MENÜ

Szántóverseny 2008

Oldalszám:
2014.04.08.

Kevesebb verseny, kevesebb induló, stagnáló színvonal

 

 

 

A talaj- és környezetkímélõ talajmûvelési technológiák elterjedésével Európában és hazánkban is megváltozott a szántás szerepe és jelentõsége. Tudományos vizsgálatok és szántóföldi gyakorlatok is bizonyították, hogy az új fejlesztésû, erõs marketinggel támogatott, kombinált gépcsoportok (kultivátor tárcsa kombinációk) helyenként és idõnként alkalmasak a szántás helyettesítésére, de hosszú távú és teljes kiszorítása éghajlati és talajadottságaink mellett nem képzelhetõ el. A technológiaváltás mindenesetre azt eredményezte, hogy a felhasználók és a gyártók szántás, ill. ekék iránti érdeklõdése, érdekeltsége is csökken. Mindezen körülmények nagyban hozzájárultak a szántóversenyek iránti érdeklõdés – remélhetõleg csak idõszakos – csökkenéséhez.

A talajmûvelés minõségének szinten tartása, sõt javítása azonban nem képzelhetõ el az alapmûvelés – ezen belül a szántás – technológiájának fejlesztése nélkül. Az ekegyárak a piac megtartása érdekében a váltvaforgató ekék területére és a sekély szántás újbóli „felfedezésére” összpontosítanak. Mindez azt jelenti, hogy minõségi szántásra tanító, azt gyakorlatban is szemléltetõ szántóversenyek jelentõsége nem csökken, csupán az egyes kategóriák közötti hangsúly változik.Hazai szántóversenyek

Az elmúlt években bázisnak tekinthetõ szakközépiskolai rendszerben bekövetkezett átszervezéseknek már a tavalyi országos döntõ is áldozatul esett és hatása ebben az évben is érvényesült. Ennek következtében elmaradt a vépi, a székesfehérvári verseny, de a baktalórántházi is kisebb mezõnnyel került megrendezésre.

Továbbra is szünetel a gyöngyösi, az egyetlen fõiskolai versenyünk szervezése. Szerencsére vannak lelkes helyi kezdeményezések (Kaposvár, Jászkísér, Hajdúböszörmény), amelyekhez csatlakozott a farmosi önkormányzat is. Mindezek eredményeként, valamint az IKR Rt. és az Enyingi Agrár Rt. hathatós támogatásának köszönhetõen történhetett meg, hogy az 1866 évi elsõ magyar szántóverseny helyszínén, Enyingen országos döntõt szervezhettek. (A régiós versenyek és az országos döntõ eredményeit közlõ táblázatokat az agronaplo.hu oldal eseménynaptár rovatában megtalálhatják.)

A versenymozgalom fenntartásához azonban a lelkes helyi kezdeményezések mellett szükség van a Szántóverseny Alapítvány tagjainak, ill. szponzorainak támogatására. Az egyetlen magyar ekegyár, a KÜHNE Rt. visszalépett a szántóverseny mozgalom támogatásától. A külföldi ekék hazai forgalmazásában érdekelt társaságok közül az IKR ZRt. (KUHN), a KITE ZRt. (KUHN, Rabewerk) és az AXIÁL Kft. (Gregoire Besson) viszont változatlan színvonalon támogatja a Magyar Szántóverseny Szövetséget. Szponzoraink közül kiemelkedik a Michelin Hungária Kft, amely évek óta folyamatos támogatást nyújt és ennek a csoportnak lesz tagja a közeljövõben a Vogel-Noot ekegyár.Dr. Jóri J. István az MSZSZ elnöke