MENÜ

Nagy szilárdságú acélok a gépgyártásban

Oldalszám: 68
2014.03.28.

Egyre több gyártó alkalmaz nagy szilárdságú acélokat a gépgyártásban, amelyek speciális tulajdonságaik révén komoly mûszaki elõrelépést jelentenek a tervezõmérnökök számára.

 

 
 

Ezek az acélok egyszerre rendelkeznek nagy szilárdsággal és jó kopásállósággal, amely tulajdonságok magas felületi minõséggel, megmunkálhatósággal és mérettûréssel kombinálva számtalan elõnyt garantálnak a megmunkálás és felhasználás során.Az ilyen, különleges minõségû acélok jellemzõ felhasználási területe a gépgyártás; a mezõgazdasági gépek, szállító eszközök és emelõ berendezések gyártása, illetve a darugyártás.A RUUKKI speciális acéljainak felhasználásával még nagyobb teherbírásúvá válhatnak ezen iparágak termékei, hiszen a kisebb súly, a nagyobb terhelhetõség és a kopásállóság a végtermék nagyobb teljesítményében és hosszabb élettartamában is megmutatkozik.Az erõs és kis szerkezetsúlyú acélok felhasználhatók a teherautók emelvényének könnyítésére, a munkagépek gémjének tartósabbá tételéhez, élettartamának meghosszabbításához is. Ilyen különleges acélokat használnak például a szállító berendezések emelvényeiben és tartószerkezetében, az emelõ szerkezetekben (pl. teleszkópos gémeknél), gépkocsi alkatrészekben, szerkezetépítési anyagokban, környezetvédelmi és újrahasznosító berendezésben (zúzógépekben és bálázókban) és bányászati berendezésekben is.

A különbözõ felhasználási területek más-más tulajdonságot követelnek meg az acéltermékektõl.A Ruukki Optim sorozata egy ultranagy szilárdságú szerkezeti acél, amely növeli a szállító- és teherjármûvek hasznos terhelhetõségét, hiszen kisebb súly mellett ugyanakkora teherbírást garantál. Elsõsorban az emelõ, rakodó és szállítási berendezésekben alkalmazzák ezt a nagy erejû acélfajtát.A Ruukki Raex családja ezzel szemben kimagasló kopásállósága miatt kedvelt: a hagyományos kopásálló lemezeknél jobb felületi minõséggel, egyenességgel és vastagsági tûréssel rendelkezik, amelybõl adódóan az eredmény egy nagyobb erõsségû, kopásállóságú és könnyebb súlyú acél. Ezeket a tartós és kemény acélból készült, hosszú élettartamú részegységeket legfõképp a teherautók és ipari berendezések gyártása során alkalmazzák, ahol fontos, hogy az acél ne csak erõs és kopásálló, de megfelelõ felületi minõségû is legyen, amely vonzó megjelenést kölcsönöz a végterméknek. Az ilyen termékek nem csak a gyártóknak de a végfelhasználók számára is hordoznak elõnyöket, hiszen az acél különösen nagy kopásállósága azt jelenti, hogy további megtakarítások érhetõk el a kopó alkatrészek költségein, azokat ugyanis így ritkábban kell cserélni. Mivel kiválóak a hegeszthetõségi tulajdonságai, és relatív jó hajlíthatósággal és könnyû szerkezetsúllyal rendelkezik, így a gyártási folyamat is gazdaságosabb.A keményített, felszínnyomás-ellenálló Raex kopásálló acélt a teherautó platformokban, a földmunkagépek markoló fejében és a zúzógépekben használják.

A lézeracélt a hatékony lézerkivágáshoz tervezték, míg a fémmel bevont Litec acélt és különleges csöveket a biztonsági szerkezetekben, a gépjármûiparban használják.A Ruukki Magyarországon is egyre több partnerrel rendelkezik, hatalmas hazai raktárbázisának köszönhetõen állandó, folyamatos szállítást tud garantálni, és legtöbb acélterméküket még speciális kívánság esetén is azonnal tudják szállítani.