MENÜ

Kalászos gabonáink védelme - bõvülõ választék

Oldalszám: 15
2014.04.10.

A 90-es évek közepéig a kalászosok gombaölõ szer piacát lényegében az azolok csoportjába tartozó hatóanyagok és kombinációik uralták.

A strobilurinok megjelenésével és gyors elterjedésükkel ezek a készítmények némiképp háttérbe szorultak. Ma a rezisztencia kialakulásának megelõzésére és bizonyos betegségek esetében a megfelelõ hatékonyság megtartása érdekében újra reneszánszukat élik a különbözõ triazolokat, imidazolokat tartalmazó fungicidek.A Makhteshim Agan az idei évtõl egy új gombaölõ szerrel, a 200 g/l tebukonazolt tartalmazó Orius 20 EW nevû készítménnyel bõvítette a kalászos gabonát termesztõ gazdák által felhasználható gombaölõ szerek körét.

A hatóanyag jól ismert, széles hatásspektrumú. Õszi és tavaszi kalászosokban egyaránt felhasználható. Kiemelkedõ hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat, rozsda és szeptóriás betegségek ellen. Kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik. A javított formulációnak köszönhetõen már 1 l/ha dózisban is hatékony (1. ábra).

 


 Az Orius 20 EW nekrotróf kórokozók ellen (pirenofóra, fuzárium) szintén hatékony (2. és 3. ábra). Ezen betegségek ellen a védekezéseket célszerû a kalászhányás–virágzás kezdete körüli fenológiai stádiumra idõzíteni. Mindkét betegségcsoportnál fontos az idõzítés. Kalászfuzárium elleni kezelés esetén ügyeljünk a megfelelõ fedettségre is erre alkalmas szórófej választásával.

 


 


 

 Továbbra is a termelõk rendelkezésére áll a Makhteshim Agan palettáján a Bumper 25 EC (250 g/l propikonazol). Felhasználása a kalászosok korai stádiumában javasolt. Lisztharmat és rozsdák fertõzésekor egy gyors és gazdaságos megoldást jelent. Hatóanyaga gyorsan felszívódik és a fiatal levelekbe szállítódik, ezáltal képes a már bekövetkezett fertõzést blokkolni, illetve egy újabb fertõzést megakadályozni.

Hatásmódját tekintve szintén szterolok bioszintézisét gátolja az imidazolok csoportjába tartozó prokloráz. A Mirage 45 EC jó pirenofóra és fuzárium elleni hatékonyságával megfelelõ kiegészítõje a Bumper-nek. A két hatóanyag (propikonazol és prokloráz) gyári kombinációja, a Bumper Super a kalászosok legfontosabb gombabetegségei ellen átfogó védelmet nyújt. Mind lombvédelemre mind pedig a kalász védelmére felhasználható. Ha egyetlen kezelést tervezünk akkor célszerû azzal a zászlóslevelet védeni. Kétszeri kezelés esetén bokrosodás–szárbaindulás környékére idõzítsük az elsõ kezelést, majd kalászhányás–virágzás kezdete körül a másodikat. A jelenlegi gabona-felvásárlási árak mellett megtérülõ befektetés a termés védelme!

A Makhteshim Agan – a legtöbb cég gyakorlatától eltérõen – önálló hatóanyagokat is forgalmaz (Orius, Bumper és Mirage). Ezzel lehetõséget kínál Önöknek arra, hogy az idõben felismert és beazonosított betegségek ellen célzott kezeléseket alkalmazzanak. Komplex kóroktani probléma fellépése esetén pedig használhatják a hatóanyag-kombinációval rendelkezõ Bumper Super készítményünket. Ezzel a kibõvült választékkal minden problémára egy kiváló ár-érték arányú megoldást tudunk nyújtani, ami a jó termés, ezáltal az elérendõ többlet-profit záloga.

Eredményes gazdálkodást kívánunk!Dr. Lukács Domonkos, fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.