MENÜ

Szálastakarmány betakarítás a Kverneland - csoport zöldtakarmány gépeivel!

Oldalszám: 94-95
2014.04.14.

A Kverneland Group a világ egyik vezetõ gépgyártója és szállítója.

A Group-hoz tartozó gépek egyediségükkel és kiemelkedõ minõségükkel széles termékválasztékot kínálnak a gazdálkodók, bérvállalkozók és kereskedõk részére, a talajmûvelés, vetés, növényápolás és a szálastakarmány-termesztés területén.A Kverneland csoporthoz tartozó Vicon és Taarup márkanevek a megbízhatóságot, a kiváló munkavégzést, és a költséghatékonyságot jelentik már több évtized óta a nyugat-európai gazdálkodók számára. Köszönhetõen az elmúlt évek kitartó munkájának, számos honi gazda szerezhetett hasonló tapasztalatokat, ezen gépek használata során. A vevõi elégedettség, a fejlesztési kutatómunka, az öt évtizedes tapasztalat, a piaci igényekre való reagálás és a gyártás minõsége eredményeként alakulhatott ki.

A folyamatos fejlesztések jegyében az elmúlt évben teljes egészében megújult a Vicon körbálázó sora. Ennek eredményeként a fixkamrás bálázók egy teljesen új vezérlõegységet kaptak, mely sokkal több, a bálázáshoz szükséges információt szolgáltat a gépkezelõ felé. Az „AutoPlus” kezelõegység segítségével a bálázás teljes folyamata végigkövethetõ a computeren, valamint az összes beállítás elvégezhetõ a traktorkabinból, a bála nyomás beállításának kivételével. A korábbi RF modelleken alkalmazott külsõ burkolatok kis mértékben korlátozták a szerkezeti egységekhez való hozzáférést. Ezt kiküszöbölve új, a változókamrás bálázókon már korábban alkalmazott oldallemezekkel van ellátva az új RF széria. Ezen lemezek nem csak esztétikai, hanem praktikussági szempontból is felülmúlják elõdjüket. Szerkezeti megoldásait tekintve, a fixkamrás Vicon bálázók megõrizték a már jól ismert egyedi kialakításukat. Ilyen például az „Integral” rotor technológia, amely megjelenése óta a Vicon bálázók egyedi védjegyévé vált. Ennek a technikai megoldásnak a lényege abban rejlik, hogy a rendfelszedõ utáni térben elhelyezkedõ terelõ csigák és az adagoló fülek egy tengelyre kerültek, így nagymértékben leegyszerûsödik a hajtáslánc, a terménynek rövidebb utat kell megtennie a bálakamráig, valamint kevesebb lánc és lánckerék szükséges a rendszerhez. A Vicon gyár mindhárom fixkamrás bálázója azonos, 1,25 × 1,20m méretû bálákat készít. Az RF 119-es típus egyszerû, kompakt kialakításával, 1,67 m-es rendfelszedõjével a kisebb gazdaságok tökéletes választása. Az 1,85 m-s rendfelszedõvel és „Integral” rotorral ellátott RF 2121-s típus széleskörû felhasználhatóságával, a közepes üzemméretek igényeit elégíti ki. A Vicon fixkamrás bálázóinak csúcsát az RF 2125-ös típusa jelenti, 2,10 m-s rendfelszedõje, dupla ujjas adagoló rotorja – mely lehetõséget nyújt a szeletelõ kések utólagos beszerelésére –, minden körülmények között biztosítja a 100%-os teljesítményt.

A modellfrissítés érintette a változókamrás bálázókat is, ahol is a már jól ismert RV 1601/1901-es típusokat váltotta fel az új RV 2160/2190-es típus. Az RV 2160 bálázóval 0,8 m-tõl 1,6 m-ig, míg az RV 2190 bálázóval 0,8 m-tõl 1,85 m-ig lehetséges bálákat készíteni.

