolgálhassák ki a vásárlókat, a cégcsoport több, mint 4,5 millió eurót – 1,1 milliárd forintot – fektetett be a kastli Fliegl Agro-Center GmbH új raktárbázisába. Így az az egyik legmodernebb eladási és logisztikai centrummá vált. Az új épület teljes területe 13 000 négyzetméter, amibõl 2 500 négyzetméter az eladótér. Az új beszerzési és logisztikai központot környezetbarát, tartós és még energiatakarékos módon tervezték és építették.Jelenleg az Agro-Center választéka több, mint 30 000 terméket ölel fel, a mezõgazdasági gépek, a szállítmányozás, hidraulika, gépgyártás, a Fliegl cégcsoport részleggyárai számára. A minõségi választékban az értékesítési hálózat a következõkre összpontosít: eszközök a homlokrakodók számára, a gépgyárak különbözõ termékei, a trágyatechnológia és alkatrészek, továbbá a különbözõ Fliegl vállalatok termelési eljárásához szükséges anyagok, hidraulikus berendezések és különbözõ mezõgazdasági beszállítók eredeti alkatrészeinek kínálata.

Ezzel a professzionális ajánlattal célozza meg a Fliegl Agro Center GmbH azokat a kompetens profi vevõket, akik a mezõgazdaság, a bérmunka, az építés, a fuvarozás területén dolgoznak, mezõgazdasági gépekkel kereskednek, vagy épp kommunális munkát végeznek. Emellett a házak, kertek, udvarok és mûhelyek termékei közül is választhatnak a vásárlók.

A www.agro-center.de internetes oldalon bejelentkezve mindenki saját maga is használhatja az online boltot. Azok a mezõgazdasági vásárlók és kiskereskedõk, akik az online shopból rendelnek, kedvezményes áron, 3 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg az összes terméket.A 2009-es Agro+Mashexpon a Fliegl standon az Agro-Ccenter is helyet kap. Az Agro-Center honlapja és online shopja pedig szintén a jövõ évtõl Magyarországról is elérhetõ lesz, magyar nyelven a www.agro-center.hu internetes oldalon.

Mindehhez Josef Fliegl befejezésül azt is hozzátette: jelenleg a család már nem folytat mezõgazdasági termelést, csak eszközeiket gyártják a mezõgazdaság számára.

2008 januárjában lett alakítva egy kommunális cég, Fliegl Bau- und Kommunaltechnik, ami a már rég óta használt Fliegl termékeket specializálta a kommunális vállalkozásoknak.

– a. n.–

 


 

További információk az internetes portál Képgalériák, Hanganyagok és Videok rovatában elérhetõk.