MENÜ

Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT)

Oldalszám: 9
2014.04.10.

A Gabonatermesztõk Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetõmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) elnökségének és küldöttgyûlésének határozatai alapján létrejött a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT).

A FIT célja biztosítani a magyar gazdálkodók érdekében egy független, módszereiben elfogadható, átlátható finanszírozással mûködõ kísérletsorozatot. A Kárpát medencében optimálisan termelhetõ és a világpiacon értékesíthetõ fajták (hibridek) pártatlan versenyét hivatott megvalósítani. Ez segítse a hazai termelõket a legmegfelelõbb fajták (hibridek) kiválasztásában.

A Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) önálló tevékenységét a gabonatermelõk, a vetõmag-elõállítók, a nemesítõk, a kereskedõk és a feldolgozók egyetértésével, valamint a magyar mezõgazdaság fejlõdését fontosnak tartó civil szakmai szervezetek széles körû erkölcsi és anyagi támogatásával végzi.

A Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) 9 tagból áll, a tagokat az alapító társadalmi szervezetek delegálják 3 évre: a Gabonakereskedõk A FIT létrehozóinak konkrét célja a nagy vetésterületû gabona és olajos növények posztregisztrációs kísérleteinek megvalósítása. Kezdetben a kukorica és õszi búza, a késõbbiekben a napraforgó és az õszi káposztarepce kísérleteinek rendszerbe állítása.

• Kukorica 13 helyszínen 44 hibrid, Szombathely, Pölöske, Tordas, Eszterágpuszta, Monor, Székkutas, Debrecen, Iregszemcse, Kaposvár, Gyulatanya, Jánoshalma, Mezõhegyes, Bábolna.

• Búza 7 helyszínen 33 fajta, Iregszemcse, Jászboldogháza, Kompolt, Székkutas, Szombathely, Bábolna, Mosonmagyaróvár.További információ:

[email protected] 

www.gabonatermesztok.hu