Elõdjéhez képest a legnagyobb változáson a hálókötözõ egység esett át, az eddig a bálázó hátsó részére felszerelt kötözõ a bálázó elejére került át, így biztosítva a kezelõ számára a jobb rálátást. Kötözéskor a hálóadagoló egység sebessége 90%-a a bálaforgási sebességének, így a rendszer állandó feszességet biztosít a teljes hálófelhasználás ideje alatt. Az elõfeszítési áttétel, a legrövidebb és legközvetlenebb adagolási út, valamint a háló szétterülését elõsegítõ spirál alkalmazása együttesen eredményezik a tökéletes hálókötözést. További elõnye a kötözõ egységnek, hogy a normál szélességû hálót is képes ráfeszíteni a bála szélein túlra, vagyis a háló túlnyúlik a bála élein, így biztosítva a még alakhelyesebb bálákat. Az RV széria két kezelõegységgel, a fekete-fehér kijelzõs Focus, és a színes kijelzõs ISO 11783 kompatibilis Tellus monitorral rendelhetõ. A rendszer univerzalitását az adja hogy a bálázó vezérelhetõ egy ISO 11783 kompatíbilis traktor vezérlõ termináljáról, vagy egy másik munkagép kezelõpaneljérõl, ha az is ISO kompatibilis. A Focus kezelõegység megegyezik a Kverneland csoport egyéb munkagépein alkalmazott Focus terminálokkal, ezért ezek szintén cserélhetõek egymás között. A bálakamra kialakítását tekintve megmaradt a 3 db pálcás henger mely az anyag forgásának azonnali megkezdését segíti elõ, mihelyt a termény a bálatérbe lép, ami nagymértékben csökkenti az eltömörítés esélyét. Az 5 db egyenként 215 mm-es, több rétegbõl összeragasztott gumiheveder 90%-ban fedi le a kamraszélességet, ezzel minimalizálva a levélveszteséget. A Vicon körbálázók jellemzõje továbbá, a bálán belüli tömörség állítás lehetõsége, aminek az elsõ kaszálású lucernánál van különös fontossága. Hiszen ha a bálamag tömörségét alacsonyabb értékre állítjuk, a bálázás után, a kazalban is folytatódik a szellõzés, így tehát a nedvesebb termény bebálázására is lehetõség nyílik, minõségi romlás nélkül. Míg tökéletesen száraz termény esetén – réti széna és szalma – már a bálázás kezdetétõl folyamatos a bálatömörítés, ezáltal a bálamagtól a külsõ rétegekig homogén szerkezetû, tömör bálákat tudunk készíteni.

A bálák minél hatékonyabb, és minél kevesebb veszteséggel járó felhasználását segíti elõ a Taarup cég által kifejlesztett 850-es széria számú bálabontó gépcsalád, mely 3 alapgépet foglal magába. A 850-es széria tervezésénél fontos szempont volt a gép szélesebb körben történõ alkalmazhatósága. Ennek érdekében megváltozott a bontódob kialakítása, a kések pozíciója, a kifúvó ventilátor és a ventilátorház kialakítása, így az eltömõdés esélye jelentõs mértékben csökkent, legyen szó kör-, vagy szögletes bálákról. Az új kialakítású ventilátorház alkalmazása lehetõvé teszi a termény kifúvatás távolságának megnövekedését, az alapgépnél 18 m-re, a 310º-ban körbeforduló toronynál 15 m-re. A kések száma variálható 14 db késtõl egészen 42 db késig, így az elméleti aprítékhossz akár 60–90 mm is lehet. A gép újragondolt kialakításának köszönhetõen siló kiosztására is alkalmassá vált, ezáltal az almozás és a takarmányozás mûvelete egy géppel elvégezhetõ, lecsökkentve az almozás, és a takarmányozás idõ- és pénzszükségletét. Az almozásról etetésre történõ átállás egy kar elfordításával végezhetõ el, miáltal a kifúvóventillátor fordulata csökken, ezáltal kíméletesen, kisebb légmennyiséggel juttatja a takarmányt a jászolba vagy a padozatra. Az állattartó telep nagyságától függõen a gép elérhetõ függesztett és vontatott kivitelben, 2, 3, illetve 6 m³-es kivitelben, oldalsó illetve 310º-ban körbeforduló kifúvótoronnyal.

 


 


 

Mészáros Rajmund

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy u. 63.

Telefon: 56/527-014

Fax: 56/240-380

E-mail: [email protected]

www.kvernelandgroup.hu