MENÜ

Az Odisys Bt. 2007 tavaszán kibõvítette a forgalmazott márkák körét

Oldalszám: 65
2014.04.10.

A tarlóhántás, a lazítás és a szántás ideje következik. A gépek teljesítmény növelésérõl néhány gondolatot szerenénk megosztani önökkel.

 

A mechanikus adagoló tuning

Külföldi, nagy tapasztalatokkal rendelkezõ partnerünk segítségével elérhetõvé tudjuk tenni ügyfeleink számára a mechanikus vezérlésû adagolóval rendelkezõ gépek speciális teljesítménynövelõ hangolását.

A hangolás során a gyári értékeknek nemcsak a mennyiséget, hanem a befecskendezési idejét is megváltoztatjuk. Ez az alapja a tuninghangolásnak, amelyet mi optimalizálásnak nevezünk. A traktormotorok még nem változó geometriájú turbói kellõ levegõ és ezáltal kellõ oxigén biztosítására képesek. Sok márkánál elõfordul az is, hogy a motorok teljes mértékben megegyeznek, és csak az adagoló beállítási értékeiben térnek el egymástól. Következésképpen az adag növelésével nõ a nyomaték, a lóerõ, és a motor karakterisztikája is megváltozik. A rászabályozást olyan helyen kell elvégeztetni, ahol lehetõség van a speciális beállítások és a finom korrekciók elvégzésére.

A hangolást a nyugat-európai partnerünk végzi, így a tuninghangolás lebonyolításának ideje kb 10–14 nap. Az adagolók élettartamára ez nincs hatással, a gép a teljesítménye így 6–15%-kal növelhetõ maximálisan.

Chip tuning

A motorokban rejlõ kihasználatlan teljesítménytartalékot teszik kihasználhatóvá a chip tuningok, amelyek elsõsorban az elektronikusan vezérelt adagolókkal rendelkezõ motorokhoz és a common rail motorokhoz alkalmazható lehetõségek. A speciális, kifejezetten katonai alapanyagokból épített chip tuning készleteink a hosszú élettartamukkal és állítható teljesítmény-rásegítési lehetõségükkel tûnnek ki, ezáltal biztosítható, hogy akár –40-tól +120C°-ig változatlan beállítási értékeket produkáljanak.

Pillanatnyilag csak az ODISYS által forgalmazott Optiopower® készlet rendelkezik a mezõgazdasági és ipari alkalmazásra hangolt tulajdonságokkal.

A teljesítménynövelés ezen módszerei megváltoztatják a befecskendezett üzemanyag mennyiségét és idõzítését, az égéstérbe érkezõ levegõ mennyiségét. Ezáltal az égés egyrészt jobb hatásfokú lesz, másrészt a beérkezõ többlet üzemanyag-mennyiség hatására nagyobb teljesítmény érhetõ el. Nagyobb lesz a motor teljesítménye (kW), valamint nagyobb nyomaték leadására lesz képes, amely mellett nõ a nyomatéki rugalmasság. A motor alacsonyabb motorfordulatszámon is képes leadni a kívánt teljesítményt, és alacsony motorfordulaton is nyomatékos lesz.

A common rail motorok készletei plug and play kivitelûek Ezek esetében abszolút bontásmentesen lehet a teljesítményt növelni. A csatlakozók a gyári mûanyag dugaljak ellenpárjai. A tuningkészletek megvásárlása esetén helyszíni beszerelést is vállalunk, sõt a fékpados visszamérést is biztosítjuk ügyfeleink igényeinek megfelelõen. Bármely kiegészítõ chip tuning dobozt hangolni kell az adott motorhoz. A megrendeléstõl számított 1–2 hétre van szükség a beszerelés megvalósításához, ez után a készlet számára „tanulási idõ” szükséges (1–2 üzemóra).

