MENÜ

Az FVM rendkívül gyorsan reagált

Oldalszám: 9
2014.04.10.

Módosították a gépvásárlási pályázatok beadási határidejét

 

 


Újabb civil szervezettel mûködhet együtt a jövõben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, hiszen néhány hónapja megkereste a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. A szövetség tagjai a magyarországi mezõgazdasági eszköz- és gépforgalomból, összesen a piac 90%-át fedik le, közöttük olyan nagy cégek szerepelnek, mint az IKR Zrt., a KITE Zrt. vagy az AXIÁL Kft. A szövetség elnökével, Nagy Miklóssal beszélgettünk, akit a cége telephelyén, a Szegána Kft.-nél kerestük fel, Szeged-Kiskundorozsmán.

Mondana néhány szót a Mezõgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségérõl?

A szövetség kilenc éve alakult meg. Jelenleg 86 tagunk van, amelyek közül mindenki gépkereskedelemmel, gépértékesítéssel foglalkozik. A kereskedõink – akik elsõsorban a hazai, a magyarországi piaci igényeket kívánják kielégíteni –,

a különféle elõírások miatt nehezen tudják kiszolgálni a vevõiket, a magyar gazdákat. Így amikor megalakultunk fõ célkitûzésünk az volt, hogy együtt összefogva képviselhessük a szakmát és nem utolsó sorban a magyar termelõket, hiszen minden kereskedõnek létérdeke, hogy a vevõivel jó és hosszú távú kapcsolatot tudjon kialakítani.Milyen nehézségek merülnek fel annak ellenére, hogy ma már az Európai Unió tagállama vagyunk?

A közösségi szabályozás nem terjed ki minden egyes tagállamra, így minden országban más és más jogrendszer mûködik. Nálunk Magyarországon igen szigorú például az elsõ forgalomba helyezés, amelyet az új gépek esetén csak a KPM-nél lehet megcsinálni. Példaként hozhatjuk fel a traktorok és pótkocsik, vagy a vonószerkezeteket, netán a pótkocsik hidraulikus fékrendszerét, amit minden esetben nekünk át kell alakítatni, vagy eleve légfékes rendszerrel kell legyártatni. Ezek az átalakíttatások többletköltségbe kerülnek, idõigényesek.

Ám lassan megindult a változás is, és örömmel jelenthetem be azt, hogy a vizsgáztatásban már új számítógépes rendszerre átállva a korábbi két, három hónapos várakozási idõ két, három hetesre csökkent, így hamarabb kerülhetnek ki a gépek a termelésbe, ami nem csak nekünk, hanem a termelés számára is fontos…Úgy tudjuk, hogy felkeresték az FVM-et? Milyen ügyben és milyen kéréssel fordultak a szakminisztériumhoz?

Ebben az évben a kertészeti gépek támogatására írtak ki pályázatot. Ez a magyar gazdáknak óriási lehetõség és nekünk kereskedõknek is persze, de egyben nagy felelõsség is. Az általunk forgalmazott gépeknek a lehetõ legjobbaknak kell lenniük árérték arányban, hogy ügyfeleink megelégedetten álljanak be esténként a gépszínekbe. A kiírásban idén a megkötés csupán a teljesítményben volt, ami nem haladhatta meg a 100–105 lóerõt. A katalógust böngészve hamarosan azonban égni kezdtek a vonalak, mert valami hiba folytán néhány típus kimaradt a támogatott gépek körébõl, holott mind teljesítményben, mind felhasználhatóságban ott lett volna a helyük. A szövetség ezt követõen összegyûjtötte a kimaradt gépmárkákat és kérelemmel fordultunk a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, hogy vizsgálja meg a meghirdetett pályázatot. A minisztérium rendkívül gyorsan reagált is és már helyesbítették a pályázható gépek körét. A beadási határidõt pedig meghosszabbították május 30-ig.Korábban együttmûködtek-e a minisztériummal, milyen terveik vannak?

Nagyon örülünk, hogy a levelünk miatt átnézték és bõvítették a megvásárolható, támogatás alá kerülõ gépek körét, hiszen ez azt jelenti, hogy számon tartanak bennünket. Eddig is nagyon jó kapcsolatban álltunk az FVM Mûszaki Intézetével és igazgatójával, Dr. Fenyvesi Lászlóval. A szövetségünkben rengeteg magasan kvalifikált gépészmérnök, agrármérnök dolgozik, akik nemcsak a gépeket ismerik jól, hanem a hozzánk forduló gazdák, termelõk elvárásaival is tisztában vannak. Ismerik a különféle növények termesztés technológiáját. Mi nagyon bízunk benne, hogy más szakmai szervezetek együttmûködése nyomán a jövõben a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége között jó együttmûködés, jó munkakapcsolat alakulhat ki.Szilágyi Bay Péter