MENÜ

Aktuális

Szakfolyóirat > 2008/10-11 > Aktuális UMVP Vidékfejlesztés LEADER

A Magyar Vidék Napja - új ÚMVP projektek indulnak

A Magyar Vidék Napja központi fõvárosi rendezvényén a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban a Vajdahunyadvárban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében jelentette be dr. Forgács Barnabás az FVM közösségi ügyekért felelõs szakállamtitkára, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidéki térségek fejlesztésével kapcsolatos intézkedései október elején indulnak el, és ezek keretében összességében több, mint 250 milliárd forint jut a vidéki életminõség javítására.

Szakfolyóirat > 2008/10-11 > Aktuális Támogatás Területalapú Termelés

Aktuális támogatások

Októberre a kiegészítõ nemzeti támogatások mértéke már meghatározott formát kapott. A különbözõ rendeletmódosítások megváltoztatták a kérelmek beadási határidejét. Tehát az iskolatej program és a vidékfejlesztési támogatás esetében figyelni kell a támogatási kérelmek pontos beadási határidejére, 107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet.

Szakfolyóirat > 2008/10-11 > Aktuális Alma Rauch almafeldolgozás

Lezárult az almacsata elsõ felvonása

Lezárult szeptember elején az almacsata elsõ felvonása, vagyis az Agrana magyar érdekeltsége mint legnagyobb feldolgozó megegyezett a kelet-magyarországi gazdálkodókkal az ipari léalma átvételi árában. A magyar almafeldolgozói piac legnagyobb szereplõje 9 eurocentet ígért a gazdáknak az alma kilójáért.  

Szakfolyóirat > 2008/10-11 > Aktuális búza Kukorica gabona

Nagyobb a gabonakínálat, mint a kereslet

A gabonapiaci szakértõk szerint az idei jó termés miatt jelenleg nagyobb a gabonapiaci kínálat, mint a kereslet. Mindez meglátszik az árak alakulásán is: ugyanis az étkezési búza ára 34–38 ezer forint körül mozgott szeptember utolsó dekádjában, míg a takarmánybúzáért még ennél is kevesebbet kínáltak. A kukorica jegyzésára pedig a Budapesti Értéktõzsdén az uniós intervenciós ár közelében mozgott a legközelebbi határidõk esetében. Ennyiért a gazdálkodók szerint nem érdemes eladni a terményt.  

Szakfolyóirat > 2008/10-11 > Aktuális Élelmiszer ökotermékek takarmányok

Növekvõ fogyasztás - az ökoélelmiszerek minõsége

Az ökológiai gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása világszerte, így hazánkban is folyamatosan terjed. A fogyasztók körében az ökotermékek szermaradvány- mentessége önmagában is értékmeghatározó tényezõ, de sok esetben ízükben, zamatukban, egyes beltartalmi összetevõkben is kedvezõbbek, mint a konvencionális termékek. Nemzetközi összehasonlító vizsgálatok igazolják az eltérõ gazdálkodási módból származó termékek minõségi különbségeit.