MENÜ

Különleges acélok: a piac igényli a jobb minõségû termékeket

Oldalszám: 50
2014.04.14.

Könnyû, tartós, nagy erejû, mégis könnyen formálható – ezek azok a tulajdonságok, amelyek magas minõségûvé és sokoldalúan használhatóvá tesznek egy acélterméket.

 

 

A nagy erejû, különleges, kopásálló acélok lehetõséget adnak a gépipar szereplõinek, hogy újfajta megközelítéssel tervezzék meg gyártott termékeiket, szélesebb körû használatot és jobb minõségû termékeket eredményezve.Ezek a kivételes minõségû acélok felhasználhatók a teherautók felépítményeinek könnyítésére, a munkagépek gémjének tartósabbá tételéhez és a háztartási eszközök élettartamának meghosszabbításához is. Különleges acélokat használnak a szállítási berendezésekben, (elsõsorban az emelvényekben és a tartószerkezetben) az emelõ szerkezetekben (pl. teleszkópos gémeknél), gépkocsi alkatrészekben (elsõsorban a biztonsági szerkezetekben), építési alapanyagokban (pl. homlokzati lemezek), környezetvédelmi és újrahasznosító berendezésben (zúzógépekben és bálázókban), valamint a hûtõberendezésekben.A könnyûség és tartósság különösen fontos ezekben az acéltermékekben. A gépjármûiparban például a cink használata jobb korrózió elleni védelmet biztosít. Az alkatrészek hegeszthetõsége és bevonhatósága pedig javítható, ha vasat diffundáltatnak a bevonó anyagba. A gépjármûiparban emellett rendkívül fontos a formálhatóság. A különleges acélok nagy erejük ellenére, húzással vagy nyomással pontosan a helyes formára alakíthatók. Az erõ és kis súly mellett itt a design is fontos versenytényezõ.A különbözõ felhasználási területek más-más tulajdonságot követelnek meg az acéltermékektõl.A Ruukki HIARC-bevonatú, visszatükrözõdõ, gyöngyházfényû terméke egyike az építõipar számára kifejlesztett különleges termékeknek.

A többrétegû technológia egyedülálló UV sugárzással szembeni ellenállást, korrózióvédelmet és karcolás-ellenállást biztosít a hagyományos bevonatokkal összehasonlítva.

A hûtõberendezésekhez a baktériumoknak ellenálló bevonatokat fejlesztett ki a Ruukki, amely javítja az acél higiéniás tulajdonságait. A keményített, felszínnyomás-ellenálló Raex kopásálló acélt a teherautó platókon, a földmunkagépek markoló fejében, és a zúzógépekben használják. A nagy szilárdságú Optim szerkezeti acélt és csöveket az emelõ, rakodó és szállítási berendezésekben alkalmazzák. A lézeracélt a hatékony lézerkivágáshoz tervezték, míg a fémmel bevont Litec acélt és különleges csöveket a biztonsági szerkezetekben a gépjármûiparban használják.A különleges acélok tulajdonságainak optimalizálása mindig projekt-típusú folyamat. A nagy szilárdságú acélok különösen sok mûszaki és kohászati fejlesztési munkát igényelnek, mielõtt a tényleges termékeket elõ tudjuk állítani. A tervezési és fejlesztési folyamatok pedig rendkívül hosszúak lehetnek. A gépjármûipar például olyan modellekkel dolgozik most, amelyeket talán két vagy három év múlva dobnak csak piacra.A vevõi igények a termékfejlesztésre és technológiára való folyamatos összpontosítást követelnek. Azok a termékek, amelyeket öt évvel ezelõtt még különlegesnek tekintettek, ma már szabványnak számítanak.

Ez egy pozitív ciklus: az újonnan kifejlesztett szellemi javak képessé teszik a vevõket arra, hogy bemutassák annak új útjait, új termékeket hozva létre.

„A legfontosabb tulajdonság egy különleges termék esetén az, hogy a vevõk sokkal többet kapjanak, mint egy hasonló, átlagos gyártmány esetén.” – foglalja össze a különleges acélok iránti követelményeket Olavi Huhtala, a Ruukki Metals elnöke. A logisztikai szolgáltatások és a megbízhatóság a sarokköveit jelentik a vevõkkel való együttmûködésnek.

A Ruukki termékei többek, mint egyedi termékek: nem csak a konkrét acélt tartalmazza, hanem a logisztika vagy a raktározás megoldását, mûszaki vevõszolgálatot, értékesítési hozzáállást és a know-how-t is.


Ruukki Hungary Kft. 2051 Biatorbágy, Vendel park, Erdõalja utca 1.

Tel.: +36 23 814 700 Fax: +36 23 814 780