MENÜ

Jelentõs hitelkeret a zöldség- és gyümölcstermelõknek

Oldalszám: 8
2014.03.26.

Jelentõs, mintegy 5 milliárd forintos forrásösszegû kölcsönt vehetnek igénybe a zöldség- és gyümölcstermesztõk az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz-hitelprogram keretében. Errõl néhány hete határozott a kormány. A döntést november elején tették közzé a Magyar Közlönyben.

 


 

A kölcsönt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. adja az azt igénylõ pénzintézetek számára. A hitelt folyósító bankoknak az MFB háromhavi EURIBOR plusz maximum 1,25 százalékos kamattal adja tovább a pénzt. A kölcsönt felvevõ TÉSZ-ek az általuk felvett hitelt a háromhavi EURIBOR plusz legfeljebb 4,25 százalékponttal megnövelt kamattal kaphatják meg.

A témában jártas szakértõk szerint a termelõi értékesítõ szervezeteknek (TÉSZ-ek) a további fejlesztésekhez nélkülözhetetlen a kormány által most jóváhagyott forgóeszközhitel. Ennek nyomán a TÉSZ-ek pénzügyi helyzete – vélik a szakemberek – jelentõsen megerõsödhet.

Minderre azért is szükség van – érvelnek a FuitVeB-nél – mert a mostani globális pénzügyi válság és az ennek nyomán kialakult gazdasági recesszió nem kedvez a termelõi összefogásnak. Ezért is jelentõs lépés a forgóeszköz-hitelprogram meghirdetése, mivel az növeli a TÉSZ-ek likviditását, így a tagság bizalmát is.