MENÜ

Felturbózott fotoszintézis

Oldalszám: 12
2014.03.28.

Már régóta foglalkoztatja a termelõket és a mezõgazdasági kutatóintézeteket a kultúrnövény populációk ellenállóbbá tétele. Most a megoldás elérhetõnek látszik, olyannyira, hogy a távol kelet után már európai országokban is kipróbálták − sikerrel. A hazai mezõgazdaságban eddig ismeretlen eljárás még hidegebb, kevésbé napos, vagy szárazabb területeken, de szikes, sós talajon is megoldást jelenthet a növénytermesztõknek.

 

 
 

Az ellenállóbb, egészségesebb növénykultúrák termesztése sokáig csak erõs vegyszerek használatával, vagy – újabban – genetikai beavatkozásokkal volt elérhetõ. Mindkettõnek erõs ellenzõ tábora van, a manapság uralkodó elvárások a természeteshez minél közelebb álló haszonnövények felé szorítják a termelõket. Ez esetben viszont ezek a növények kiszolgáltatottak az olyan mostoha körülményeknek, mint a szikesedés, a kevés csapadék, korán jött hideg, vagy fényhiány.

Mindezeket a gondokat enyhíti egy, az európai agrárium számára még újdonságnak számító, de Japánban már szinte „kötelezõen” hasznosított anyag. Az 5-aminolevulin, röviden ALA egyrészt biogazdálkodásban is használható, másrészt nemhogy nem terheli, de még védi is a környezetet. Ez az anyag meghatározó a növények életfolyamatai szempontjából, de az állati életnek is az egyik alapköve, mivel nemcsak a klorofil, hanem a hemoglobin létrejöttéhez is elengedhetetlen.

Az anyag már elérhetõ a kereskedelmi forgalomban, egy Pentakeep-V nevû kiegészítõ mûtrágya fõ alkotóeleme.

Bõvebb információ: www.agronaplo.hu aktuális hírek rovatában.