MENÜ

Citrex - avagy az új, hatékonyés gazdaságos megoldás a patogén kórokozók visszaszorítására

Oldalszám: 76-77
2014.04.09.

Itt a nyár, a meleg. A kórokozó mikroorganizmusok könnyebben túlélik, ha kikerülnek a gazdaszervezetbõl, ahol szaporodhatnak. Legyen az bélsár, legyen az gazdasági állataink takarmánya az etetõ szélén nyállal, vízzel keveredve, a túléléshez szükséges ideális hõmérsékletet a természet biztosítja.

 

 

A meleg ellen gazdasági állataink szervezetének nincs igazán megfelelõ stratégiája. A zsúfoltság, levegõmozgás hiánya, vagy túlzásba vitele, az étvágy romlása és egyéb nyári melegekkel együtt járó problémák az alkalmazkodóképességet maximálisan igénybe veszik.

Akár egy hét kánikula, amit nem tudunk kezelni, tönkreteheti fél év munkáját, befektetett pénzünk várható hozadékát semmivé teheti.

Sertés, nyúl, baromfi fajoknál eredményesen használható a Citrex többek között a következõ betegségek esetén:

• Sertés dizentéria…

• Nyúl coccidiózis…

• Baromfi e. coli, szalmonella…Mi is a Citrex?

A Citrex szerves, biológiai úton lebomló vegyületek keveréke, amely rezisztencia kialakulása nélkül pusztítja el a patogén mikroorganizmusokat és a hasznos mikroflórát nem károsítja.Hol használható?

• Emésztõtraktuson keresztül, a takarmányba vagy ivóvízbe keverve,

• légzõapparátuson át, a légtérbe porlasztva,

• felületen, ha tisztítás után fertõtlenítünk vele (vágóhidak, istállók).Hogy használható?


Ivóvízben és takarmányban. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a Citrex minden takarmány összetevõvel kompatibilis és nem idéz elõ nemkívánatos antagonista hatásokat. Ezzel szemben, számos takarmány összetevõ hatékony mûködését segíti elõ: antibiotikumok, probiotikumok, savanyítók, növényi takarmány kiegészítõk, enzimek.

Az állatfajok közül kettõvel foglalkoznék részletesebben.

1. Baromfi:

Az Európai Unió 2001 óta foglalkozik, hogy komolyan átértékelje a mikrobiológiai szabályozások eddigi rendszerét. Ez az 5 éve tartó folyamat és 19 átvitázott változat után végül is 2006. január 1-tõl hatályba lépett a tagországok küldöttei számára is betartható 20. változat. A törvényalkotó a következõ elveket tartotta szem elõtt (178/2002/EK):

• az emberi élet magas szintû, közösségi szinten egyöntetû védelme,

• a biztonságos és egészséges élelmiszerek szabad áramlásának elve.A zoonozisok közül pusztán a szalmonella az Unióban 160 000 embert fertõz meg, amelybõl 200 végzõdik halállal. Értelmetlen és kikerülhetõ.

2007. 04. 03., az EU pármai székhelyû élelmiszer-biztonsági hivatala (EFSA) nyilvánosságra hoz egy egyébként internetrõl is letölthetõ tanulmányt (http://www.eurohirek.hu):

Az Európai Unióban mintegy negyedükben szalmonella fertõzöttek a húsértékesítésre tenyésztett csirkeállományok. A tanulmány szerint uniós átlagban az állományok 23,7%-nál bukkantak szalmonella nyomára. Svédországban ez a szám nulla, itt találták a legkevesebbet, a legtöbbet 68,2%-ot Magyarországon mutatták ki a levágás elõtt vizsgált élõ csirkéknél.

Németh Antal, a Baromfi Terméktanács szakértõje az MTI-nek adott nyilatkozatában esetlegesnek nevezte a felmérést: mint mondta, a vizsgálati eredmények rendkívül különbözõek lehetnek attól függõen, hogy a baromfi levágása elõtt mikor, és honnan vettek mintát.Összefoglalva:

1. Az Európai Unió, aminek tagjai vagyunk, komolyan gondolja a szalmonella gyérítést, mentesítést.

2. Olyan pozícióban vagyunk, ahol komolyan kell foglalkozni ezzel a témával, piaci helyzetünk megtartása végett.A Citrex Clostridium, E.Coli fajok ellen is hatékony, ami az antibiotikumokról ez már nem mindig mondható el. 125(–800) ppm mennyiségben gátolja a baktériumok szaporodását, 600(–1500) ppm gyakorlatilag minden ismert káros mikroorganizmust írt (baktériumok, gombák, vírusok).

Szalmonella fajok esetében ezek a szintek a következõképpen alakulnak: szaporodást gátló hatás 125 ppm, 400 ppm gyakorlatilag elpusztítja.Gyakorlati tapasztatok alapján a következõ rendszert ajánlom:

Takarmányba keverve 125(–300) ppm Citrex por:

Broiler takarmányokba, pulyka elõnevelésben, tojó állományok elõnevelésében végig. Így az egyéb hozamfokozó hatásokkal együtt, gyakorlatilag a jó kezdõfeltételek biztosításával jól elindított állományok, a Citrex költségének többszörösét is hozhatják a szalmonella gyérítésen kívül.

