MENÜ

DINNYEHÁBORÚ TÖBB FELVONÁSBAN

Oldalszám: 6
2014.04.09.

A dinnyetermesztõk néhány hete azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy szószólójuk Karsai József dél-békési MSZP-s országgyûlési képviselõ vezetésével több alkalommal is dinnyét öntöttek az Auchan áruházlánc egyik budapesti hipermarketjének parkolójába.

A dinnyetermelõk így tiltakoztak az ellen, hogy szerintük az áruházlánc a termelõk érdekeit figyelmen kívül hagyva az úgynevezett primõr görögdinnyével kezdett akciózni, azaz a beszerzési árnál is olcsóbban adva azt a lánchoz tartozó áruházakban vásárlóknak.

A gazdálkodók gyanúja utóbb beigazolódott: az Auchan valóban a beszerzési ár alatt értékesítette az árut, amit az agrárrendtartásról szóló törvény kategorikusan tilt. Ezért az áruházlánc várhatóan több tízmillió forintos bírságot fizet majd ki.

Emellett a gazdálkodók több felvásárló cég dél-békési telephelyét is blokád alá vonták egy rövid idõre, míg meg nem állapodtak a szerintük jogos minimálisan 30 forintos kilónkénti átvételi árban.

Az ügy tanulságait a szakértõk abban látják, hogy a termelõknek össze kell fogniuk annak érdekében, hogy gazdasági partnerei lehessenek a jól szervezett kereskedelmi láncoknak.