MENÜ

Hogyan küzdenek meg a tejelõ állományok a toxinokkal?

Oldalszám: 98
2014.04.11.

A kérõdzõ tenyésztésben a penészek és mikotoxinok súlyos gazdasági következményekkel járnak.

A penészek a táptalajként szolgáló anyagok által raktározott fehérjét, energiát és más táplálóanyagokat fogyasztanak. Emellett károsítják a máj-, vese-, szaporodási- és immunfunkciókat, rontva az állat teljesítményét.Talán az a tény a legaggasztóbb, hogy a mikotoxinok átjuthatnak a takarmányból az állaton keresztül a húsba, tejbe és tojásba – és ezzel belépnek az emberi táplálékláncba.

Az emésztõrendszeri felszívódás irányítja a toxin belépését a véráramba, majd ezt követõen a szövetekbe. A mikotoxinok az elfogyasztásukat és emésztõrendszerbõl történt felszívódásukat követõen elkerülnek a májba ahol biológiai átalakításon mennek át. A biológiai átalakítás általában csökkenti a káros anyagok mérgezõ hatását. A mikotoxinok esetében azonban a biológiai átalakítás néha fokozza a toxicitást, és a biotranszformáció következtében a mikotoxinok könnyebben lerakódnak az emberi táplálkozás céljára használt szövetekben.

A kérõdzõk ellenállóbbak bizonyos mikotoxinokkal szemben, mint a monogasztrikus állatok, mivel a bendõ mikrobák lebontják a mikotoxinokat. A bendõ mikrobák azonban a mikotoxinokat más vegyületekké is át tudják alakítani. Például a bendõbe bekerülve az aflatoxin B1 átalakulhat aflatoxikollá és aflatoxin M1-é. Az aflatoxin M1 kiválasztódik a tejbe, ami humán-egészségügyi problémát jelent.A mikotoxinok és a tejelõ tehén: a tejbe történõ átvitel gátlásának lehetõsége

A tejelõ tehén – fiatalok és idõsek oly nagyszerû táplálóanyag forrása – akadályt képez a mikotoxinokkal szemben, de ez csak egy véges védõképességû akadály. A bendõnek köszönhetõen a toxinoknak csak mintegy 2%-a (az aflatoxint használva jelzõként) jut át a tejbe. Ez a kis százalék azonban még mindig a tej selejtezését okozhatja, a takarmány, abrak vagy szilázs eredeti mikotoxin szintje pedig katasztrofális hatást gyakorolhat a tejelõ tehén teljesítményére.

A mikotoxinok elleni védekezést célzó erõfeszítések része az agyagásványok vagy a módosított glükánok etetése. Azonban az agyagásványok magas adagolása és az a képességük, hogy megkötik a vitaminokat és más ásványi anyagokat, az utóbbi években korlátozta alkalmazásukat.

 

 

 

Alltech Hungary Kft.

1107 Budapest, Szállás utca 5.

Tel.: 06-1-433-1460

Fax: 06-1-433-1461

www.alltech.hu

[email protected]