Ivóvízbe keverve 125 ml/m3 (–1500 ml antibiotikus hatás 6–36 órán belül) Citrex folyadék:

Broiler állományt végigvittük a takarmányba kevert Citrex-szel, pulyka utónevelés: 12. élethétig a takarmányba keverve, utána a vágás elõtt 7 nappal elkezdeni az itatást, mind a nõ, mind a hímivarnál. Tojóállományoknál a tojóidõszakban hetente 3 napig elégséges a szalmonellaszint kézbentartására.

Ezen kívül természetesen ahány hely, helyzet annyiféleképpen kell és lehet alkalmazkodni hozzá, amelyhez hozzájárul a Citrex rugalmas felhasználhatósága.A Citrex rugalmassága

• Az antibiotikumok helyettesítése, rezisztencia kialakulásának veszélye nélkül;

• nincs olyan alkotórésze, ami tiltott vagy várakozási idõt igényelne;

• mennyisége minden különösebb következmény nélkül változtatható.

A megelõzõ adagok utáni több, mint tízszeres mennyiségek alkalmazását a jelenlegi magyar piaci igény vetette fel. A kezelésekre és a problémák megszüntetésére ugyanis nagyobb a kereslet, mint a megelõzésre. A Citrex-et – mivel várakozási idõ nincs – vágásig lehet itatni sertéseknél, a dizentériás, amúgy is már szinte mindenre rezisztens hízóállománnyal. Még mindig olcsóbb, mint a várakozási idõben (abbahagyott antibiotikum adagolás a vágás miatt) az elpusztult állatok értéke és megsemmisítésének költsége. Hasonló problémákat old meg antibiotikumra nem vagy csak rosszul reagáló hasmenések megszüntetésénél, baromfiállományoknál. Utónevelt (12 élethetes) pulykaállománynál használtuk sikerrel, légúti fertõzés ellen levegõbe porlasztottuk a tizedére felhígított Citrexet.

Szükségesnek tartottam ezeket a példákat leírni:

• mert a magyar csapat tapasztalatai,

• mert magyar termelõknél, vásárlóknál az utóbbi egy év tapasztalata,

• mert gyakorlati tapasztalatokkal támasztja alá a Citrex általános hatásait,

• mert felhívja a figyelmet a megelõzés fontosságára.Összefoglalva:

• a szer nem felszívódó, ott hat, ahol érintkezik a kellõ töménységben a kórokozókkal,

• szinte bármikor bármivel keverhetõ,

• környezetet nem károsítja,

• segíti hasznos mikroflóra megtelepedését, optimalizálja a táplálék felszívódást,

• rezisztencia kialakulása nélkül bármikor használható,

• élelmezésügyi várakozási idõ nincs,

• állatorvosi rendelvény nélkül felhasználható,

• szabadforgalmú takarmány kiegészítõnek minõsülõ szer.Ne felejtsék, s mindig tartsák az emlékezetükben, hogy a szalmonellák ellen és más a bélben szaporodó, az emésztés egyensúlyát felborító mikroorganizmusok ellen megfelelõ választ tudunk adni a Citrex-szel.Hartmann Tamás,

Delacon Biotechnika Kft.

+36-20/932-62-50Néhány szó a Citrex filozófiáróla sertéstenyésztés tükrében


A sertéstenyésztésnél fontos alkalmazási terület: a szopós malacok szájába közvetlenül 2 ml 10%-ra higított Citrex liquidet juttatunk. Az elletõben a kocák hasmenését, étvágytalanságát (Fresta F Conc. hatását erõsítve, de önmagában is a Citrex) 150 g/t takarmány Citrex por, vagy ivóvízbe juttatott Citrex liquid szintén sikeresen oldja meg. A koca által ürített korokozó mikrobákat ez a mennyiség eredményesen gyéríti, így az elletõben a szopós malacok korokozó mikroba felvétele kezelhetõ mértékre csökken. A választást követõen elõforduló hasmenéseket is antibiotikum alkalmazása nélkül tudjuk kordában tartani. A hízlalási fázist így egy nem „agyongyógyszerezett”, minden antibiotikumra rezisztens korokozókkal együtt élõ hízóval kezdjük. Egy esetleges hasmenés esetén a hizlalási fázisban lévõ állománynál a kezelés milyenségét nem a kényszerpálya dönti el, hanem végiggondolható, hogy mit alkalmazunk antibiotikumot, vagy az eddig is bevált Citrexet? Vágásérett, 100 kg átlagsúly feletti hízóknál ez nem is lehet kérdés. A szállítás pillanatáig elõttük lehet a Citrex-szes takarmány vagy ivóvíz, nem kell a szállításból visszamaradt állatokat külön etetni, itatni, a szállítás idõpontjába is eldönthetem, melyik állat marad, és melyiket vitetem el…