MENÜ

Axiál Nyitott Kapuk Nyíregyházán

Oldalszám: 62-63
2014.03.31.

Szakma és szórakozás egy helyen

 

Három évvel ezelõtt, hagyományteremtõ szándékkal rendezték meg az elsõ Axiál Nyitott Kapuk elnevezésû rendezvényt. Ennek célja akkor és azóta is, hogy a cég által kínált termékeket, szolgáltatásokat, finanszírozási lehetõségeket népszerûsítse az ország északkeleti régiójában. Ebben az évben a szóban forgó rendezvényre szeptember 5–6-án került sor az Axiál Kft. nyíregyházi telepén.Az idei eseményen a szervezõk a korábbi évektõl eltérõen új úton indultak el. A két nap programja nemcsak célközönségét, hanem a programokat tekintve is eltért a már korábban megszokottól. Az elsõ nap a szakmai programokat bonyolították le, míg a második napon pedig a szakmai elemekkel átszõtt szórakoztatásé volt a fõszerep, programokat kínálva a család minden tagjának.

 

Szakmai és családi napA korábbi gyakorlattal szemben, azaz a vevõtalálkozók hagyományos elõadásaival ellentétben, nem egy egyoldalú tájékoztatásra került sor, hanem egy moderátor által irányított beszélgetésen kaptak tájékoztatást az érdeklõdõk a hazai és európai mezõgazdaság gazdasági környezetérõl, a változásáról és a változások várható hatásairól. A beszélgetésen az Axiál Kft.-t Harsányi Zsolt tulajdonos ügyvezetõ, és Pintér Zsolt ügyvezetõ képviselte. A fórumon a cég partnerei megfogalmazhatták kérdéseiket és témafelvetéseikkel aktívan közremûködhettek annak alakításában. A szakmai beszélgetést Urbán Judit pályázati szaktanácsadó elõadása követte, amelyen a következõ évek hazai mezõgazdasági támogatási rendszerének átalakulásáról, illetve pályázati lehetõségeirõl beszélt a gazdálkodóknak.A második napon családi programokkal várták az érdeklõdõket. Az Axiál Kft. által Magyarországon képviselt cégek gépei, a gépek üzemeltetését biztosító alkatrész és szerviz üzletágak mellett sok érdeklõdõt vonzott a KRÄNZLE nagy nyomású forró- és hideg vizes mosóbemutató, a hidraulika tömlõgyártás és a motorfékpadi mérés, illetve lehetõség nyílt egyes géptípusok kipróbálására is egy az erre kialakított tesztpályán. A szakmai programok mellett a család többi tagjának egész napos színpadi programokat, illetve kézmûves foglalkozásokat szerveztek a rendezõk.

A 3000. traktor átadásaAz Axiál évente mintegy 3000 új és 750 használt gépet értékesít. Nyíregyházi telephelyén a megnyitás óta közel 280 használt gépet és mintegy 1000 új gépet adtak el. A 2006-ban megújult székesfehérvári telephely átadásakor az ezredik LANDINI traktort, 2007-ben az ötszázadik FENDT traktort adták át ünnepélyes keretek között. Szeptember 5-én az Axiál Kft. gépüzletágának mûködése óta értékesített 3000. traktor kulcsát vehették át a Kemoker-Invest Kft. tulajdonosai Margitics Béla és Borsy Nándor.

Az Axiál Kft-nél a traktorértékesítés – az 1994-es kezdet után – 1997-ben vett igazi lendületet a LANDINI traktorok hazai képviseletének megszerzésével, majd 2002-ben folytatódott a FENDT traktorok kizárólagos értékesítési jogának megszerzésével, végül 2004-ben egészült ki a cég erõgép palettája a CLAAS traktorokkal. Az Axiál a három márkával a hazai traktorpiacon 25 százalékos piaci részesedést ért el 2007-ben.A LANDINI VISION 95 traktor a 2008-as év sikergépe nagy népszerûségnek örvend a gazdák körében. Ezt bizonyítja, hogy eddig közel 100 VISION traktort értékesített a cég ebben az évben, és a szakemberek szerint ez a szám az év végéig még nõni fog. A LANDINI kínálatában a normál nyomtávú univerzális kategória mellett (pl. LANDINI VISION 95) megtalálhatók a keskeny nyomtávú kertészeti ültetvénytraktorok is. Ez utóbbi a LANDINI REX gépcsalád, amelyet a nemzetközi szakújságírókból álló zsûri az idei év traktorának választott szõlõ-gyümölcs, ültetvénytraktorok kategóriájában. Európa most üzemelõ traktorgyárai közül a legnagyobb múlttal a LANDINI gyár rendelkezik. Magyarországon a LANDINI gépcsaládot 1997-ben teljesen ismeretlenül kezdte el az Axiál forgalmazni. Az ezredfordulóra pedig már 10 százalék körüli piaci részesedést értek el, melyet azóta is sikerült megtartani.

Átadták a kiemelt partnernek járó díjatEz év januárjától augusztus végéig az Axiál Kft. alkatrész forgalma elérte a 11 milliárd forintot, mely a tavalyi év azonos idõszakához képest több, mint 30 százalékos növekedést jelent. Ez néhány százalék híján csaknem a tavalyi év teljes alkatrész forgalmának felel meg. Külön elismerést érdemel a cég menedzsmentje szerint a nyíregyházi telephely, mert a többi 13 Axiál telephelyet megelõzve, mintegy 50 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi évhez képest. Az idén õsszel van éppen 5 éve, hogy zöldmezõs beruházással elkészült az Axiál nyíregyházi telepe. Az idei Nyitott Kapuk rendezvényhez kapcsolódva, a nyíregyházi telephely kiemelkedõ alkatrész partnerének járó díjat az Erdõhát Rt. képviselõje, Piros Ildikó vette át. A csaholci székhelyû társaság 2003 óta áll partneri kapcsolatban az Axiál Kft-vel.

 

 
– an –Képek megtekinthetõk a www.agronaplo.hu képgalériájában.