MENÜ

Fordítsunk kellõ figyelmet kocáink termelékenységére!

Oldalszám: 86
2014.03.28.

Biomin® pHD – csökkent, hogy növeljen

A világpiacon a sertéstakarmányok ára nõ. Nem csak a tej eredetû melléktermékeké, de a kukorica ára is. Az alapanyagárak nagymértékben befolyásolják a termelés nyereségességét. Mivel az árakat nem tudjuk befolyásolni, ezért a jövõben a figyelmet a termelékenységre kell fordítani. Ez azt jelenti, hogy növelni kell a kocánkénti választott malacok számát évente, mivel már almonként fél malac is nagy jelentõséggel bír hosszú távon. Minden visszaivarzó koca és halvaszületett, vagy elhullott malac nagymértékben csökkenti a sertéstartás eredményességét.Mindenki által ismert tény, hogy a takarmányadag anion-kation egyensúlya nagymértékben szerepet játszik a tehenek ellési bénulásának megelõzésében. Akkor miért nem használjuk ki ezt a tudást és alkalmazzuk a kocáknál is? Természetesen kocáknál nem kell számolnunk a tipikus ellési bénulással, de az elhúzódó fialás miatti halva született malacok számának megnövekedése nagy probléma a kocaállományokban.Az okok a következõk lehetnek:

• fárasztó ellés a túlságosan gyenge izomtónus miatt, amely a vér alacsony Ca-szintje miatt alakul ki,

• az oxitocin csökkent-felszabadulása, amely kiváltja az ellési fájdalmakat, a tejtermelést, a tejleadást,

• túl szûk ellési csatorna genetika, székrekedés, vagy elsõ ellés miatt.

Az alacsony vér Ca-szint, a gyenge izomtónus és a megnövekedett halvaszületések közötti összefüggés késztetett minket a Biomin® pHD kifejlesztéséhez, amellyel nagymértékben javíthatjuk a kocák termelékenységét. A készítmény növeli a vér Ca-szintjét, hogy csökkentse a halvaszületések számát.

Már korábban sokan publikáltak megoldásokat, amelyekkel csökkenthetõ a húgyivarszervi fertõzések kockázata és minimalizálható a méhgyulladás, ezáltal csökkenthetõ a halvaszületett malacok száma, de létezik további út is a választott malacok számának növeléséhez.Mi ennek a háttere?

Ca-metabolizmus és szabályozásaA Ca-szint hormonális szabályozás alatt áll, amely a szintet egy szûk határ között tartja (2,3–2,8 mmol/liter a kocában). A résztvevõ hormonok a parathyroid hormon, a kalcitonin és az 1,25-(OH)2-D-vitamin (A D3-vitamin aktív formája). Ha a plazma Ca-koncentrációja csökken, a hormonok aktiválódnak és a Ca-visszaszívás megindul a vesén keresztül, valamint a csontmobilizáció is megnövekszik. A vemhessség alatt kisebb a Ca-igény, így a „Ca-túlkínálat” miatt ez a mechanizmus nincs edzésben és nem tud idõben reagálni a megnövekedett Ca-igényre az ellés körüli idõben. Következésképpen a csökkenõ Ca-szint nincs idõben kiegyenlítve, ezáltal hiányzik a Ca az izomkontrakcióhoz, valamint Ca-deficit van az oxitocin felszabaduláshoz, amely szintén az izomösszehúzódáshoz kellene. A csökkent Ca-szint a fialás elhúzódásához vezet, amely csökkenti a malacok túlélési esélyeit az ellés során és ellés elõtti elhulláshoz vezet.Vizeletsavanyítás és szabályozásaA sav-bázis egyensúly beállítása és a vér pH-jának 7,42 körül tartása fontos a test összes életfunkciójához. A pH-beállítás 3 mechanizmuson keresztül folyik:

• a H+ megkötése és felszabadítása pufferrendszerekkel,

• a CO2 parciális nyomásának szabályozása a légzéssel,

• A vesében történõ H+ és HCO3- kiválasztássalTekintsük át a vér pH szabályozását a vese kiválasztásán keresztül, hogy megértsük a Biomin® pHD hatásmechanizmusát.

A pH szabályozás olyan funkciója a takarmány sav-bázis egyensújának, amely az anion-kation egyensúj beállítása révén a test sav-bázis egyensúját befolyásolja. Az anionok növelése a takarmányban a szervezetek acidikus stresszéhez vezet. Az acidikus stressz nagyságától függõen az azonnali következmény a metabolikus acidózis. A test próbálja az acidózist kompenzálni a H+ kiválasztásával és a HCO3-visszaszívással, amely savanyítja a vizeletet.Továbbá azt is leírták, hogy a sav-bázis egyensúly acidikus stressze a Ca-kiválasztáshoz vezet a vese megnövekedett kiválasztása által. A test próbálja kompenzálni ezt a hiányt a csontokból való Ca-mobilizáció növelésével és ezzel egyidõben a test próbálja pufferolni a vér pH-t a Ca-visszaszívás növelésével (a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin által szabályozva), ezáltal nõ a vér Ca-szintje.Ez azt jelenti, hogy az aniongazdag takarmányozás tréningezi a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin mechanizmust, ezáltal a megnövekedett Ca-igény esetén a fialás körüli idõszakban ez a mechanizmus gyorsabban és hatékonyabban reagál.

Az elõbb vázolt mechanizmusok bizonyítják a Biomin® pHD hatékonyságát és új utat nyitnak meg a jövõben.

Az új tények fényében végeztek kísérletet a Biomin® pHD-vel Ausztráliában és az eredmények meglepõek voltak.108 koca volt a kontroll és 109 a kísérleti csoportban. A kísérleti csoport egyedei 0,5 kg Biomin® pHD-t kaptak 10 nappal ellés elõttõl az inszeminálásig. A kísérleti csoportban a halva született malacok aránya átlagban 0,73 volt almonként, a kontroll-csoportban 1,15, ami plusz 0,4 malacot jelent kocánként a pHD-vel. Az is megfigyelhetõ volt, hogy a kísérleti csoportnál kevesebb ellési segítség kellett és az ellés utáni problémák sem jelentkeztek.Természetesen a Biomin® pHD ezen hatásmechanizmusa fontos a malacok számának növeléséhez, de nam szabad elfelejtenünk a termék másik hatását sem. A vizelet savanyítása révén a húgy-ivarszervi fertõzések kockázatát is csökkenti. Ezt két úton érjük el. Egyrészt kedvezõtlen körülményeket teremtünk a baktériumoknak, ezzel akadályozzuk a szaporodásukat, mivel a termék szervetlen savakat és anionokat tartalmaz. Másrészt a baktériumok vizelet-traktusban való megtapadását is gátolja a termék, mert egy proantocianidisz nevû növényi alkaloidát is tartalmaz.Következésképpen a Biomin® pHD adagolása növeli az állomány termelékenységét, a húgy-ivarszervi fertõzések és a kapcsolódó méhgyulladás megelõzésével, valamint az élveszületett malacok számának növelésével.

Dr. Jakab Gábor

Biomin Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth L. u. 14.

Telefon: 96/576-133

E-mail: [email protected]