MENÜ

MAGYARORSZÁG JÖVÕRE ÁT KÍVÁN TÉRNI AZ SPS RENDSZERRE

Oldalszám: 7
2014.04.09.

Mint minden alapvetõ gazdasági kérdésben, abban is megosztottak a magyar agrárszakértõk, hogy Magyarországnak célszerû-e jövõre áttérnie az Egységes Mezõgazdasági Támogatási Rendszerre, az SPS-re.

A kormánypárti szakemberek szerint célszerû áttérni a lehetõ leghamarabb az új támogatási szisztémára, mivel így Magyarország abba a csoportba kerül, amelyben a régebbi uniós tagországok is vannak. A másik tábor szerint viszont az áttérés elhamarkodott lenne, mivel hazánk nincs felkészülve az új rendszer alkalmazására, továbbá az a szisztéma, amit a jövõ évtõl Magyarország alkalmazna, csak ideiglenes jellegû, mivel 2013 után a maihoz hasonló regionális támogatási rendszer lép életbe az unióban.

Éppen ezért van nagy jelentõsége annak a ténynek, hogy Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter július végén  a magyar mezõgazdasági termelés döntõ hányadát képviselõ gazdasági érdekképviseleti és szakmai szervezetei megbízottaival közös nyilatkozatot írt alá, hogy szükségesnek tartják az SPS 2009-es bevezetését Magyarországon. (Bõvebb információ a 19. oldalon.)