MENÜ

Környezetvédelem és acélgyártás

Oldalszám: 92
2014.04.09.

Mára az ipari termelés és a környezetvédelem a felelõsen gondolkodó vállalkozások esetében egymáshoz szervesen kapcsolódó fogalmak.

A fenntartható fejlõdés fogalomtárában a környezetvédelem, a környezettudatos gazdálkodás az egyik alapelv. Igaz ez az acél alapanyag-gyártás területén vezetõ finn gyártó, a Ruukki esetében is.
Bár acéltermékeinek gyártása jelentõs energia-felhasználással járnak, a Ruukki elkötelezett híve a környezetbarát technológiák fejlesztésének és alkalmazásának. Amellett, hogy termékei minden olyan, független intézet által kiadott tanúsítvánnyal rendelkeznek, amelyek igazolják, hogy azok környezetbarát termelési folyamat során készültek, törekszik a megmunkálás során keletkezõ károsanyag-kibocsátás minimalizálására és termékei teljes mértékben újrafelhasználhatóvá tételére.

A Magyarországon forgalmazott nagy szilárdságú és magas kopásállóságú acélok, mint például az Optim QC és a Raex termékei is elsõsorban azon cégek körében közkedveltek, amelyek környezettudatos termelést folytatnak, ezért beszállító partnerként is hasonlóan gondolkodó, megbízható és kompetens gyártót választanak szívesen.

Az ilyen anyagok elõállításához természetesen a gyártók részérõl jelentõs fejlesztések és költségigényes, nagy beruházások szükségesek, amelyet csak egy hosszú távon gondolkodó, tõkeerõs cég képes finanszírozni. Ám ez a gondolkodásmód a szintén hosszú távú minõségi megoldást keresõ felhasználók számának növekedésével egyre inkább kifizetõdõvé válik.

A Ruukki által kifejlesztett technológiák nem csupán a gyártási folyamat során, vagy az abból készült szerkezetek alkalmazási elõnyei által válnak felhasználóik számára gazdaságos megoldássá, hanem a magas minõségû acéltermékeknek köszönhetõen további megtakarítások érhetõk el a kopó alkatrészek költségigényének csökkentésével.Fejlesztésekkel a gazdaságos gyártásért

Az acélgyártásban már több éve használt hengerlési eljárás, amelyet Európában egyedülállóan a Ruukki alkalmaz, új lehetõségeket teremtett a különleges minõségû melegen-hengerelt acélfajták gyártásában. Ez, illetve a nagy szilárdságú, méretre vágott lemezek maradó feszültségének csökkentésére kidolgozott módszer vezetett a tökéletesebb, nagyszilárdságú acél szalag termékek gyártásához, és új acélfajták kifejlesztését tette lehetõvé. Az un. „Dead Flat” módszernek köszönhetõen a táblalemezekben minimálisra csökkenthetõ a belsõ feszültség, ami a feldolgozás során a felhasználók számára jelent elõnyt. Az így készülõ acéltermékek egyszerre rendelkeznek nagy szilárdsággal és jó kopásállósággal, amely tulajdonságok magas felületi minõséggel, megmunkálhatósággal és mérettûréssel kombinálva a gépgyártásban dolgozó tervezõ mérnökök számára számos új lehetõséget biztosítanak. A termékek felhasználói számára további elõnyt jelent, hogy kiváló hegeszthetõségi tulajdonságainak, valamint relatív jó hajlíthatóságuknak és könnyû szerkezetsúlyuknak köszönhetõen a gyártási folyamat is gazdaságosabbá válik.Magas minõségû acéllemezek felhasználási területei

Az ilyen, magas minõségû acélok jellemzõ felhasználási területe a nagy terhelést tûrõ szállítóeszközök, emelõ berendezések, a darugyártás.

Az Optim QC egy ultranagy szilárdságú szerkezeti acél növeli a szállító- és teherjármûvek hasznos terhelhetõségét. A szerkezet súlya az új technológiai eljárásnak köszönhetõen mintegy 30%-kal is csökkenhet. A 2,5-tõl 6,4 mm-ig terjedõ vastagságú táblalemezeket akár azonnal a feldolgozás helyszínére szállítják.

A Ruukki Raex a szabványban leírt paramétereknél, mint például felületi minõség, kopásállóság, és egyenesség jelentõsen jobb adatokat produkál, mint hagyományos fajtái. Ezeket a tartós és kemény acéllemezeket elsõsorban exkavátor kanalak, teherautó felépítmények, kopásálló alkatrészek és vágóberendezések gyártásánál használják.