MENÜ

A vízszintes tengelyû MasterCut szárzúzók mezõgazdasági és kommunális alkalmazhatósága

Oldalszám:
2014.04.10.

A Vogel-Noot márkájú MasterCut szárzúzókat az elektronikusan kiegyensúlyozott rotorok, az erõs és fokozatmentesen oldalra tolható függesztõkeret, extra erõs hajtómû valamint a minõségi anyagok jellemzik.

Ennek köszönhetõen a tavalyi évben a Vogel-Noot szárzúzója a több, mint 100db eladott szárzúzóval a piac meghatározó szereplõje lett és ami még ennél is fontosabb a gazdák és erdészek körében rendszeresen bizonyítja azóta is a sokoldalúságát.

Szárzúzókról, azon belül pedig a szántóföldi szárzúzókról egyre kevesebb szó esik napjainkban, köszönhetõen az új fejlesztésû, kombájnokra szerelt kukorica adaptereknek, melyeknek a gyakorlat során természetesen nagy jelentõségük van. Ezen adapterek után elméletileg már nem kell a szárzúzónkkal végigmenni kukorica vagy napraforgó tarlón, hogy könnyedén mûveljük utána a területet.De, ahogy szokták mondani: az ördög a részletekben lakozik. A kukoricák nagy része hazánkban is sajnos fuzáriumtól és a molytól fertõzött. És a szárzúzók jelentõsége itt mutatkozik meg igazán. Ugyanis azokon a területeken, ahol az aratás után a szármaradványt vízszintes tengelyû szárzúzóval apróra lezúzták, lényegesen kevesebb az utónövényben a fuzárium gomba, mint a kombájnra szerelt szárzúzó esetében. A kombájn szárzúzója ugyanis nem képes olyan apróra zúzni a növényt, mint a vízszintes tengelyû szárzúzó és a hosszabb szármaradványokban, az elhalt növényzeten probléma nélkül áttelelnek a károkozók, komoly terméscsökkenést eredményezve a gabonában. Különösen fontos ezt kiemelni mikor a kukorica-búza vetésforgóját alkalmazzuk. Ilyenkor nagyon kevés idõ áll rendelkezésre a kukoricaszár lebomlására. Ha viszont a tarlónkon vízszintes tengelyû szárzúzót alkalmazunk, akkor esélyt sem hagyunk a gombás fertõzések túlélésére, mert az apróra összezúzott szár könnyedén és gyorsan le tud bomlani a talajban.

 

 


 


 


 

 

A moly kártétele sem utolsó mikor monokultúrában termesztjük a kukoricát, hiszen a kukoricaszár cellulóz rost tömege kellõ szigetelést, ezáltal meleget ad a moly lárváknak az áttelelésre, komoly szárszilárdsági valamint kukoricacsõ minõségi romlásához vezetve. Ilyen esetekben van még nagyobb létjogosultsága a vízszintes tengelyû szárzúzóknak, hiszen ezek a gépek képesek a legtökéletesebb száraprításra. Az ezen elven mûködõ gépek lényege ugyanis, hogy minél tovább tartsák a zúzandó növényt a rotortérben, hogy ezáltal minél egyenletesebb és finomabb aprítást tudjon végezni. Amikor a rotortérben kétszer háromszor átfordult a szármaradvány és egyenletesen apró „mulcsot” képeztünk, akkor a további feladata a gépnek, hogy egyenletesen szétterítse a növényi maradványokat elõsegítve a jobb és gyorsabb lebomlását a növénynek. További elõnyük még a függõleges tengelyû szárzúzókkal szemben, hogy a rotorokon lévõ kalapácsoknak (az íves kialakításuk végett) szívó hatásuk van, ezáltal a dõlt vagy letaposott (hattyúnyak) szárakat is képes a rotortérbe azaz a kalapácsok elé „szívni”, így még egyenletesebb munkát sikerül elérniük. Erre a kitûnõ minõségû szárzúzásra a Vogel-Noot a TST magasépítésû szántóföldi szárzúzó családját ajánlja, mely nagy átmérõjû támasztókerekekkel, állítható hátsó fedéllel és terelõlemezekkel van felszerelve. A gép 1.6m munkaszélességtõl 4m–ig merev vázas kivitelben készül, de 3.2m-tõl 6m-es változatig hidraulikusan összecsukható vázzal is lehet kérni.Mire is tudjuk még használni a szárzúzónkat? Felmérések szerint a magyar gazdák döntõ hányadának van a kezelésében erdõ vagy frissen telepített csemete. Ezen területeknél, de inkább a csemetéknél fontos követelmény a gyommentesítés. A Vogel-Noot ilyen változó területekre ajánlja az SA/L oldalra kitolható szárzúzó típusát.

