MENÜ

A repce õszi trágyázása

Oldalszám:
2014.04.09.

A repce igényes, nagy tápanyagszükségletû növény. 3 t/ha termésszint eléréséhez 140–170 kg nitrogén, 90–110 kg foszfor és 120–140 kg kálium hatóanyagot igényel.

Õsszel egyaránt kell alá adnunk nitrogént, foszfort és káliumot, valamint a növény számára különösen fontos mezo- és mikroelemeket is. A nitrogén a korai növekedés és a vegetatív fejlõdés szakaszában fontos, valamint nélkülözhetetlen a fehérjék szintéziséhez. A foszfor számos sejtépítõ vegyület építõanyaga, emiatt szintén meghatározó a korai fejlõdési idõszakban, különösen a gyökérképzésben. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint stressz- és fagytûrõ képességét. Nagyon fontos azonban a tápanyagok aránya, fõleg az õsszel kiadott N mennyiségére kell odafigyelni. Általában 30–40 kg/ha dózisnál többet ne juttassunk ki, mert a túl sok nitrogén hatására a repce túlfejlõdhet, így bizonytalanná válhat az áttelelés. Inkább foszfor- vagy káliumhangsúlyos mûtrágyát válasszunk. Megfigyelések szerint a repce jó áttelelésének feltétele a „3x8-as szabály”: legalább 8 tõlevél, legalább 8 cm hosszú gyökérzet, és legalább 8 mm vastag gyökérnyak. A tõlevelek száma és a termés között pozitív kapcsolat van: minél több levele és gyökere van õsszel a növénynek, annál több virágszár lesz rajta tavasszal. A repce Ca-igényes, a gyengén lúgos talajokon érzi jól magát, így idõnként szükséges a felvett mész pótlása is. Éves szinten 50 kg/ha CaO kijuttatása javasolt.

 
A repce számára fontos mezoelemek közül mindenképpen ki kell emelni a ként. A növény igénye 30–50 kg/ha. A kén alapvetõen fontos eleme a zsírsavak szintézisének, valamint elengedhetetlen a klorofill képzõdéséhez is. Ez utóbbi miatt a kénhiány már õsszel is jelentkezhet, ezért fontos, hogy õsszel is juttassunk ki megfelelõ mennyiségû ként. A másik meghatározó mezoelem a magnézium, amely a fotoszintézisben, a fehérjék szintézisében és az energiaháztartásban egyaránt fontos. A bór legismertebb funkciója a virágok megtermékenyülésének elõsegítése, de ezen túlmenõen fontos a sejtosztódásban és a szénhidrát-anyagcserében is, szükség esetén õszi kijuttatása is indokolt lehet.

A Linzer Agro Trade Hungary Kft. által forgalmazott mûtrágyák közül a következõket ajánljuk a repce õszi alaptrágyázásához: LINZER STAR (15/15/15+3S), LINZER PRO (14/10/20+3S), YaraMila 8-24-24, YaraMila 8-20-30. Õszi lombtrágyázáshoz a YaraVita Brassitrelt (11,5% S; 8%B) javasoljuk, célzott Mg- és S-trágyázásra pedig a Krista MgS (16% MgO, 13% S) terméket. Kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítõ kollégáinkhoz.Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.hu