MENÜ

Harmónia a növény, a természetés a kezelések között

Oldalszám: 10
2014.04.11.

A tavaszi munkák során a megfelelõ fejtrágyák és a Wuxal® Réz kijuttatásával, valamint a gyomkonkurencia gyors kikapcsolásával (Aurora®) már megtettük az elsõ lépést a növény töretlen fejlõdése érdekében.

A következõ - a termés minõségét és mennyiségét javító lépés – a gombabetegségek és a rovarkártevõk elleni védekezés az okszerû növénytáplálással kiegészítve.A februári pár napos, szokatlanul magas hõmérséklet a korán elvetett állományokban a lisztharmat fertõzés tüneteinek megjelenését hozta magával, ami ellen már korán védekezni kellett. A márciusi borongós, esõs idõjárás, az állandó magas páratartalom viszont a helminthosporiumos betegségek korai megjelenését okozta, melyeknek az alsó levélszinten tartása csak több kezeléssel lehetséges. A gombaölõ szeres védekezések idén is biztosan megtérülõ befektetések, azonban nem mindegy, hogy milyen terméket választunk.

 


 A növény számára minden növényvédelmi kezelés valamiféle stresszt okoz. Ez halmozottan igaz azokban az esetekben, amikor gombaölõ szert, rovarölõ szert, lombtrágyát és egyéb adalékanyagokat együtt juttatunk ki. Ilyenkor még akár csúnya levélperzselések is elõ szoktak fordulni, fõként, ha a növény epidermisze a sok esõ hatására felpuhult. Válasszunk tehát olyan készítményt, amely a biztos biológiai hatás mellett a növény számára a legkíméletesebb.

Az Eminent® 125 SL speciális vizes bázisú, tehát szerves oldószer nélküli formulációja lehetõvé teszi a rovarölõ szerekkel és a magas minõségû lombtrágyákkal való biztonságos keverhetõséget, ezzel csökkentve a késõbbi meleg idõszakban a perzselés veszélyét. A betegségek elleni hatékonysága a többi triazol típusú készítményhez hasonló. Dózisa az érzékenyebb lisztharmat és rozsda ellen 0,8 l/ha, míg a szeptóriás és helminthospóriumos levélfoltosságok ellen 1,0 l/ha. A fuzárium ellen a szercsoportra jellemzõ jó mellékhatásának köszönhetõen a célzott, virágzáskori permetezéssel védekezhetünk szintén az emelt 1,0 l/ha-s dózissal. Kiváló hatékonysága mellett a készítmény a piacon talán a legjobb árpozícióban helyezkedik el versenytársaihoz képest.

2007-ben sokan feltették a kérdést: megéri-e az ilyen száraz idõjárási viszonyok mellett az intenzív technológia(lombvédelem+lombtrágyázás)?

A választ erre a kérdésre a DATE 2007-ben végzett vizsgálatai adják meg, melyben jól látható, hogy a Magyar Kwizda „Táplálunk és védünk” Programjával jelentõs termésnövekedést, ezzel árbevételt, és végül profitot tudott biztosítani.

Miért hozhat az intenzív gondoskodás szélsõséges idõjárási körülmények között is többlet termést? A választ Dr. Pethõ Menyhért Növényélettan címû könyvében találhatjuk meg:

„Az anyagcsere intenzitása hatással van a vízmegtartó képességre, ugyanis a haldokló, vagy elhalt növényi szervek hamarabb elveszítik víztartalmukat, mint az élõk, így ha a légzés valamilyen formában gátolt (pl.: gombafertõzés), a szövetek gyors vízvesztéssel válaszolnak. Ezért a légzés fenntartása és fokozása a növények vízmegtartó képességére jelentõs hatással van, így tovább marad a szervekben értékes nedvesség a termésképzéshez, amely a mennyiség növekedésében és a minõség javulásában jelentkezik a gazdálkodó számára. A hõmérséklet emelkedésével a növények gyökér/hajtás aránya megváltozik, és a gyökértömeg csökkenését eredményezi. Ez a fokozott víz- és tápanyag felvételének, a hajtás fokozott növekedésének és a két szerv között az asszimilátákért folyó versengésnek a következménye.”

Emelkedõ hõmérséklet hatására a fejlõdésben lemaradó gyökértömeg a megnövekedett hajtástömeget már nem tudja csak korlátozott mértékben vízzel- és tápanyaggal kiszolgálni. Ilyenkor a leveleket célzott kezeléssel, vagyis levéltrágyázással kell az értékes tápanyagokhoz juttatni. A 100%-ban vízoldható Agriplant® Kalászos mûtrágya (20-5-10+0,5 Cu+mikroelemek) magas nitrogéntartalmának köszönhetõen javítja a növény növekedési erélyét, megnövelt réztartalma a fotoszintetikus aktivitást növeli. Mivel a mûtrágya oldat semleges pH-jú, így kiválóan keverhetõ bármely fungiciddel. Más, karbamid-foszfát alapú mûtrágyák, erõsen savas oldatot képeznek és ezzel a gombaölõ szerek akár 20–30%-os hatáscsökkenését is okozhatják!

Az „i”-re a pontot a levéltetvek és a vetésfehérítõ bogárlárvák és imágók elleni rovarölõ szeres kezeléssel tehetjük fel. A Fury® 10 EC kiváló taglózó hatású piretroid, mely biológiai aktivitását a hatóanyagban lévõ optikai „R” izomerek magas arányának köszönheti. Már nagyon alacsony, 0,075–0,1 l/ha dózisban is kiválónak mutatkozik hatása, és hektárköltsége is igen versenyképes, nem több, mint 13 kg búza ára!

Az odafigyelés, a növénykímélõ gondoskodás és védelem, az okszerû tápanyag utánpótlás bizonyosan az idén is meghozza a várt minõség- és mennyiségi növekedését, mely a profit emelkedését fogja Önnek jelenteni, a „Táplálunk és Védünk” Program alkalmazásával.Dr. Antal Anikó

Magyar Kwizda