 

 


 


 


 

 

 

Ez a gép még több technikai megoldást kínál a fent említett TST szárzúzókon felül. Mind standard szárzúzóként, mind oldalt függesztett szárzúzóként is használható. A hidraulikus fordítómûnek köszönhetõen a szárzúzónk a traktor mellett haladva függõleges irányba +90°-tól lefelé -75°-ba képes elfordulni. Ezáltal a gépünk a hagyományos traktor mögötti, illetve traktor melletti szárzúzásra, illetve árokpartok, valamint az utakra- nyiladékokra belógó bokrok függõleges ápolására is alkalmas. A géppel még a villanypásztorok alját is gond nélkül tudjuk kezelni. A rézsû szárzúzónkat felszerelhetjük univerzális késekkel, melyekkel zöld ,lágyszárú növényeket, akár füvet is gond nélkül nyírhatunk, valamint ha erõsebb szárú növényzetet, illetve ha 3-4 cm vastagságú ágakat kell zúznunk (ami egy nyiladék gondozásánál mindennapos), akkor a rotorra kalapácsokat is szerelhetünk. Az egyenetlen talajfelszín követésérõl a teljes munkaszélességben egy támasztóhenger gondoskodik. A rézsû szárzúzók 1.2m-tõl 2.5m munkaszélességben találhatók meg a Vogel-Noot palettáján.

 

 


 


 

 Ez a gép fontos eszköze lehet az erdészeteknek a csemetekertek ápolására, a vadásztársaságoknak a nyiladékok kaszálására, valamint nem utolsó sorban kommunális és vízügyi társaságoknak mindennapos feladataik elvégzésére. Hiszen fontos emlékezni rá, hogy érvényben van a növényvédelemrõl szóló törvény módosítása, amely például a parlagfû elleni védelmet megszigorította és megemelte az ellene való védekezés kötelezettségét. A bírság 20 ezer forinttól 5 millióig terjed, a jogszabályban rögzített sávokban, területtõl és parlagfüves foltnagyságtól függõen.

 

 


 


 Természetesen ezen kiemelt 2 típuson felül a Vogel-Noot palettáján még több szárzúzó található, az egészen kis munkaszélességû 20-30Le-s traktorok által vontatható TK típusoktól kezdve az MU és TSA szériákig, melyek már kombinált mellsõ és hátsó függesztéssel rendelkeznek Ezek a gépek alkalmasak a gyümölcsösökben a venyige valamint parlag, és zöldnövényzet zúzására is.

 

 


 

 

A Vogel-Noot márkájú MasterCut szárzúzókat az elektronikusan kiegyensúlyozott rotorok, az erõs és fokozatmentesen oldalra tolható függesztõkeret, extra erõs hajtómû valamint a minõségi anyagok jellemzik. Ennek köszönhetõen a tavalyi évben a Vogel-Noot szárzúzója a több, mint 100db eladott szárzúzóval a piac meghatározó szereplõje lett és ami még ennél is fontosabb a gazdák és erdészek körében rendszeresen bizonyítja azóta is a sokoldalúságát.Vági Zs.