MENÜ

Pre-, korai poszt- vagy célzott poszt kukorica gyomirtás?

Oldalszám: 30
2014.04.14.

Megtérül-e a cink-lombtrágyázással kombinálva?

 

Az elmúlt évek bõvülõ kínálata a gazdák számára is feladta a leckét, hiszen a különbözõ kombinációk és gyomirtási módok közül választani kell, és egyben azok szélesebb költségskálát is jelentenek. A hagyományos és olcsó atrazin hatóanyag kivonása esetenként új megoldások választása elé állítja a termesztõket. A táblák gyomfertõzöttségét ismerve több gyomirtási modellt is felállíthatunk. Az idõjárási körülmények és a munkaszervezés elõre nem látható kockázatait a gyomirtás idõzítésének rugalmasságával csökkenthetjük.

A könnyen írtható magról kelõ egy- és kétszikûek ellen a hagyományos gyomirtásban az atrazin hatóanyag a terbutilazinnal (Click FL) pótolható. A terbutilazin hatóanyag az atrazin hatóanyagnál kevésbé perzisztens, az eredeti 1000–1500 g/ha azzal hasonló hatásspektrumot kínált, csak magasabb költsége miatt nem szerepelt a gyakorlatban. A gyártók megállapodása alapján 750 g/ha az éves kijuttatható hatóanyag, ezért fõleg a levélen keresztüli hatásához kombinációs partnerre szorul, vagy kiegészítõ kétszikûirtó felülkezelést feltételez a használata. Szelektivitása viszont pótolja az atrazint, így továbbra is alapozhatnak rá a hagyományos alapgyomirtást véletlenül vagy szándékosan megcsúsztató termelõk. Acetaniliddel kombinálva (pl. Guardian® Max + Click® FL) vetés után és korai állománykezelésben is kijuttathatjuk. Ez lehetõvé teszi a bemosó csapadék kivárását, a már kikelt fiatal gyomokhoz igazíthatjuk a kombinációt. A már kikelt kétszikûek ellen 1 l/ha U-46® D Fluid hozzáadásával már a nehezen írtható magról kelõ és az évelõ kétszikû gyomok ellen is hatékonnyá tesszük a hagyományos gyomirtást. Magról kelõ egyszikûek esetén, legkésõbb azok tömeges csírázásáig várhatunk a permetezéssel. Az elmúlt évben a Kwizda korai posztemergens bemutató parcellái az áprilisi-májusi relatív szárazság ellenére is versenyképes hatást mutattak (lásd. 1. kép: Nagyalásony 2007.). A kezeletlen kontrollban, az alapgyomirtásokban és a tartamhatás nélküli célzott posztemergens gyomirtásokban is a legtöbb gondot a magról kelõ egyszikûek (kakaslábfû, muharfélék) okozták. Ez azért is bosszantó, mert amíg a kétszikûek elleni felülkezelés nem túl drága (pl. Mextrol B 1 l/ha kb. 3000 Ft), addig az egyszikûek elleni ismétlés gyakorlatilag megduplázhatja a gyomirtási költséget.

