MENÜ

Megbízható hígtrágyatározó gyorsan

Oldalszám: 71
2014.03.28.

Az országban sok helyen már javában zajlanak az állattartó telepek EMVA támogatással történõ korszerûsítési munkálatai, és az elsõ 2008 évi elszámolások is megkezdõdtek.

 

 

 


 

 

A cikk írásakor az MVH honlapján található nem hatályos rendelet az elszámolások leadási határidejét október 15-ig tolná ki. Az elsõ elszámolási részhatáridõ esetleges hosszabbítása a pályázati rendszer kezdeti nehézségei miatt még érthetõ, de arra azért ne számítsunk, hogy ugyanez lesz a helyzet a véghatáridõknél is. Ekkor a késedelem komoly anyagi következményekkel járhat.

Az elmúlt évek során többször is csúszást szenvedtek az agrár-környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok, de ez nem jelenti azt, hogy aki nem kezdi meg idõben a megvalósítást, az újabb határidõ módosításokra alapozhat. Az elsõ félévben az ÚMVP keretén belül sok eredményesen pályázó gazdálkodó kapta már meg az MVH támogató határozatát, viszont csak kevesen tettek konkrét lépéseket a megvalósítás irányába. Az anyagi támogatás igénybevételéhez a gazdálkodóknak több nehézséggel is meg kell birkózniuk.

A támogatási intenzitás miatt közbeszerzési pályázatot kell kiírni, és mûszaki, -gazdasági szempontok értékelésével ki kell választani a leginkább megfelelõ megoldásokat. A hígtrágyatározók esetében a megvalósításra fennálló idõ rövidsége a véghatáridõk közeledtével egyre fontosabb döntési szemponttá válik. Továbbá nem szabad elfeledkezni a tervezés és engedélyezés idõigényérõl sem, mely 2–6 hónapot is igénybe vehet. A legcélszerûbb a megvalósítási határidõbõl kiindulva, és némi tartalék idõvel kalkulálva visszafelé számolva meghatározni a megvalósítás idõigényét. Mivel lassan már közeledik az év vége, aki a jövõ év második felére meg akarja valósítani a beruházást annak már most lépnie kell.

A kiválasztásra kerülõ hígtrágyatározónál fontos döntési kritérium, hogy a maradék kevés idõ alatt mennyire gyorsan kivitelezhetõ egy tározó, esetleg párhuzamosan az elõkészítési munkákkal. A helyszíni élõmunka igény sem elhanyagolható szempont. Célszerû egy olyan megbízható és támogatott technológiát választani, amely garantálja a határidõre való megvalósítást.

Erre mértékadó szakmai vélemények alapján is a legalkalmasabb az elõre gyártott elemekbõl készített vasbetontározó (lásd: www.szebeton.hu/hírek.htm-lényeg: a szigetelõ képesség). Ez lehetõvé teszi, hogy az elõkészítési munkák során, és a helyszíni munkákkal párhuzamosan szinte „elõre összeálljon” a tározó, hiszen a helyszíni élõmunka igénye egy 3400–4500 m3-es tározónak is mindössze 1 nap.

A technológia Dániában és Hollandiában több évtizedes múltú, megbízhatóságát már Magyarországon is referenciák sorával bizonyítja. A hazai beépítés és alkalmazás tapasztalataival kapcsolatban további információk kaphatók Germán Tibor tervezõtõl, a Tiszaterv Kft. részérõl.Összeállította: Horváth Zoltán, Szebeton Zrt.