MENÜ

Erdészeti gépek a Valkon kínálatában

Oldalszám: 59
2014.03.26.

A nagy múltú finnországi Valtra traktorgyár a szántóföldi mezõgazdaság számára készülõ gépek mellett, egyedi felszereltségû, akár speciálisan erdészeti felszereltségû erõgépeket is tud kínálni.

 






 

 

Az 1950-es évektõl tervez, fejleszt és gyárt traktorokat a Valtra. Már a kezdetektõl olyan igény is fellépet, hogy a traktorokat ne csak szántóföldön, hanem kommunális és erdészeti célokra is tudják használni a tulajdonosok. A gyár versenytársai elõtt vezette be – jelenleg is szinte egyedül – az erdészeti opciók széles skáláját. A munkamûveleteknek legjobban megfelelõ traktort tudja összeállítani az erdészeti gazdálkodó. Erdészeti opciókból ízelítõ, melyet a Valtra gyár összeszerelõ során szerelnek fel:

• Erdészeti köpenyezés: az erdészeti munkák során elõforduló köpeny károsító hatásokat (gyökerek, tuskók, ágak felsérthetik a gumikat) tudjuk kivédeni. A fújtató levegõ szelep védelme fém védõkupakkal megoldott.

• Twin Trac hátrameneti kormányzás: a vezetõülés 180 fokban megfordítható a hátra meneti irányba. Ekkor a fülke hátsó részén elhelyezett kis kormánykerék melletti irányváltó kart és a hátul elhelyezett vezetõ pedálokat tudjuk használni. Különös képen erdészeti zúzógép, a traktor hátulján elhelyezett gödör vagy tuskófúró, illetve kaszák alkalmazásakor elõnyös. A rendszer bekerülési költsége a front hidraulika és front TLT kialakítás árának töredéke. A hátsó TLT nagyobb teljesítmény átvitelére képes, a hátsó emelõmû emelési képessége nagyobb mint a mellsõ hidraulikánál elérhetõ. Nem terheljük túl a mellsõ hidat. A munkagépre és a munkaterületre történõ rálátás sokkal jobb, valamint a fordulókör átmérõje lecsökken a Twin Trac használatakor. Tolólap alkalmazáshoz is ideális.

• Erdészeti fülke poli-karbonát üvegezéssel: egyedül a Valtra kínál ilyen lehetõséget. Az erdõn történõ munkavégzéskor az „erdõ fogyasztja a traktort”. – Nem, a Valtrát erdészeti fülkével! A poli-karbonát üvegezés strapabíró, a felverõdõ gallyak, kavicsok nem tesznek kárt benne. Nem csak az üvegezés speciális. A fülketetõ hátsó részén kialakított négy tetõablakon keresztül a traktor hátsó részén elhelyezett darura ideális a rálátás. A fülke felsõ részén csõkeret védi traktorunkat a nagyobb ágak okozta sérülésektõl.

• Acél üzemanyag tartály, és erdészeti alvázvédelem: a Valtra traktorok hasmagassága nagy, az elektronikus, hidraulikus és légvezetékek a fülke és a sebességváltó között helyezkednek el, viszont különösen nehéz körülmények közé ajánlott a gép alsó részének további védelme, ekkor ajánlott az erdészeti alvázvédelem felszerelése.





Seppi



Az 1939 óta tevékenykedõ olaszországi gyár már több, mint 40 éve szakosodott szárzúzók, erdészeti szárzúzók gyártására. Kínálatukban szereplõ gépek közül minden szárzúzási-zúzási munka elvégezhetõ a gyepes területek karbantartásától a kukoricatarló szárzúzásán keresztül az erdészeti igénybevételekig. Kínálatban szerepelnek a hidraulikusan meghajtott zúzók, a tuskómarók, az erdészeti ágyáskészítõk és kõaprító-talajstabilizáló berendezések is. 1980-ban fejlesztették ki az elsõ lengõ kalapács késekkel szerelt erdészeti rotort, melyet azóta folyamatosan fejlesztenek. Erdészeti alkalmazású gépeik akár az 50 cm-es rönkök aprítását is elvégzik. A magyarországi igényeket figyelembe véve kiemelnénk a Midiforst lengõ kalapács késekkel szerelt gépcsaládot. Ezek a gépek maximálisan 25 cm-es anyag aprítását végzik el. A robosztus rotoron áthaladó késtengelyek tartják a kétélû késeket. A kések kerületi sebessége 40 m/s. Amennyiben a kalapácsok nagyobb akadályba ütköznek a késtartó tengelyen befordulnak a rotor belsõ részébe, így a gép károsodása nem történik meg. Ideálisan alkalmazhatóak elhanyagolt bokros területek tisztítására, erdészeti vágástér tisztántartására, de akár gyümölcsösök felszámolására is.



Kesla



A világ szinte bármely pontján találkozhatunk a rönkkitermelés és -szállítás területén világviszonylatban piacvezetõ Kesla termékekkel. Több, mint negyven éves gyártási tapasztalat alapján a legszélsõségesebb körülmények között is tökéletesen helytálló munkagépeket kínálunk. A legmagasabb minõségi követelményeknek is megfelelõ termékeket a legmodernebb gyártástechnológiával állítjuk elõ. A traktor után kapcsolható erdészeti kiközelítõ kocsi- és darukombinációk széles skáláját ajánljuk figyelmükbe. Ezek a célgépek alkalmasak a rönkök, egyéb felhasználható erdészeti termékek nehezen megközelíthetõ helyekrõl történõ kiszállítására. A pótkocsik akár 15 tonnás teherbírással rendelhetõk. Szupererõs kialakításuk és manõverezõ képességük teszik alkalmassá õket bármilyen körülmény közötti biztos szállításra az év 12 hónapjában. A rakodó daruk maximálisan 1,1 tonna emelõképességûek 6 m-en. Jó emelési képesség, hosszú kinyúlási kapacitás, nagy forgató erõ eredményeképpen gyors és könnyen kezelhetõ daruk ezek.