MENÜ

Tudósítás

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás CLAAS Traktor Mezőgazdaság

A CLAAS Hungaria Kft. Magyarország vezetõ mezõgazdasági gépgyártója

A kontinensen minden harmadik kombájn a cég terméke Az észak–németországi központú CLAAS csoport kontinensünk vezetõ mezõgazdasági gépgyártója. Az 1913-ban – August Claas által – alapított cég Európában fõként a kombájnok, az önjáró szecskázók, a bálázók és a szálastakarmány-vágógépek elõállításáról ismert.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás gazdák szaporítás premix

A sikeres gazdák napja

Egy partnertalálkozó eseményei Ezzel a találó jelmondattal várta a Tendre Takarmányipari Kft. partnereit a festõi Domony völgybe, a Lázár Lovas parkba. A helyszín, továbbá a gazdagnak ígérkezõ szakmai és szórakoztató program, valamint a közös eszmecsere lehetõsége a cég sok partnerét vonzotta az eseményre. Így a barátságtalan idõ ellenére, ám nagyon barátságos környezetben mintegy 250 vendégünket – a meghívottaknak mintegy a kilencven százalékát – köszönthették a szervezõk a rendezvényen.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás sütőipari pékség

Balti élelmiszeripari seregszemle, Riga Food 2008

Néhány hete rendezték meg a Baltikum legjelentõsebbnek tartott élelmiszeripari seregszemléjét, a Riga Food 2008-at. A tizenharmadik „Riga Food” nemzetközi élelmiszeripari bemutatóra 37 országból érkeztek kiállítók, közülük 17 nemzeti standdal képviseltette magát. Az élelmiszeripari seregszemlén Magyarországot hivatalosan négy kiállító képviselte. A kiállításra az Agro Napló meghívást kapott.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás Fejlesztés Valtra Kutatás

Észak királya: 75 lóerõtõl 374 lóerõig

Valtra bemutató Finnországban A Valtra traktorok széles palettáját mutatták be október elején a szakembereknek, köztük a meghívott szakújságíróknak Finnországban, Vanajanlinna-ban, ahol az Agro Naplós részt vett. A Valtra traktorokat a gazdálkodók több, mint fél évszázada ismerik. Ezek az erõgépek 1951-tõl segítik a mezõgazdasági munkát. A Valtra az 1990-ben létrehozott AGCO Corporation egyik legsikeresebb márkája. Az AGCO konszern a világ harmadik legnagyobb mezõgép-érdekeltsége, 2007-es árbevétele elérte a 6,8 milliárd dollárt és olyan márkák is a cégcsoporthoz tartoznak, mint a Fendt, a Challenger, vagy a Massey Ferguson. A szóban forgó termékeket összesen mintegy 3900 viszonteladó és nagykereskedõ értékesíti.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás Kukorica fajta

Fajtaválasztás - lehetõségek és kockázat

November 19-én tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Kukoricaklub, ahol ismertették a Top20 fajtakísérletek 2008. évi eredményeit, melynek elsõdleges célja az adatközlés. Ennek alapján a szakmai szereplõk elvégezhetik a saját elképzeléseiket legjobban szolgáló értékeléseket. Ez a fajta közlés ösztönözhet arra is, hogy az érdeklõdõk alaposabb tanulmányozás tárgyává tegyék a fajták által elért eredményeket.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás szerek növényorvos növényvédelem

III. Magyar Növényorvos Nap

November közepén immáron harmadszor rendezte meg a Magyar Növényvédõ és Növényorvosi Kamara a Növényorvos Napot. A szakma összetartását és az aktuális tájékozódásra való igényét jelezte a nagyszámú résztvevõ megjelenése azon a rendezvényen, amely céljaként a növényorvosok és növényvédõ mérnökök naprakész információkkal való ellátását fogalmazta meg a növényvédelem területén bekövetkezõ változásokról.

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás hibrid Energiafűz talaj

Õszi gazdarandevú a Szent István Egyetemen

Sajátos vonzásuk van a gödöllõi gazdanapoknak, a nyárinak és az õszinek is más-más. Mindenesetre a gazda akkor is kíváncsi, ha jó a termés és akkor is, ha rossz. Mármint kíváncsi a kísérletek eredményeire, és ami ezekbõl következik: melyik vetõmagot, növényvédõ szert és mûtrágyát ajánlják a tudomány emberei a következõ évre. Ezt az érdeklõdést igazolta a szeptember 18-án 11. alkalommal megrendezett bemutató is a Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Karának szárítópusztai tanüzemében, a Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központban.

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás gépek Mezőgép Framest Kft.

Sokak szerint újjáéledt a hazai mezõgépgyártás - Framest Kft.

Jó eszközöket a magyar gazdák számára Sokak szerint- többek között a Framest Kft. aktív munkájának is köszönhetõen talán újjáéledt a hazai mezõgépgyártás. Az említett cégnél ugyanis sok eredeti magyar ötletet is megvalósítva alkották meg azokat a talajmûvelõ eszközöket, amelyek megmérettettek a piacon, és ott – hogy stílszerûek legyünk, hiszen mezõgazdaságról van szó – sikert aratva, keresik a gazdálkodók a cég termékeit: a magágy-készítõket, a talajlazítókat, a tárcsákat és a hengereket.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás Fliegl mérleg mérlegrendszer

Több, mint három évtizede a gépgyártásban - a Fliegl csoport

Sajtónap a németországi Kastl-ban A német Fliegl csoport – amely szállító eszközök, adapterek, keverõgépek és alkatrészek elõállításával foglalkozik – több évtizede van jelen a mezõgazdasági eszközök piacán. Tizenöt éve Abdán is van érdekeltsége. Termékeiket a széles körû felhasználhatóság, a tartósság, a pontos kivitelezés és a nagyfokú megbízhatóság jellemzi. A Fliegl vállalat október 23-án a németországi kastli telepén megnyitotta az új Agro-Centerét, és ez alkalomból sajtónapot rendezett, melyre az Agro Napló is hivatalos volt. Az Agro-Center megtekintése mellett a házigazdák betekintést engedtek a tögingi üzem munkafolyamataiba is.  

Szakfolyóirat > 2008/12 > Tudósítás BASF agrodivízió termékválaszték

Új BASF agrovezetõ - változatlan stratégiai célok

Új vezetõ az agrodivízó élén Annak ellenére, hogy nemrégiben vezetõváltás történt a nagy német vegyipari vállalat, a BASF magyar érdekeltségének agrodivíziójának élén – Méhn Gábort Rácz Róbert váltotta a vezetõi székben – a növényvédelmi részleg stratégiai céljai továbbra is változatlanok. Vagyis: a BASF tevékenységének mindenkori célja, hogy fejlesztésein keresztül innovatív, a termelés, a termesztés számára jól használható modern megoldásokat adjon a világ számára.