Adott esetben, pl. a napraforgó árvakelés elleni állománykezeléssel akár a teljes gyomirtási költségünket is visszanyerhetjük! Mi szükséges ehhez? Az, ami a termelõk többségének már akaratán kívül is rendelkezésre áll: cinkhiányos szántóföld. A megoldás a már bevált, új (alfa-glükoheptonsav) kelatizáló anyaggal ellátott lombtrágya, a Wuxal® Cink. A hagyományos EDTA kelatizáló anyaghoz képest 20-30%-kal több mikroelemet tud bevinni perzselõ mellékhatás nélkül. A gyakorlati eredmények és a hatósági kísérletek (lásd grafikon) egyaránt azt mutatják, hogy cinkhiányos táblákon, azaz 1-2 ppm talajvizsgálati eredmények vagy fiatalkori 15–20 ppm növényanalízis eredmények esetén nagy biztonsággal 2-3 q/ha többlettermést érhetünk el a Wuxal® Cink 2-3 l/ha dózisával, a kukorica 4-5 leveles korában kezelve. A csövek vizsgálata a csövenkénti sorok számának, tehát a szem/torzsa tömegarányának javulását mutatták, ami jól igazolja, hogy a torzsavirágzat differenciálódását kedvezõen tudja befolyásolni a fiatalkori cinkkezelés. Ez a 2-3 q termés a mai árakon még önálló permetezés esetén is megéri, hiszen a kezelés csupán 3–4000 Ft/ha anyagköltségû. A cink mikroelem felvételét a magas humusz, karbonátosság, foszfor ellátottság egyaránt gátolja, ezért pl. a mészlepedékes csernozjom talajon gazdálkodók a talajvizsgálat 3-4 ppm-es eredményét vegyék határértéknek.

A kedvezõ korai posztemergens gyomirtási módok mellett a fenyércirokkal, tarackbúzával, egyéb évelõ gyomokkal erõsen fertõzött területeken elkerülhetetlen a célzott egyszikûirtó készítmények használata, ahogy az erõs köles fertõzés is lehet az alapgyomirtók ellensége.

A Kwizda idei ajánlatában új lehetõség a tartamhatású célzott gyomirtásra az Accent® (nikosulfuron) + Click® FL kombináció, amit ekkor is erõsítsünk meg U-46® D-vel (3-4 leveles kukorica fejlettségnél kezelve), vagy a már bemutatott Mextrol® B-vel (5-6 leveles kukoricában is teljesen biztonságos).

Tartamhatás nélküli célzott állománykezelésre a Titus® MTG (44 g Titus 25 DF + 0,8 l Mustang) az egyik legalkalmasabb lehetõség, mivel minden nehezen írtható magról kelõ kétszikû gyomfaj – selyemmályva, szerbtövis, vadkender, keserûfüvek, stb. – szerepel a hatásspektrumában és jó hatékonyságú köles és fenyércirok, valamint az évelõ kétszikûek ellen is.

Az évelõ egyszikûvel erõsen fertõzött táblákra a legjobb osztott állománykezelést tervezni. A kétszer fél dózisú Accent® vagy Titus® 25 DF kezelés szintén jól illeszthetõ a kétszikûirtó levél herbicidekkel. Elõször az U-46® D-t vagy a Mustang® -ot, majd 5-6 leveles kukoricában a Click® és Mextrol® B szereket alkalmazhatjuk.

A Wuxal® Cink bármelyik gyomirtóhoz kombinálható, speciális adalékanyagai még a felszívódó hatást is elõsegítik, a permetlé kémhatását semleges irányba tolják. Kifejezetten ajánljuk a törzskeverék készítésekor elõször a tartályba önteni. Az osztott gyomirtások során a lombtrágya dózisát is osszuk meg, hiszen kezdeti gyökérfejlõdést is hasznosan segíti a fiatal növény lepermetezése, illetve a csõdifferenciálódást megelõzve 4-5 leveles korban is fontos a cink, míg 6-7 leveles korban a nagyobb levélfelület nyújt jobb tápelem hasznosulást.

Ne felejtsük, mindig a kukoricatábla leendõ vagy szemmel látható gyomviszonyaihoz válasszuk meg a gyomirtó szert és ne egy gyomirtó szerre akarjuk rákényszeríteni minden tábla eltérõ gyomviszonyait!

Nagyobb területen gazdálkodóknak érdemes a gyomirtási módokat optimalizálni, míg a kisebb területekre biztonságosabban alkalmazhatók a korai, tartamhatású állománykezelések.

Aki pedig szeretne plusz szaldóval gyomirtani, keresse meg azt a 2 q kukoricát, amit a cinkellátás biztosításával most sokan megtalálhatnak.

 


 

 



Fehér Tamás

Magyar Kwizda