MENÜ

ÚJ TÁMOGATÁSI RENDSZER A MEZÕGAZDASÁGBAN

Oldalszám:
2014.04.09.

Magyarország beadta kérelmét az SPS bevezetésére

 

 


Magyarország augusztus elején hivatalosan is beadta jelentkezési kérelmét Brüsszelbe az Egységes Mezõgazdasági Támogatási rendszerhez, azaz az SPS-hez való jövõ év eleji csatlakozás érdekében – ezt Gõgös Zoltán, az agrártárca államtitkára jelentette be augusztusban az FVM-ben tartott sajtótájékoztatón újságíróknak.

Az agrárkormányzat álláspontja szerint az SPS-hez való 2009-es csatlakozásra azért van szükség, mert a magyar gazdálkodók csak úgy válhatnak versenyképessé az unió régebbi – és két újonnan csatlakozott – tagországának gazdálkodóival, ha azonos támogatási feltételek mellett juthatnak anyagi forrásokhoz. Ezért az FVM-ben úgy látják, hogy az SPS-hez való csatlakozást mielõbb végre kell hajtani. Ugyankkor vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Magyarország még felkészületlen az új támogatási rendszer bevezetésére. Ez utóbbi érveket hangoztatók legtöbbször az unió Mezõgazdasági Fõigazgatóság (DG Agri) szakértõinek véleményére hivatkoznak, akik az újonnan belépett országok számára nem javasolják jelenleg az SPS bevezetését, mondván, hogy az unió agrártámogatási rendszere várhatóan 2013 után úgyis megváltozik.

Gõgös Zoltán azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette, hogy Magyarország csatlakozni kíván jövõ év elején az SPS-hez, jelezte azt is, hogy az agrárkormányzat ugyan továbbra is célszerûnek tartja az új támogatási rendszerhez való csatlakozást, ám ha a csatlakozás az Országgyûlés õszi ülésszakán nem kapja meg a képviselõk többségének támogatását, úgy a jelenlegi agrártámogatási rendszert alkalmazzák továbbra is.