Ha az üzemeltetés során esetleg azt tapasztaljuk, hogy elegendõ a teljesítmény, de gyakran kell visszakapcsolnunk, mert leesik a fordulatszám, vagy esetleg a gép nem képes a fordulatot visszaszerezni, akkor ilyen esetekben már érdemes elgondolkozni a teljesítménynövelésen, hiszen „csak 10–15 LE” kellene, hogy a váltót megkímélhessük a folyamatos le- és felkapcsolástól. A terhelés alatti váltásokkor a traktor csúsztatja a lamellákat, amely rövidíti azok élettartamát.

Az ODISYS Optiopower® készletei segítségével a motorokat precízen, az ideális teljesítményszintnek megfelelõen lehet beállítani, a beépített potenciométer segítségével. A beállításhoz minden esetben érdemes igénybe venni a fékpados beállítást.

Nem csak a traktorok teljesítményét érdemes optimalizálni, sok esetben kombájnok és rakodógépek teljesítménye sem elegendõ. A leesõ fordulatszám a rázóládák sebességére is, így a szemveszteségre is hatással van. Természetesen az Optiopower® a kombájnmotorokhoz is kiválóan alkalmazható.

A készletek sajátossága és egyedisége, hogy csak tényleges teljesítmény felvétel esetén van rásegítés egyéb esetekben nincs, így nincs fölösleges többlet fogyasztás.

A Goldoni traktorok

Megbízható, egyszerûbb felépítésû, közepes árfekvésû traktorok, 21,5–100 LE teljesítménytartománnyal. BASE-20 széria: a TZ 4-K, Rába-15 kistraktorok kiváltására, jobb mûszaki paraméterekkel, kisüzemi, hobbi rendeltetésre, fóliasátrakba, sorközmûvelésre ajánlott, 21,5 LE-s, 2 hengeres, léghûtéses Lombardini Diesel motorral ellátott gép. Állandó összkerékhajtással, független kardánhajtással, elsõ-hátsó differenciálzárral, derékcsuklós kivitel, szervókormánnyal. Frontszerelvénnyel és frontkardánnal is rendelhetõ.

EURO RS széria: univerzális rendeltetésû azonos kerékméretû, 24, 26 léghûtéses és 37, 42 LE-es vízhûtéses Lombardini Diesel motoros változatokban, frontkormányos és törzs csuklóskivitelben, homlokrakodóval is. Frontszerelvénnyel frontkardánnal is rendelhetõ.

MAXTER széria: 52 LE-s Detroit Diesel. Vízhûtéses motorokkal, 2003-tól rendelhetõ a megfordítható kormányzású REV változat. Kifinomult, elektrohidraulikus vezérlésû emelõmû, 540/750 fordulatúkardán található a gépeken.

Aster széria: hagyományos traktorformájú, rendkívül univerzális gép, 33, ill. 37 és 44 LE-s, vízhûtéses motorokkal. Tipikusan alkalmas kisüzemi gépesítésre, kertészeti, kommunális és állattartó telepi feladatokra. Front emelõmû és kardán mellett kérhetõ a középsõ elrendezésû TLT csonk is. Opcionálisan kérhetõ a kabin klímás kivitelben is.

STAR széria: Ebben a szintén hagyományos traktor formájú családban megtalálhatók alacsony (28 cm hasmagasság) és magas kivitelû gépek (38 cm has magasság), 50–100 LE teljesítmény intervallumban. A csúcsmodell a STAR 100 típus, amely 4 hengeres turbós motorral van szerelve. Elsõ hidraulikával, kardánnal, kabinnal, légfékkel, igény esetén légkondicionálóval szerelten is kaphatók. A széria sajátossága, hogy nem csupán irányváltósak, hanem a váltómû a nyomaték váltó funkciót is tudja. A nagy 2500 kg-os emelõkapacitás szintén egyedülálló ebben a kategóriában. A 2006 évi fejlesztéseknek köszönhetõen rendelhetõ a gépekhez plussz 25 l/min hidraulika kapacitás, mely lehetõvé teszi a hidromotoros hajtással rendelkezõ munkaeszközök stabil üzemeltetését. (x)